Önceki yıllarda paçabentler deri olduğu için pehlivanlar rakiplerinin paçasını tutamıyordu. Rakibini atmak isteyen pehlivan, mecburen kispetin üst kısmından elini sokuyor ve hamlesini gerçekleştiriyor.
Güreşçilerin giydikleri don, Yağlı güreşlerde “kıspet”, Schwingen güreşlerinde “Schwingerhose” şekil olarak çok benzemeseler de işlev olarak birbirilerini andırmaktadır. Ayrıca eski Türkçede kıspet yerine “ton” kelimesi kullanılıyordu.
Deri kıspet üretiminde genellikle dana derisi tercih edilmektedir. Özenle seçilen genç sığır derileri sayesinde pehlivanın daha rahat hareket edebilmesi için kıspetin ağırlığı 2 kilograma kadar düşürülmüştür. Kasnak olarak adlandırılan kısım mutlaka sert ve geniş olmalıdır. Kıspetin alt kısmı ise yumuşak olmalıdır.
Kıspet nedir? Yağlı güreşte pehlivanların giydiği pantolona verilen isim.
Yağlı güreşe çıkan her pehlivanın güreş malzemesinin başında “Kispet” gelir. Manda, dana ve malak derisinden yapılan kispetin bel kısmı dört parmak genişliğinde ve kalın olur. Beli sarması için kalın ip geçirilir, bu kısma “Kasnak” denir.
İlgili 25 soru bulundu
Yağlı güreş, geleneksel bir Türk sporudur. Güreşçiler vücutlarına yağ sürerek güreştikleri için bu şekilde adlandırılır.
Dana derisinden yapılan kispetin manda derisine nazaran 6-7 kilo daha hafif olduğunu aktaran Kesen, "Eskiden manda derisinden yapılan kispetler 8-10 kilo ağırlığındaydı. Günümüzde pehlivanlar rahat etsin diye dana derisinden yaptığımız kispetlerin ağırlığını 2 kiloya kadar düşürdük." ifadelerini kullandı.
El sanatları alanında yaratıcılığın önemli bir simgesi olarak pehlivanların güreşlerde giydiği kispet; sağlıklı hayvanların derilerinden yapılan, belden diz altına kadar uzanan, dar paçalı kıyafetlerdir.
Baş Altı: Karakucak güreşleri veya yağlı güreşlerde Baş'tan bir önce gelen boy demektir.
Pehlivanlar yağı güreşten sonra tedavi aracı olarak da kullanmaktadır. Güreşlerini bitiren pehlivanlar güreş esnasında burkulan veya fazla yorulan yerlerini yağ ile masaj yaparak ovarlar. Bu surette ağrıyı ve acıyı gidermeye çalışırlar.
Yüzyıllar öncesinden günümüze kadar gelen yağlı güreşin tek değişmeyen giysisi kispet, el sanatları yaratıcılığının sergilendiği, güreşin olmazsa olmazı en önemli ögesidir. Kispeti güreşçinin vücuduyla uyumlu olarak kesmek ve dikmek ustadan çırağa geçen bir kispetyapımcılığı zanaatının en önemli kısmıdır.
En iyi kispet dana derisinden yapılır. Kispet yapımında ilk olarak pehlivanın beden ölçüsünü alırız.
Kispetin kasnak sicimine üç düğüm atılır. Birinci düğüm; Alllah'a kulluğa, ikinci düğüm; Hazreti Muhammed'e ümmet olmaya, üçüncü düğüm de pirin, ustanın hakkına işarettir. Kasnağa Arapça tutulacak yer anlamına gelen kabza da denilmektedir. Bazı yerlerde “peşkavaz” diye de anılır.
Yağlı güreşe çıkan her pehlivanın güreş malzemesinin başında kıspet gelir. Manda, dana veya malak derisinden yapılan kıspetin bel kısmı dört parmak genişliğinde ve kalın olur. Kıspette beli sarması için kalın bir ip geçirilen bu kısma kasnak denir. Kıspetin diz kapağının altına gelen yere paça denir.
Adrenalini yüksek karşılaşmalar esnasında güreş ayakkabısı, mayo, dizlik ve kulak koruyucu gibi profesyonel ekipmanlar öne çıkar. Manken, dambıl, kettlebell ve halat gibi güreş ekipmanlarına antrenmanlar sırasında ihtiyaç duyulur.
Yağlı güreşin ilk zamanlarında birkaç eski pehlivan köy ağaları veya güreşten anlayan birkaç kişi kurallara aykırı iş yapılmasın diye güreş meydanının bir köşesine oturarak güreşleri kontrol ederlerdi. Bazen onlar bile bulunmazdı. Kırkpınar'da güreş müsabakalarını yöneten hakemlere meydan hakemleri denir.
Genellikle bu konuda eski Yunan topraklarında yapılan birçok kazılarda ve eski Yunan Edebiyatında tatminkâr kaynaklar bulunmuştur. Eski Yunanistan'ın en eski ve hatta Girit Miken devrinde güreş müsabakaları yapıldığı kanıtlanmaktadır.
Güreşçiler protein ağırlıklı beslenir yoğun ağırlık antrenmanları yaptıkları için yaklaşık ortalama 500gram 1 kilo arasında değişen protein miktarı günlük tüketim tabiki artık milli takım kamplarında diyetisyen eşliğinde yemekler hazırlanır ve sporcular devamlı kontrol altındadır ..
Güreş terminolojisinde peşrev; pehlivanların güreşten önce maneviyatlarını yükseltmek ve seyircinin zevkini okşamak maksadıyla yaptıkları ısınma ve kültür-fizik hareketleridir. Pehlivan peşrevle; kaslarını, nefsini, kalbini ve beynini başlayacak olan güreşe hazırlar.
Cazgır hem bağırarak konuştuğu için karşı tarafı susturan hem de dedikodu yapan kimse demektir.
Altın kemer. Kırkpınar Ağası, bir sene boyunca "Kırkpınar Ağası altın kemeri"nin sahibi olur. Bir sonraki turnuvada kemeri yeni ağaya devreder. Üç sene boyunca ağalık yapan kişi kemere sürekli sahip olma hakkını kazanır ve hayatı boyunca tüm Kırkpınar organizasyonlarına "onur konuğu" olarak katılır.
1 Minik bir boy 2 Minik iki boy 3 Teşvik Bir Boy 4 Teşvik iki Boy 5 Tozkoparan boyu 6 Ayak Boyu 7 Deste Küçük Boy, 8 Deste Büyük Boy, 9 Küçük Orta Küçük Boy, 10 Küçük Orta Büyük Boy, 11 Büyük Orta, 12 Başaltı, 13 Baş Küçük orta ve deste boyunda pehlivan çokluğu olduğu takdirde Yürütme Kurulu, hakem kurulu ve ...
Göbek veya dizler yere değmesi durumunda güreş ayakta başlar. Güreşçinin galip olabilmesi için yağlı ve karakucak güreşte olduğu gibi rakibin sırtını yere getirmek gerekir. Ayrıca galip gelen güreşçi, yenilen güreşçinin taraftarlarından ikisini daha yenmeden şalvarı çıkartmaz.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri