Badem, yulaf, ıspanak, fıstık, pekmez, karalahana, fasulye, muz, mercimek, bezelye, patlıcan, dereotu gibi besinler magnezyum açısından zengindir. Aynı zamanda gebelikte doktorunuza danışarak günde 1 şişe maden suyu içmeniz magnezyum açısından faydalı olabilir.
Bir insanın günlük magnezyum ihtiyacı yaklaşık 450 mg'dir. Hamilelikte ise magnezyum kullanımı önerilmemektedir. Magnezyum eksikliği yaşayan hamileler gıdalardan da bu eksikliği giderebilirler. Örneğin; brokoli, ıspanak, fındık, ceviz ve tahıllar magnezyum bakımından zengin gıdalardır.
Hamilelikte, erken doğum kasılmalarının durdurulmasında ve preeklampsi adı verilen gebeliğe bağlı yüksek tansiyon ve idrardan protein kaçağı ile karakterize klinik tabloda magnezyum sülfat tedavisi damar yoluyla verilir.
Özellikle eksikliğinde rahim kasılmalarına yol açan magnezyum, erken doğumlara sebep oluyor. Aslına bakılırsa hamilelik boyunca bacak ve karınlarda yaşanan kramp ve ağrılar da magnezyum eksikliğinin sebebi olabilir. Üstelik magnezyum eksikliği olan anne adayları, bebeklerinin de bu eksiklikle doğmalarına neden oluyor.
İlgili 33 soru bulundu
Magnezyum içeren meyveler arasında ilk sıraya yerleşen avokado; K ve B vitaminleri ile potasyum açısından da zengin bir kaynaktır. Tekli doymamış yağ ve lif içeriği ile kalp sağlığına destek olan meyvenin bir porsiyonu (100-120 gr) yaklaşık 58 mg magnezyum içerir.
İçinde magnezyum bulunan ürünler arasında; avokado, bitter çikolata, taze fasülye, muz, süt, ıspanak ve kuru baklagiller yer alır. magnezyum tablet olarak da bu vitamini alabileceğiniz gibi gıdalardan almanızın son derece önemli olduğunu söyleyebiliriz.
Badem, yulaf, ıspanak, fıstık, pekmez, karalahana, fasulye, muz, mercimek, bezelye, patlıcan, dereotu gibi besinler magnezyum açısından zengindir. Aynı zamanda gebelikte doktorunuza danışarak günde 1 şişe maden suyu içmeniz magnezyum açısından faydalı olabilir.
Aynı zamanda, gebelikte sık rastlanan rahatsızlıklardan olan bacak kramplarını önlemede faydalıdır. Gebelikte gerekli olan magnezyum, yeterli miktarda, besinlerden alınabilir aynı zamanda multivitamin takviyelerinde de bulunur.
Araştırmalar hamilelik süresince yeterli oranda magnezyum almamanın erken doğum riskine, rahim kasılmalarına neden olabileceğini göstermektedir.
Magnezyum eksikliği halinde; iştahsızlık, bulantı, kusma, yorgunluk, halsizlik, ajitasyon, anksiyete, uyku bozukluğu, kalp ritminde bozulma, düşük tansiyon, huzursuz bacak sendromu, kas spazmları ve güçsüzlük gibi bulgular söz konusu olabilir.
Kuruyemişler, badem, susam, kaju fıstık günlük magnezyum ihtiyacının %20'sini Kabak çekirdeği günlük magnezyum ihtiyacının %35 ini karşılar. Baklagiller, mercimek, barbunya, nohut, soya fasulyesi, bezelye önemli miktarda magnezyum içerir. Keten ve chia tohumları, magnezyum bakımından zengindir.
Magnezyum eksikliği belirtileri arasında; iştahsızlık, bulantı, kusma, saç dökülmesi, kabızlık, yorgunluk ve halsizlik sayılabilir. Daha şiddetli vakalarda ise; kas krampları, kardiyak aritmiler, uyuşma, konsantrasyon eksikliği, zihinsel bulanıklık, fibromiyalji görülebilir.
Magnezyum eksikliğini önlemek için yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, kabuklu yemişler, tohumlar ve tam tahıllar gibi magnezyum açısından zengin besinler içeren sağlıklı ve dengeli bir beslenme önemlidir.
“Hamilelikte vitamin ilacı kullanılmazsa ne olur?” diye merak ediyorsanız yapılan araştırmalar sağlıklı anne adaylarının gebelik sırasında herhangi bir vitamin desteği almaması hem kendileri hem de bebekleri için bir problem yaratmayacağı yönünde.
Günlük alınması gereken magnezyum miktarı nedir? Magnezyum sağlık için kesinlikle gereklidir. Önerilen günlük alım miktarı, erkekler için günde 400-420 mg, kadınlar için günde 310-320 mg'dır. İhtiyacınız olan miktarı hem gıdalardan hem de takviyelerden alabilirsiniz.
Kalsiyum eksikliğinin en önemli belirtilerinden bir tanesi anne adayının tırnaklarındaki kırılmalar ve cildindeki kurumadır. Anne adayının kalbinin düzensiz bir şekilde atması, hafıza zayıflaması, halüsinasyonlar kalsiyum eksiğinin önemli belirtileridir.
Sık sık mola verip, parmaklarınızı gerip, dinlendirebilirsiniz. Geceleri daha rahatsızsanız, bileğinizi düz bir şekilde sabitleyecek bir bileklik kullanabilirsiniz. Bilekle eli aynı seviyede tutmak yani düzleştirmek, bu dar kanalın en geniş olabildiği pozisyondur. Kolunuz ya da eliniz üzerine yatmayın.
Kas Ağrıları ve Kramplar
Ağrı, titreme veya kas krampları magnezyum eksikliğinin önemli belirtilerinden bazılarıdır. En kötü senaryoda eksiklik, nöbetlere veya konvülsiyonlara neden olabilir.
Mandıra ürünlerinden özellikle süt,yoğurt ve peynirde bol kalsiyum bulunur ve gebelikte çokça tüketilmelidir. Kalsiyum soya,hububat , sardalya gibi yumuşak kemikli yağlı balıklarda, yeşil yapraklı sebzelerde , fındık ve susamda bolca bulunur.
Kuruyemişler besleyici ve lezzetlidir. Magnezyum içeriği özellikle yüksek olan kuruyemiş türleri arasında badem, kaju fıstığı ve Brezilya fıstığı bulunur.
Pırasa, enginar, taze fasulye ve brokoli gibi sebzeler, Kuru fasulye, barbunya, mercimek, nohut gibi baklagiller, Ay çekirdeği, kabak, susam ve kaju gibi kuru yemiş ve tohumlar, Ispanak ve pazı yoğun miktarda magnezyum içeren besinler olmaları ile bilinirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri