Halay, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Orta Karadeniz ve Çukurova bölgesinde oynanan halk oyunlarının genel ismidir.
Halay Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesine, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Orta Karadeniz bölgelerine aittir. Hangi Bölgelerde ve Şehirlerde Oynanılır? Halay bir halk oyunudur ve farklı yörelerde farklı oynanma şekillerine sahiptir. Çukurova halayı Adana ve Gaziantep şehirlerinde oynanır.
Gaziantep Halk Oyunları Gaziantep halk oyunları bakımından “Halay” bölgesi içerisindedir. Halay, oynayanların yarım halka biçiminde düzenlenerek ve birbirlerine tutunarak oynadıkları disiplinli oyunlardır. Gaziantep'te oyunlar kadın-erkek birlikte oynandığı gibi ayrı ayrı diziler halinde de oynanmaktadır.
Türkiye'nin Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Çukurova bölgelerinde oynanan oyunların genel adıdır. İÖ 8000'lere dayanan halay Orta Asya'dan günümüze ulaşmıştır.
İlgili 16 soru bulundu
Oynanan halk oyunlarına “halay” veya “govent” denir.
“Nerdesin", "Orda Bir Köy Var Uzakta", "Halay” Ahmet Kutsi Tecer'in en çok tanınan ve sevilen şiirleri oldu.
Halaylar, davul-zurna eşliğinde oynanır. Yörede halay çekmeye "Dillân Çekme" denilir. Beş kişiyle oynanan halayın başını çeken oyuncuya "halay başı" sonundaki oyuncuya "Pöççü" denilir. Her ikisi de elinde mendil bulundurur.
Üç Ayak Oyunu - Artvin
Açık alanda 20 metre uzunluğunda oyun sahasında oynanır. Oyuncu sayısı en az 5-6 kişi olur. 20 santimetre uzunluğunda üç çatallı ağaç dalının adına üç ayak denir.
Bayburt yöresinde oynanan halk oyunlarına “BAR” denir . Bar sözcüğü genelde el birliği , gönül birliği ,ve beraberliğin oyun şeklindeki ifadesidir . Bar bir meydan oyunudur .
Türkiye'de gördüğümüz yaygın dans formları arasında halay, zeybek, bar, horon, hora, köçek, Kafkas dansı, karşılama gibi biçimleri sayabiliriz.
Ege'nin birçok yerinde oynanan zeybeğin en ağır ve gösterişli olanlarına Aydın, Muğla ve Manisa illeri ile birlikte İzmir'de rastlanır. Oyun figürleri, oyuncunun duygu ve becerilerine göre değişir.
En yaygın olarak Erzurum, Erzincan, Gümüşhane ve Bayburt'ta gelişmiştir. Gümüşhane ilinde Kürtün'de, güneydoğu köyleri hariç Torul'da ve Gümüşhane Merkez ilçesinin bir kısmında bar oynanmamakta, ilin diğer kısımlarında ise horon ve bar oynanmaktadır.
Kabardıç (Gabardıç)
Yörede iki zamanlı, birkaç değişik ezgisi olan ve Burdur, Acıpayam, Fethiye, Antalya dolaylarında küçük farklarla oynanan oyun havalarına Gabardıç adı verilmektedir (Paşmakçı 1995: 1).
Ülke ve kültürlere göre halay
Türk ve Kürt kültüründe halay, bir halk oyunudur. Türkiye'de farklı yörelerde icra edilen halaylar arasında büyük çeşitlilik bulunur ve halay türleri üç genel gruba ayrılmaktadır: Çukurova (Güney) Halayları: Adana ile Gaziantep arasında oynanan halaylardır.
Türk halk oyunlarından bir türü ifade eden halay oyununu, eski Türklerin din adamları olan Şaman(kam)'larla da ilişkilendirmek mümkündür.
Eskiden 3 gün 3 gece süren düğünler günümüzde daha kısa bir zaman dilimine sığdırılıyor. Buna rağmen Hakkari ve ilçelerinde hala aşiret düğünleri, Kürtçe şarkılar eşliğinde uzun halay kuyruklarının oluştuğu kalabalık bir kitlenin katılımı ile gerçekleştiriliyor.
Bütün Oyunları 1 - Köşebaşı-Satılık Ev-Bir Pazar Günü Kitap Açıklaması Ahmet Kutsi Tecer, 1923 sonrası Cumhuriyet Dönemi Türk Tiyatrosunun en önemli temsilcilerinden biridir.
Genellikle halk şiirlerinin sekizli ve on birli hece ölçüsüne ve ulusal nazım birimi olan dörtlüğe bağlı kalan Tecer, bazen de heceyi yeni ölçülerle denemiştir. En çok bilinen "Orada Bir Köy Var Uzakta" adlı şiirini babasının memleketi olan Apçağa Köyü (Erzincan/Kemaliye) için yazmıştır.
Ahmet Kutsi Tecer (1901-1967)'in “Nerdesin” adlı şiiri Türk edebiyatının en çok sevilen şiirleri arasındadır.
Bu çerçevede halay, mutlak surette “toplu halde” icra edilen, kalabalık insan topluluklarının bir araya gelip el ele, kol kola, omuz omuza tutuşarak belirli bir disiplin ve düzen içinde çeşitli estetik hareketleri gerçekleştirmesi, oyun oynaması, dans etmesi anlamına gelmektedir.
Divan'a göre, iğ ağırşağı şeklinde dökülen kurşun üzerine keçi kılı sarılarak imal edilen ve çocukların ayakla teperek oynadıkları Tepük, Cumhuri- yet tarihi boyunca ülkemizde yazılmış olan ve spor tarihini konu edinen hemen hemen tüm yayınlarda, Türklerde futbol oyununun kökeni olarak yansıtılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri