Yunan felsefesinde Platon'dan önce “güzel olan nedir?” sorusuna rastlanmaz. Çünkü Platon'dan önceki dönemde mutlak güzellik Tanrı'ya aittir anlayışı hâkimdir. Platon'a göre güzellik bir “
Platon, güzeli de idea öğretisine göre yorumlayarak iki tür güzelden söz etmiştir. Kendinde güzel veya değişmeyen güzel ki bu, ideadır; diğeri de tek tek nesnelerde veya fertlerdeki değişen güzel. Dünyadaki tüm güzellikler idea olan güzelin yansımasından ibarettir.
Platon, güzelliğin mutlak olduğunu ideal bir güzelliğin var olması gerektiğini açıklar. Güzellik, güzel kadın duyumunun ideal formudur. Buna göre, güzellik, duyumların ötesinde var olan ve tek tek güzellik duyumlarını şekillendiren bir idea'dır. Plotinus'a göre güzellik, ilahi akıl'ın dünyadaki yansımasıdır.
Aristoteles “güzel” kavramından bahsederken yaşadığımız, algıladığımız, deneyimlediğimiz dünyadaki düzene ve büyüklüğe vurgu yapar; ancak Platon'dan farklı olarak Aristoteles'e göre, güzelliğin farklı bir ölçütü vardır, yani psikolojik ölçütü: güzelliğin insan ruhunda bıraktığı arınma duygusu.
Güzellik kavramını ilk kullanan kişi MÖ 5. Yüzyılda yaşayan Platon olmuştur. Aynı zamanda güzel kavramını felsefe objesi olarak ele alan ilk kişidir. Platon güzelliğin mutlak oluğunu söyler ona göre ilahi aklın dünyadaki yansımasıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Aristoteles'e (MÖ 384 – MÖ 322) göre güzellik âhenktir, uyumdur. Bir bütünü meydana getiren unsurlar birbiri ile uyumlu ise, o şey güzeldir. Tabi burada simetri, orantı, tam uyum, sınırlılık gibi faktörler geçerlidir ve Aristoteles güzelliği âdeta matematik olarak değerlendirir.
Platon, varlığın dışsal güzelliğinin görece olduğunu ve estetik bir öz taşımadığını belirtmiştir. Varlığın fiziksel güzelliği, kendi ideal örneğine ne denli uygunluk gösterdiğiyle belirleneceğini ortaya koyarak, maddi olanın ideal olana gösterdiği uyumla oluştuğunu belirtmiştir.
Eski zamanlarda saraylarında oturan, güneş altına çıkmayan, hareketsiz, beyaz tenli ve toplu kadınlar güzel sayılırdı. Victoria Dönemi İngilteresi (1837-1901) Bu dönemde Rönesans döneminin aksine kadınlar bedenleriyle ilgilenmeye başladı. İnce bel güzellik anlayışının temeli bu dönemde atıldı.
Estetik, ilk kez 1750 yılında Alman filozof Alexander Gottlieb Baumgarten tarafından, konusu duyusal yetkinlik olan duyusal bilgi bilimi olarak tanımlanmıştır. Baumgarten'a göre estetik, güzel üzerine düşünmek, gerçekleştirilmek isteneni incelemek ve güzel olanı aramak gibi anlamlara gelmektedir.
Antik Yunan filozoflarının “güzel” kavramına ilişkin felsefeleri ilk olarak Rönesans sanatında etkili olmuştur. 14. yüzyılın ikinci yarısında İtalya'da ortaya çıkan Rönesans özellikle sanat konusunda devrimsel yeniliklerin yaşandığı en önemli dönemlerden biridir.
Ona göre, gerçek bilimin konusu iyi ideasıdır; tüm bilinen şeyler bilinme özelliğini İyi'den aldığı gibi iç ve dış varlıklarını da ona borçludurlar, ama İyi buna rağmen varlıktan çok daha güçlü bir şeydir. Nesnelere gerçekliğini, kafaya da bilme gücünü veren İyi ideası kendine eş olarak güneşi yaratmıştır.
Felsefede güzellik Platon ile başlamıştır. Ona göre güzel (tokalon), mutlak ve öz olarak idealar özlemindedir, Tanrı katındadır. O güzellik her zaman ve her yerde geçerli olan mutlak güzelliklerdir; zaman ve mekan dışıdır.
Sokrates'e göre bu sonsuz güzelliğin özellikleri İhlas suresi gibidir: Doğumsuz, ölümsüz, artmaz, eksilmez... Bütün güzellikler ondan pay alır. Kendisi onların parlayıp sönmesi ile ne artar ne eksilir ne de bir değişikliğe uğrar.
Baruch Spinoza (doğum Benedito de Espinosa, sonradan Benedict de Spinoza; 24 Kasım 1632 - 21 Şubat 1677), Yahudi kökenli Hollandalı filozof.
Platon veya Eflatun (Yunanca: Πλάτων, Plátōn; MÖ 428/427 veya 424/423 – 348/347), Antik Yunan filozofu ve bilgesi.
Platon'a göre, her şeyin ideal biçimi onun hakiki formu olup, realist bir materyalist için gerçekliğin aslı olan maddi nesneler de, bu formların yalnızca zayıf birer kopyasıdırlar.
“Kant'a göre “güzel sanat yapıtları deha'nın ürünleridir; insanın iç varlığının bir yetisi olan bu deha sayesinde, doğa sanata kurallar koymaktadır.” (Bozkurt 1995: 135).
Alexander Gottlieb Baumgarten, felsefe tarihinde modern felsefi estetiğin kurucusu olarak kabul edilmektedir.
Platon'un güzellik felsefesi onun üç dönemi içinde incelenebilir: Gençlik dönemi, olgunluk dönemi, yaşlılık dönemi. Gençlik döneminde Platon, “güzel nedir?” sorusuyla ilgilenmiştir. Nitekim, bu döneme ait Büyük Hippias eserinde güzelin ne olduğu üzerine diyaloglar geliştirmiştir.
Kadınların %49'u güzelliği bakımlı olmak, %22'si doğal olmak, %'si 17 temizliğe önem vermek, %9'u cool ve albenili olmak, %7 farkedilir olmak, %7 fit olmak olarak tanımlıyor. Türk kadınına göre ideal güzel; Kum saati vücutlu, yeşil gözlü, 1.72 boylu, buğday tenli ve kahverengi saçlı…
Koreli kadınlar, porselen gibi ciltleri, büyük gözleri, hacimli dudakları ve ince uzun yüz hatları ile güzelliklerini tamamlıyorlar. Ayrıca, doğal ve minimalizm üzerine kurulu bir güzellik anlayışları var. Aşırı makyaj ve gösterişli giyim tarzları yerine, daha doğal ve sade bir tarz tercih ediyorlar.
Kültür, güzellik algısını büyük ölçüde şekillendirir. Kültürel normlar, sanat, moda, medya ve sosyal çevre gibi faktörler, insanların güzellik standartlarını belirler. Örneğin, farklı kültürlerde farklı vücut şekilleri, yüz hatları veya renk tercihleri güzel olarak kabul edilebilir.
Ahlak felsefesinin kurucusu olarak kabul edilen Sokrates'in yaşamının en belirgin olaylarından biri MÖ 399 yılında hakkında açılan davadır.
Aristoteles'e göre sanat bir taklit (mimessis)tir. Sanatçı doğa unsurlarını, insan ilişkilerini, hem olanı hem de olabilir olanı yansıtır.
Bu anlamda estetik sözcüğü ile estetik sıfatı taşıyan bir şeyin insanda güzel duygusunu uyandırması ve güzel olanın yalnızca güzellik duygusuna uygun olması talebinden öte, dünya ile ilişki kurma biçimine ilişkin felsefi ölçütler kastedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri