Kişinin kolluk kuvvetlerince aranıp aranmadığı, adli sicil kaydının durumu, kişinin yabancı devletlerle olan ilişiği, yıkıcı ve bölücü faaliyetlere iştirak edip etmediği, sır saklama becerileri, hakkında herhangi bir mahkumiyet kararının olup olmadığı gibi hususlar güvenlik soruşturmasından anlaşılabilir.
Güvenlik soruşturması noktasında ise; sosyal medya paylaşımları, güvenlik soruşturmanızı doğrudan olumsuz etkilememekle birlikte; eğer ki paylaşımlarınız terör ile ilintili ise ve bu durum emniyet makamlarının “istihbari kayıtlarına” işlendi ise bu durumda güvenlik soruşturmanız olumsuz sonuçlanabilir.
Maalesef bu 5 senelik süreler haricinde ilaveten ne Adli Sicil Kanun'da ne de yeni çıkacak olan Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması tasarılarında en ufak hüküm yoktur. Sadece bu konuda değil genel olarak güvenlik soruşturmasında kaç yıl önceki kayıtlara bakılacağı ile ilgili herhangi bilgi de yoktur.
Güvenlik soruşturmasında ise “genel kural” ailenin etkisinin olmayacağı yönündedir. Uygulamada arşiv araştırmasında; aile bireylerinizin sabıkası, yargılaması, işlediği suçlar ya da haklarındaki istihbari bilgiler en ufak engel teşkil etmiyor.
İlgili 17 soru bulundu
Güvenlik soruşturmasında kişinin kendisi hakkında araştırma yapılır. Tek başına birinci derece akrabalar incelenmez. Araştırma sırasında kişi hakkında verilmiş mahkeme kararları, adli sicil kaydı, kişinin kolluk kuvvetleri tarafından aranıp aranmadığı gibi bilgiler incelenir.
Güvenlik soruşturması sonucu ilgili kurumun ilgili birimi telefonla aranarak ya da bizzat yüz yüze ziyaret edilerek öğrenilebilir. Ancak bu sonucu sadece ama sadece güvenlik soruşturması bittiğinde öğrenebilirsiniz. Yani tahkikat halen yürürken bunu öğrenmeniz mümkün değil.
Kuralla güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kapsamında kamu mercileri tarafından özel yaşamı ile ilgili sorular sorulması da dahil olmak üzere bir bireyin özel hayatı, iş ve sosyal yaşamıyla ilgili bilgilerinin alınması, kaydedilmesi ve kullanılması özel hayata saygı hakkına sınırlama niteliğindedir.
Arşiv Araştırması ve Güvenlik Soruşturması Nedir? Arşiv araştırması: Kişinin devletin emniyet kayıtlarına göre aranan birisi olup olmadığı, adli sicil kaydı veya kamu görevine engel herhangi bir kaydı olup olmadığının kayıtlar üzerinden araştırılmasıdır.
Whatsapp Yazışmaları ve Güvenlik Soruşturması
Bundan ötürü WhatsApp yazışmaları; “Cumhuriyet Savcılıkları ve MİT, Emniyet İstihbarat gibi kolluk ve istihbarat üniteleri” tarafından takip edilemez. WhatsApp ve Güvenlik Soruşturması ve Arşiv araştırması konusu ile ilgili endişeniz olmasın.
Arşiv araştırması sürecinde bireyin internet geçmişine bakıldığı düşünülebiliyor. Ancak arşiv araştırmasında kişinin internet geçmişine bakılmaz. Bireyin internet geçmişinden ziyade sosyal medya hesaplarına bakılıyor.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz sonuçlanan muhatap kişi kim ise onun dava açması gerekmektedir. Başka bir ifade ile atanamayan ya da ataması iptal edilen kişinin davayı açması gerekmektedir. Ataması yapılmayan kişinin eşi, anne-babası veya diğer yakınları bu davayı açamaz.
Güvenlik soruşturması, gizlilik dereceli birimlerde çalışacaklar ile kanunda sayılan kurumlarda çalışan kamu görevlileri hakkında yapılır (m. 3/2). Güvenlik soruşturması, arşiv araştırmasını da kapsamaktadır.
1) zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya fuhuş suçlarından mahkûm olmamak.
Otel kayıtları Emniyet Genel Müdürlüğü nezdinde kayıt altına alınmaktadır. Devlet memurluğuna girişte doktor, öğretmen, astsubay, subay, hemşire, polis, jandarma, uzman erbaş, imam, mühendis gibi tüm meslek mensupları son aşama olarak güvenlik soruşturmasından da olumlu bir değerlendirmeye tabi tutulmak zorundadırlar.
Bu sorunun cevabı rahatlıkla evet olarak verilebilir. Tutulan bu kayıtların amacı güvenlik soruşturması olmamakla birlikte, sorgulandığında direkt olarak ulaşılabilir bir veri olduğundan güvenlik soruşturmasında araştırılır. Güvenlik soruşturmasında ahlaki durum altında otel kayıtları da incelenmektedir.
'Bank Asya'da hesabı olmak ihraç kriteri değil'
Devam eden ceza davası memuriyete engel değildir; ancak yargılama sonucu kasten işlenen suçtan dolayı 1 yıl ve daha fazla ceza alan kişinin memuriyetle ilişiği kesilir.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ile mahalli mülki idare amirlikleri tarafından yapılacak.
Özel Güvenlik Soruşturması genellikle 1 ila 2 aylık bir süreçte tamamlanmaktadır. Soruşturma kişinin evrakları İl Emniyet Müdürlüğü'ne tespit edilmesi ile birlikte başlamakta, resmi bilgiye göre 30 gün içerisinde tamamlanmaktadır.
Güvenlik soruşturması olumsuz çıkması halinde açılacak dava iptal davasıdır. Bu dava, tebliğ ya da ilandan itibaren 60 gün içinde idare mahkemesine açılmalıdır. Süresi içinde dava açılmaması halinde dava açma hakkı sona ermektedir.
Güvenlik soruşturması kişinin içinde bulunduğu ortam incelenirken; anne, baba, kardeş, veli ve vasi gibi ilk derece yakınlar dikkate alınmalıdır.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasında dayı, teyze, amca, hala, enişte, kuzen gibi kişilerin kişinin içinde bulunduğu ortama dahil edilemeyeceği Danıştayın yerleşik içtihatlarında mevcuttur. Yukarıda da değindiğimiz gibi kişinin içinde bulunduğu ortamdan kasıt; anne, baba, kardeş ve eştir.
15 Temmuz sonrası KHK ile yapılan değişiklik ile memurluğa girişte güvenlik soruşturması zorunluluk haline getirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri