H tipi cezaevlerinde devlete ve topluma karşı işlenmiş terör suçlularının olduğu bir cezaevidir. H tipi cezaevinde hafif suçlardan ceza alanlar bulunmamaktadır. Bu cezaevinin kapasitesi diğer cezaevlerine göre az kalsa da yüksek güvenlik önlemleri alınmasını kolaylaştırmaktadır.
H tipi cezaevi daha ağır suçlar işlemekte olan kişilerin yattığı tipte olan cezaevlerinden biri olarak tanımlanabilmektedir. Burada genellikle terör suçuna karışmış olan kişilerin bulundurulmakta olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda bu cezaevlerinin yüksek bir güvenliğe sahip olduğu bilinmektedir.
H tipi cezaevinde bulunan mahkumlar genellikle ağır suçlardan ceza alanlar veya ağır suçlardan tutuklu bulunanlardır. Türkiye'de yüksek güvenlikli ve ağır korumayla korunan bu cezaevinden 5adet bulunmaktadır. Bu cezaevleri genellikle büyük şehirlerde yer almaktadır.
KAPASİTE ve TİPİ
Ceza İnfaz Kurumu H Tipi olup, kapasitesi 500 kişiliktir.
B TİPİ CEZAEVİ HANGİ SUÇLARI KAPSAR? 7 koğuş ve 2 disiplin hücresi bulunan bu tip cezaevinde farklı türklerde suç işlemiş kişiler yatmaktadır. B tipi cezaevinde diğer cezaevlerinde de olabileceği gibi kadın ve çocuk mahkumlar için farklı bir bölüm bulunmaktadır. B tipi cezaevi Türkiye'de sadece 2 yerde vardır.
İlgili 17 soru bulundu
T tipi cezaevleri içerisinde ise; hırsızlık, cinayet, cinsel suçlar, dolandırıcılık ve örgütsel suçlar ve terör suçlarına karışmış olan mahkumlar yatmaktadır.
C tipi cezaevinde kimler yatar sorusu en çok merak edilen konular arasında yer alır. C tipi cezaevine hangi suçtan girerler sorusuna ise hafif suçlardan dolayı hüküm giymiş mahkumlar girer cevabı verilir. Mahkeme tarafından verilen karar ile cezaevine giren suçlular, ceza süreleri boyunca cezaevlerinde kalırlar.
F tipi cezaevi, yüksek güvenlik ve korumalı sisteme sahip olan cezaevleri arasında yer almaktadır. Ağır cezaevi olarak da bilinmektedir. Kendi içerisinde de çeşitleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra büyük şehirlerde bulunmakta olan cezaevlerinden bir tanesidir.
18 yaşından küçük olan mahkumların bulunduğu cezaevi çeşitlerinden biri olduğu da söylenebilmektedir. K1 tipi cezaevine hangi suçtan girerler sorusunun cevabı işe şu şekilde sıralanabilmektedir: Hırsızlık ve cinayet gibi suçları işlemiş olan mahkumlar.
Çoklu 70 oda, Tek kişilik 106 odadan olmak üzere planlanmış olup, çoklu odalar iki katlı olarak yapılmıştır. Tek kişilik odalar 12 m2 olarak projelendirilmiştir. Çoklu odaların üst kat yatak bölümleri net 28 m2, alt kat ortak yaşam bölümleri 32.5 m2'dir. Çoklu ünitelerde 35 m2 havalandırma bahçeleri yer almıştır.
Türkiye'de toplamda 5 adet H tipi cezaevi bulunmaktadır. Bursa, Eskişehir, Erzurum, İstanbul ve Gaziantep'te bulunan H tipi cezaevleri suçluların, suçlarını çekmeleri için inşa edilmiştir.
C tipi cezaevleri 8 koğuş ve 4 disiplin hücresine sahipken bu tip cezaevlerinde de diğer cezaevlerinde olduğu gibi çocuk ve kadınlar için ayrı bölümler bulunmaktadır. C tipi cezaevlerinde kütüphane ve konferans salonu da yer almaktadır. Koğuşlarda banyo ve mutfak olarak kullanılabilecek alanlar vardır.
Hafif cezalı mahkumlar ile ağır cezalı mahkumların aynı yerde kalmasını önlemekte olan bir sistemdir. Genellikle ağır cezalar işlemiş olan kişilerin T tipinde kalmakta olduğu gözlemlenmektedir.
Bu hükme göre tutuklu ve hükümlüler, isteğe bağlı sigortalılıktan yararlanacak ve 5510 sayılı Kanunun 51. maddesinde belirtildiği üzere 4/I-b bendi kapsamında sigortalılık niteliği kazanacaktır.
L tipi ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutuklular, ünitelerde bulunan bireysel odalarında kalmaktadır. Bu odaların kapıları gece belirli bir saatten sonra kapatılmakta gündüzleri ise açık tutulmaktadır. Hükümlü ve tutuklular gündüzleri 7 kişilik ortak yaşam alanında ve avluda bir araya gelebilmektedir.
Her ne kadar yapı ve kapasite açısından rahat gibi görünse bile, E Tipi Cezaevi'nde ağır suçlular yer alır. Özellikle cinayet ya da tecavüz gibi suçlar işlemiş olan kişilerin yer aldığı cezaevi olarak öne çıkar. Cinayet ile tecavüz açısından farklılık gözetmeksizin, bu suçu işlemiş olan kişiler E tipi cezaevinde yatar.
Topluma karşı ağır suçlar işleyenler, devlete ve devletin organlarına yönelik suç işleyenler, uyuşturucu tacirleri, satıcıları ve kaçakçıları F tipi cezaevinde ağır suçlardan yargılanan veya ceza almış mahkumlardır ve bu tip cezaevinde yatmaktadır.
Adli para cezası ödenmediği takdirde günlüğü 100 TL'den hapse çevrilecek, mahkum çevrilen hapis cezasının 2/5'sini cezaevinde infaz ediecektir. Kişi hapiste geçirilen belli bir süre sonunda adli para cezasını ödemek isterse, kalan hapis cezası yine günlüğü 100 TL'den paraya çevrilerek ödenecektir.
Yüksek kapasiteli bu cezaevleri büyükşehirlerde bulunmaktadır ve genellikle ağır suçlar işleyen ve ağır cezalar alan kişiler buralara sevk edilmektedir. Özellikle tecavüz, cinayet ve terör gibi suçlara sahip olan kişilerin buralarda bulundurulmakta oldukları gözlemlenmektedir.
Ödemiş M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu 1982 yılında 250 mahkûm kapasitesi ile faaliyete geçmiş olup, son yapılan düzenlemelerle birlikte 400 hükümlü ve tutuklu kapasitesi olan bir bölümü Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu statüsündedir.
F tipi cezaevi en fazla bilinen cezaevleri arasında yer almaktadır. Genel olarak yüksek güvenlik önlemlerini içeren cezaevleri için kullanılmakta olan bir ifadedir. Aynı zamanda F tipi cezaevi ağır cezaevi olarak da bilinmektedir. Ağır suçlar işleyen kişilerin yattığı bir cezaevi tipidir.
E tipi cezaevinde ağır suçlardan yargılanan veya ceza almış mahkumlar yatmaktadır. 2,4,6,8 ve 10 kişilik koğuşları bulunan E tipi cezaevlerinde ilave yataklarla kapasite 1000 kişiye kadar çıkabilmektedir.
Ağız suç işleyen mahkumlar mahkeme tarafından F tipi cezaevlerine sevk edilmektedir. Terör, dolandırıcılık ve topluma karşı işlenmiş çeşitli suçlar da F tipi cezaevine sevk edilmektedir.
Muhtaç durumdaki mahpusların iki seçeneği var. Ya günde 5-6 liraya başkalarının çamaşırlarını yıkamak, temizliğini yapmak ya da günde 6-7 liraya hapishanenin çöp, mutfak işlerinde veya atölyelerinde çalışmak. * Mahpuslar, kendi istekleri dışında ve devletin güvencesinde oldukları iddiasıyla hapishanelerde tutuluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri