- Dolaba sedir koymak suretiyle güveleri kaçınmak mümkündür. - Biberiye ya da kekik gibi farklı baharatları kullanarak güveler uzak tutulabilir. - Aynı zamanda lavanta ve defne yaprağı gibi farklı kokulara sahip ürünler de kullanılabilir.
Güveler, temizlikten ve güzel kokulardan asla hoşlanmaz. O halde onların bu özelliklerini fırsata çevirmenin tam zamanı! Sedir ağacı, lavanta, limon, doğal sabun, defne yaprağı gibi birçok hoş kokuyu güve ihtimali olan bölgelerde her daim bulundurarak güveleri uzak tutabilirsiniz.
Mutfak çekmeceleri, mobilya altları ve gardıropları haftada bir kez süpürün ve sirkeli suyla silin. Dolabın içine çay ağacı yağı sürebilirsiniz. Bu yağ rutubeti en aza indirir ve güve oluşması riskini düşürür. Kurutulmuş lavanta, nane ve kekiği keselerin içine doldurun ve ağızlarını kapatın.
Kaba temizlikten sonra sirkeye batırılmış bir bezle gıda koyduğunuz bütün dolapları inceden inceye iyice silin. Pamuklu bir bezin içine koyacağınız lavanta, biberiye, defne yaprağı ve karanfil karışımını gıda depoladığınız dolapların içine yerleştirirseniz güvelerin yuvalanmasına en başından engel olabilirsiniz.
Güve yumurtası güve kovucu ilaçlar sayesinde yok edilebilir. Marketlerde ya da eczanelerde satılan spreyler ya da tabletler güve öldürücü ya da kovucu olarak kullanılabilir. Güve ilacı yetersiz kalırsa ilaçlama şirketlerinden de yardım alabilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Evde güve neden olur sorusu, bakliyat güvesi ile mücadele eden pek çok kişi için önemlidir. Bu güveler, özellikle bakliyat ve diğer kuru gıda maddelerine çekilirler. Evlerdeki yüksek nem seviyeleri ve sıcak ortamlar, güvelerin çoğalması için ideal koşulları sağlar.
Güveler ev ve iş yerlerinde kiler, mutfak gibi alanlarda bulunurlar. Özellikle kiler gibi alanlarda yaygın olarak bulunan güve çeşitleri nemli ve sıcak ortam buldukları anda üremeye başlarlar. Güveler çoğu zaman yün ve benzeri kıyafetlerin arasında ürerler.
- Sirke karışımı ile beraber mutfak dolapları temizlenebilir. - Dolaba sedir koymak suretiyle güveleri kaçınmak mümkündür. - Biberiye ya da kekik gibi farklı baharatları kullanarak güveler uzak tutulabilir. - Aynı zamanda lavanta ve defne yaprağı gibi farklı kokulara sahip ürünler de kullanılabilir.
Fakat lavanta da aynı diğer çiçek türleri gibi böcek türlerinin düşmanıdır. Kıyafetleri hoş koku yayan lavantalar aynı zamanda güveleri de uzaklaştırmaktadır. Geçmişte pek çok insan kıyafet dolapları içerisinde güve olmasın diye lavanta yerleştirirlermiş.
Peki, güve neye gelmez? Güve; lavanta, kekik, karanfil, defne yaprağı gibi kokulu bitkilere gelmez. Ayrıca güve kovucu olarak çay ağacı yağı da kullanabilirsiniz. Halılarınızı süpürmek ve fırçalamak, halı güvelerini ve güve yavrularını besleyen tozlardan arınmanızı sağlar.
Aromatik bir hidrokarbon olan naftalin, evlerde sıklıkla kullanılan kimyasal bir formüldür. Kömürün damıtılmasıyla ortaya çıkan naftalin, başta böcekleri evlerde ve güveleri kıyafetlerden uzak tutmak için kullanılan etkili ama kokulu bir yöntemdir.
Evde Güve Neden Olur? Güveler; deri döküntüsü, ter, saç ve kıl gibi biyolojik atıklarla beslenebilir. Yemek atıkları ve kirler de güve oluşumunu tetikleyen hususlar arasında yer alır. Halı güveleri; kapalı, havasız ve nemli ortamlarda daha kolay ve hızlı bir şekilde çoğalabilir.
Halıları sık sık yıkatın: Halılarınızı düzenli olarak süpürmek ve yıkamak, güve oluşumunu engelleyecektir. Ayrıca halıların altını da süpürmeyi unutmayın. Halıların havalandırılması: Halılarınızı güneşli bir yerde havalandırın.
Güve Neden Olur? Güveler genelde çeşidi bakliyatların saklandığı alanlarda yoğun olarak öne çıkarlar. Özellikle mercimek bulgur ve nohut gibi bakliyatların ağzının açık kalması güvelerin ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Böylece güveler bu alanlarda saklanır, beslenir ve aynı zamanda ürer.
* naftalin yerine (çok zararlı) kafuru aktarlarda satılıyor. * lavanta, defne, ökaliptüs gibi aşırı kokuları olan bitkilerin bizzat kendilerini yün eşyalarınızın arasına koyun, hem bu bitkiler çok güzel kokarlar.
Sıvı ilaç ULV(Sisleme) veya pompa ile püskürtme yöntemiyle uygulanmaktadır. Güve problemi olan alan detaylı bir şekilde sıvı ilaçla ilaçlanmaktadır. Güve ilaçlaması uzman ekibimiz tarafından profesyonelce yapılmaktadır. Güve ilaçlamada kokulu ilaçlama yapılabileceği gibi kokusuz ilaçlama da yapılabilir.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Lavanta kokusu ile dolabınızda ferah bir hava sağlar ve kıyafetleriniz mis gibi kokar, giysilerinizi güveden uzak tutar.
Lavanta - lavanta yağı, lavanta kesecikleri gibi çözümler böcekleri evinizden uzak tutacaktır. Nane ve adaçayı - Hamam böceklerinin sevmedikleri kokular arasında bu bitkiler yer alıyor. Uçucu yağları evinizde kullanarak haşereleri uzaklaştırabilirsiniz. Uzaklaştırıcı bir diğer bitki ise melekotudur.
Pirinçleri muhafaza ettiğiniz kabın içerisine 1-2 yaprak koymak hem pirinci güvelerden temizliyor hem de oluşmasını engelliyor. Pirinçteki böcekleri tek tek ayıklayın. Temizlenmiş pirince, böcekleri uzak tutmaya yardımcı olacak birkaç diş sarımsak koyup iyice karıştırın.
Naftalin günlük kullanımda evlerde pek çok işe yaramaktadır. Kokusu dolayısıyla güve gibi böcek yapılı hayvanları uzaklaştırmaktadır.
Evinizde kelebek görüyorsanız, evinizde sakladığınız bakliyat çeşitlerinde güve oluşmuş demektir. Nohut, mercimek, bulgur gibi bakliyat ürünlerinin saklama koşulları çok önemlidir. Bu gıda ürünlerini ağzı açık şekilde muhafaza ederseniz kısa süre içerisinde bu ürünlerde güve oluşumu gözlemlenir.
Dişi güve kelebeği yumurtalarını, kürkler, kumaşlar, halılar arasına bırakır, yumurtlama mevsimi mayıs ve haziran aylarıdır. Bundan sonra yumurtadan çıkan kurtçuklar, içinde bulundukları kumaşı yerler. Güve kelebekleri ise hiçbir şey yemez.
Peki, güve ne kadar yaşar? Dişi güvelerin yumurtlamadan sonra ortalama iki hafta daha yaşadığı bilinmektedir. Güve larvalarının yaşam alanlarını ve besin kaynaklarını sınırlamak için eşyaların düzenli olarak yerleştirilmesi ve temizlenmesi gereklidir.
✓ Dişi güveler gömlekten çıkıştan 4-10 gün içerisinde yumurtlamaya başlarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri