Değerli kardeşimiz, Kullanılan sabun veya şampuanlara koku katıldığı için bunları kullanmak yasaktır. Ancak içine koku maddesi katılmamış saf sabunları kullanmanın bir mahzuru yoktur. Kişi zaruretten veya bilmeden veya unutarak koku sürünürse yine kefaret gerekir.
Kokulu sabun veya ıslak mendil gibi imalatında esans kullanılan temizlik malzemeleri, koku sürünmekten ziyade temizlik amacıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle kokusuz temizlik malzemeleri kullanılması tavsiye edilmekle birlikte söz konusu maddelerin ihramlı iken kullanılması herhangi bir cezayı gerektirmez.
İhramlı iken kokulu sabun kullanarak yıkanmakta bir sakınca yoktur. Çünkü sabunun bu kokusu, güzel koku (esans/ıtır) hükmünde değildir ve güzel koku olarak da kullanılmaz. Sadece sabuna, güzel koku aroması vermesi içindir."
– İhramlı iken parfümlü sabun, şampuan, peçete vs. kullanmak uygun değildir.
Kokulu sabun veya ıslak mendil gibi imalatında koku katılan temizlik maddeleri, koku sürünmekten ziyade temizlik amacıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle kokusuz temizlik araçlarının kullanılması tavsiye edilmekle birlikte söz konusu maddelerin ihramlı iken kullanılması herhangi bir cezayı gerektirmez.
İlgili 44 soru bulundu
İhramlı kimsenin bir gündüz veya bir gece süresince dikilmiş elbise veya iç çamaşırı giymesi durumunda dem yani küçükbaş hayvan kurban etmesi gerekir. Giyim süresi bir gündüz veya bir geceden az olursa sadaka-i fıtır verir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/488).
İhramda iken yasak olan koku: İhramlı iken kokulu sabun, şampuan, parfüm ve benzerleri kullanılamaz. Bir azanın tamamına sürüldüğü takdirde kurban, daha az yere sürülürse sadaka cezası gerekir.
Plastik kutulu kokusuz katı sabun Hac ve Umre de İhramlı kişinin kullanması için uygundur.İhramlı kişinin ihram şartlarından biride kokulu hiçbirşey kullanmamaktır,bu durumda ihramlı kişinin temizlik ve hijyen ihtiyacını karşılaması içinkokusuz ihram sabunu Özel olarak Üretilmiştir.
Kokulu sabun veya ıslak mendil gibi imalatında esans kullanılan temizlik malzemeleri, koku sürünmekten ziyade temizlik amacıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle kokusuz temizlik malzemeleri kullanılması tavsiye edilmekle birlikte söz konusu maddelerin ihramlı iken kullanılması da herhangi bir cezayı gerektirmez.
Misvak, diş fırçası, diş macunu, makas, tırnak bıçağı, toka, tarak ise temizlik için yanınıza almanı gereken malzemelerdir. İhramlı iken kullanılacak olan kokusuz sabun Sonarex Turizm tarafından verilmektedir.
Özellikle tatil, evlilik, sınav, hac ve umre ya da diğer önemli günlerin adet kanaması ile geçmemesi için kadınlar adet geciktirici ilaçlara başvurmaktadır. Adet döneminin gecikmesi için yaygın olarak progesteron içeren ilaçlar tercih edilmektedir.
Hac veya umre için ihrama giren kadınların, elbiselerini değiştirmelerinde herhangi bir sakınca yoktur. Bu nedenle, Umre sırasında muhtemelen hava sıcak olacağı için rahat bir şekilde ibadetinizi gerçekleştirmek için yedek elbise ve iç çamaşırları bulundurmanız iyi olacaktır.
İhramlı olan kimse, temizlik sebebiyle banyo yapmaksı caizdir. Çünkü Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem ihramlıyken banyo yaptığı bilinmektedir. Aynı şekilde ihram elbisesini de daha temiz ve daha yeni olanıyla değiştirmesi caizdir.
ıhramlı için şunlar yasak değildir: ıhramlının yıkanması, kokusuz sabun kullanması, diş fırçalaması, diş çektirmesi, kırılan tırnağı ve zarar veren bir kılı koparması, kan aldırması, iğne yaptırması, yara üzerine sargı sardırması, kol saati, yüzük ve bilezik takması, kemer kullanması, omuza çanta asması, yüzü ve başı ...
Yani netice itibariyle Sigara içmek haramdır. fakat İhram yasakları içerisinde değildir.
Arafat'da vakfeden sonra, henüz ihramdan çıkmadan eşiyle cinsel temasta bulunmanın cezası ise, büyük baş bir hayvanın kurban kesilmesidir. İhramdan çıktıktan sonra ise, cinsel ilişkiye girmek yasak değildir.
Şâfiî mezhebine göre, ihramdan çıkma aşamasına henüz gelmemiş olan bir kimse, ihramsız kimseleri tıraş ettiği takdirde bir şey gerekmez. Fakat ihramlı bir kimseyi tıraş ederse fidye ödemesi gerekir.
1- İhramlı iken parfümlü sabun, şampuan, peçete vs. kullanmak uygun değildir.
İhram, hac ve umreyi eda etmek için mübah olan şeylerden bazılarını kendine belli bir süre haram kılmak anlamına gelir. Bu nedenle hac ve umre vazifesinde giyilen kıyafete ihram denilir. İhram, beyaz renktedir ve duruşu adeta bir kefen hissi verir. Tasarımı ve rengiyle hiçliğe bürünme ve Allah'a yönelme anlamı taşır.
Hac veya umre için ihrama giren kadınların kokulu sabun veya şampuan kullanmaksızın duş almalarında, elbiselerini çıkarmalarında veya değiştirmelerinde herhangi bir sakınca yoktur.
1. İhramlıyken otobüste kolonyalı-ıslak mendil kullanılmamalı.
Âdetli olduğu için umre tavafını yapamadan ülkesine dönen kadın ne yapmalıdır? Âdetli olduğu için umre tavafını yapamayan kadın, hac organizasyonu tarafından âdeti bitinceye kadar Mekke'de iskan ettirilir. Ancak âdetli kadın bu imkândan yararlanmayarak umresini yaparsa umresi geçerli olur.
255- İhramlı iken ziynet amacı olmaksızın yüzük takmanın sakıncası yoktur. Sünnet olduğu için, kayıp olmamak veya tavaf turlarını saymak amacıyla ve benzeri sebeplerden dolayı yüzük takabilir. Ama ziynet amacıyla takması ihtiyat gereği caiz değildir.
Bunun için kişi ayakların üzerini tam kapatmayan ve arkası açık olan terlik ve benzeri bir şey giyer. Ökçesi kemerli yani arkası kayışlı terlik de giyebilir. Bunları giyme imkânı olduğu hâlde normal ayakkabı giyen kişi ihram yasağı işlemiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri