Gebeliğin oluşması için genellikle 2 adet 16-20 mm boyutlara sahip yumurta oluşması yeterli olabilir. Bu süreçte çiftlerin, özellikle anne adayının foliküllerin boyutu hakkında endişe duymasına gerek yoktur.
Tüp bebek tedavisi ile gebelik için yumurta boyutları 18 mm olduğunda çatlatma iğnesi yapılmaktadır. Çünkü 18 mm boyutlarındaki yumurtaların olgun çıkma ihtimali çok yüksektir.
Yumurtalar olgunlaştığında ve 16-20 mm büyüklüğüne ulaştığı zaman yumurta çatlatma iğnesi denilen Ovitrelle ya da Pregnyl ilaçları yapılır. İlaç uygulamasından sonra yumurtalar 40 saat içinde gelişerek karın boşluğunda çatlar ve kendiliğinden yumurtlama olur.
Oositler (yumurtalar) yeteri kadar büyüklüğü geldikten sonra olgunlaşması gerekir. Bu olgunlaşma yumurtanın hem döllenmesi hem de oluşan embriyonun endometriuma tutunabilmesi için önemlidir. Çatlatma için oosit büyüklüğü 18-22 mm arası olduğunda yapılır.
Adetin 2. ya da 3. günü transvajinal ultrasonografi ile yapılan değerlendirmede boyutları 2-9 mm arasında olan antral foliküllerin sayılması ile yumurta rezervi değerlendirilebilir. Bu sayının 7-10 arasında olması durumunda yumurta rezervinin iyi olduğu söylenebilir.
İlgili 22 soru bulundu
Yumurta çatlaması, kadınların ovulasyon dönemlerinde yumurtanın yumurtalıktan dışarıya çıkması durumuna denmektedir. Yumurtlama gününün yaklaştığı zamanlarda akıntıda artış olur. Yumurta çatlaması kasık bölgelerinde ağrıya neden olurken göğüslerde şişlik ve vücut ısısında artma gibi tepkimelere de yol açabilmektedir.
Follikül 7-8mm çapına ulaştığında ultrasonda görülebilir hale gelir. Follikül ultrason görüntüsünde yuvarlak, içi sıvı dolu bir kese şeklindedir. Günde yaklaşık olarak 1-2 mm büyür ve çapı 18 ile 25 mm arasında bir büyüklüğe ulaştığında yumurtlama için hazırdır.
Yaklaşık 18-20 cm. çapına ulaşan bu kese, iki adetin arasına denk gelen 14. günde çatlar ve içerdiği yumurta tüpler tarafından yakalanır.
Normalde bu yumurtalar 10 mm'dir. 22-24 milimetreye ulaştığında ise, çatlar ve karın boşluğunda toplanır.
Yumurta rezervi genellikle adetin 2-3. günü yapılan transvajinal ultrasonografi ve kan testleri ile değerlendirilebilir. Bu değerlendirmede 2-9 mm arasındaki antral foliküllerin (büyümeye hazır yumurtaların) sayısı iki yumurtalıkta toplam 7-10 arasında ise yumurta rezervi normal olarak değerlendirilir.
“Tüp bebekte yumurta kaç mm olmalı?” veya “Yumurtanın toplanması için en az kaç mm olmalı?” diye soran çiftler de bulunur. Genellikle 2 adet, 16-20 mm arasında ve 2 adet 13-15 mm arası boyutlara sahip folikül oluşması durumunda yumurta toplama işlemi yapılabilir.
Genelde her ay sırasıyla bir yumurtalığınızdan yumurtlama olur. Çok nadiren de 2 adet yumurtlama olur. Bunların ikisi de spermler tarafından döllenirse, çift yumurta ikizleri oluşur.
Yuvalanma, henüz çok genç olan embriyonun, ana rahminin iç tabakasında kendisine uygun bir yer bulup oraya gömülme, yerleşme işlemidir. Döllenmeden 6 gün sonra başlar ve ortalama 12 günde tamamlanır.
Her 28 günde bir düzenli olarak adet gören bir kişide yumurtlama, adet periyodunda görülen ilk kanamanın ardından geçen 14. günde gerçekleşir. Kişi gebe kalmak istiyorsa adet kanamasını takip eden 9. günden itibaren cinsel ilişkiye girmelidir. Bu, yumurta ile spermin karşılaşma şansını artırır.
Sağlıklı beslenme, düzenli spor, protein ağırlıklı beslenmek, sigara içmemek, özellikle 40 yaşından sonra hekim önerisiyle bazı antioksidan ilaçların kullanılması yumurta rezervinde elde edeceğimiz yumurta kalitesine mutlaka olumlu etkisi olacaktır.
Yumurtanın çatlaması ve tüplere atılması ile hormonlarda olan değişiklik nedeniyle yumurtlama zamanı pembe sarı renkli akıntı kimi zaman 1 ped kadar hafif kanama görülebilir. Normaldir . Endişe etmeye gerek yoktur. Bu günler gebelik olasılığının yüksek olduğu dönemdir.
Yumurtalıkların uyarılması âdet döneminin ikinci gününde başlar ve ilacın kullanımı yaklaşık 10-11 gün sürer. Bu işlem sırasında yumurta gelişimi birkaç kez yapılan ultrason ile izlenir. Yumurta keseleri 16-18 mm boyutuna gelince yumurta çatlatma iğnesi adı verilen ilaçlar yapılır.
Ultrasonografik follikül takibine adetin 7. gününden itibaren başlanır. İdeal olan yumurta büyüklüğünün 16,5 mm'yi geçmesi LH pikini belirleyerek pikten yaklaşık 24 saat sonra yumurta toplama işlemi (oosit pick-up) yaparak, maturasyonunu tamamlamış oositin elde edilmesidir.
Ultrasonografi (gerekirse kan testleri) ile yumurta hücresinin gelişimi izlenir. Beş günlük yumurtalıkları uyarma tedavisinden sonra merkezimizde transvajinal ultrasonografi yapılacaktır. Bu işlem ciddi rahatsızlık veren bir işlem değildir.
Döllenmeden yaklaşık 7-10 gün sonra kanda beta hCG dediğimiz gebelik hormonu yükselmeye başlar. Bu durumda kanda ya da idrarda bakılan gebelik testleriyle gebe olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.
Adet döneminin ortalarına doğru, yani döngünün 13.-16. günlerine denk gelen dönemde sağ veya sol kasıkta hissedilen ağrı, ovulasyon (yumurtlama) ile ilgili dönemi kapsar. Bunun nedeni, yumurtanın, yumurtalıktan çatlayarak açığa çıkmasıdır. Ani başlayıp saatler içinde dinebileceği gibi, 2-3 güne kadar da uzayabilir.
Adet döneminden hemen sonra hamile kalma olasılığı vardır. Kanama bittikten sonra, doğurganlık penceresinin aktif olduğu döneme geçiş yapılır. Spermlerin de 5 güne kadar canlılığını koruyabilmesinden dolayı, kanamadan hemen sonra cinsel ilişki mevcutsa hamilelik mümkün hale gelebilir.
Adetten kaç gün sonra hamile kalabilirim? Sorusunun cevabı her kadında farklıdır. Sağlıklı her kadında adet kanaması ile başlayan yumurta gelişimi süreci vardır. Bu yumurta yaklaşık olarak 14. gün civarında 18-25 mm civarına gelir ve çatlar.
Yumurtanın döllenme süreci kadın tarafından hissedilebilmektedir. Yumurta başarıyla döllenir ise kadın, alt karın bölgesinde kramp ve karın ağrısı yaşayabilmektedir. Ancak bu etkiler daha çok ağrı eşiği düşük kadınlarda hissedilebilmektedir.
Elbette her kadında embriyo transferi sonrasında embriyonun rahme tutunması aynı süre içerisinde gerçekleşmez. Ancak transferin ardından 48 saat içerisinde embriyonun rahim duvarına kendiliğinden tutunması beklenir. Tutunamayan embriyolar adet kanaması ile vücuttan atılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri