1- Meni: Özelikle cinsel birleşmeden sonra gelen beyaz renkli ve akışkan bir sıvıdır. Bu sıvı cinsel birleşme dışında da zaman zaman gelebilir. Bu durumu yaşayanların gusül abdesti alması gerekmektedir.
Akıntı gibi gelebilir ancak meni gibi hareketi hızlı olmaz hemde daha açık renklidir ve sızıntı gibi gelir. (SADECE ABDESTİ BOZAR) Meziden sonra abdest almak ve kirlendiyse çamaşırı temizlemek yeterlidir. Meniden sonra (GUSUL ŞARTTIR.) Meni ve mezinin hükümleri bu şekildedir.
Temiz sayılan akıntı abdesti bozmadığı gibi çamaşıra bulaşması da namaz için herhangi bir engel teşkil etmemektedir. Arınmak ve temizlenmek için alınan gusül abdestindeki temel amaç, hükmi kirlilikten kurtulmak olmaktadır. Cünüplük, adet dönemi ve lohusa durumunda, gusül abdestin alınması gerekmektedir.
Kadınlardan gelen beyaz ve kokusuz akıntı abdesti bozar mı? Aralarında Ebû Hanîfe'nin de bulunduğu İslâm âlimlerinin bir kısmına göre kadından gelen renksiz ve kokusuz akıntı necis olmayıp abdesti de bozmaz (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1/166).
Belirttiğiniz bu leke aynı zamanda bir tabaka oluşturmuş ve ovulduğunda toz olabiliyorsa o menidir. Şehvetinizi hissetmeseniz de gusletmeniz gerekir. Böyle değil de sadece renk ise o MEZİ'dir. Meziden ötürü gusül gerekmez, çamaşırınızı temizlemeniz yeterlidir.
İlgili 28 soru bulundu
Böyle durumlarda her defasında abdest almam gerekir mi? Gusül gerektirecek şey, organdan çıkan MENİ olur. O da ya çamaşırındaki ıslaklıkla ya da kurumuş ve ovunca ufalan kalıntısı ile anlaşılır. Bunun dışında rüya görmek bile gusül gerektirmez.
Kötü kokulu, köpüklü, yeşil/sarı/beyaz akıntı: Genelde cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon belirtisidir. Bu tür akıntıların kontrol ve tedavi edilmesi önemlidir.
Yumurta akı kıvamında ve kaygan olabilen bu akıntı; kadının yumurtlama döneminden önce, cinsel uyarılma sırasında ve hamilelik dönemi boyunca görülür. Beyaz-Krem: Özellikle adet döngüsünün başında veya sonunda görülen beyaz akıntının tonu, krem veya açık sarıya dönük olabilir.
Gusül almaya devam edebilirsiniz. Gusül sırasında gelen akıntı guslü bozmaz, guslün abdest oluşunu bozar. Yani sahih olan ve insanı cünüplükten kurtaran bu gusülle namaz kılınmaz. İbadet için yeniden abdest almak gerekir; gusül ise tamamdır.
Birini el ile tutmak, okşamak veya bakmak neticesinde cinsel doyuma ulaşırsa gusül gerekir. Bu durum, erkek için de kadın için de böyledir. Rü'yada ihtilâm olduğu halde, dışarı meni akmamışsa gusül gerekmez. Kadın ihtilam olur da meninin dışarı çıktığını görmese ihtayatten güsletmesi daha iyidir.
Mezi, meniden önce gelir. Vücudun reaksiyon göstermesi ile gelir. Meni yakınlaşma eylemi sonucunda gelen bir sıvıdır. Mezi ince bir sıvı meni daha kalın ve beyaz renge yakın bir sıvıdır.
İhtilam olmak guslü gerektirir mi? Bir kişi ihtilam olsa ancak uykudan uyandığında üzerinde veya çamaşırında ıslaklık görmese gusletmesi gerekmez (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1/164).
Uykudan uyandığında mezi ya da meni ıslaklığının çamaşırda görülmesi durumunda ihtiyaten gusül gerekir. Uyanıkken mezi gelmesi sadece abdest gerektirir.
Genelde şu şekilde algılanır: Kadının leğen boşluğu derinlerinde dölyolunun orgazm manşeti denilen bölümünde, birbirini takip eden kasılmalarla orgazm kendini belli eder. Sanki bir silkinme nöbeti gibi olur. Orta dereceli bir orgazmda kadın 3-5, kuvvetli bir orgazmda 8-12 kere kasılma hisseder.
Bu fizyolojik vajinal akıntı, yumurtlama dönemi yaklaştıkça iç çamaşırlarını ıslatacak kadar artabilir. Yumurtlama gününde yumurta akı kıvamında, çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Her ne kadar aşırı miktarda olabilse de, fizyolojik akıntı renksiz, kokusuzdur; kaşıntı ve tahriş yapmaz.
Özellikle menstrüel döngünün başında veya sonunda bir miktar beyaz akıntı normaldir. Bununla birlikte, akıntıya kaşıntı eşlik ediyorsa ve yoğun, süt kesiği benzeri bir kıvam veya görünüme sahipse normal değildir ve tedavi gerektirir. Bu akıntı türü sıklıkla bir maya enfeksiyonunun belirtisi olabilir.
Bir kadın âdet kanı gördüğü zaman, az veya çok olsun, âdet kanı ne zaman kesilirse, o zaman âdetten temizlenmiş olur.Nitekim birçok fakih, âdetin (hayızın) en az süresinin; bir gün ve gece, en fazla süresinin ise, on beş gün olduğu görüşünde ittifak etmişlerdir.
Altı günü on iki güne tamamlayan son altı günlük sürede görülen kan, istihâze (özür) sayılır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/30). Onuncu günden sonra görülen kan, özür kanı olduğu için kadın bu günlerde namazını kılar, orucunu tutar.
Kanın kahverengine dönmesiyle birlikte, adet döneminin sonlandığı anlaşılır. Kadınlar kahverengini gördüğünde endişelenebiliyor. Rahim içerisinde bir süre bekleyen kanın kahverengi olmasında bir sakınca yoktur. Genellikle kahverengi her zaman adet döneminin bittiğini işaret eder.
Sarılık ve bulanıklık, kadının gördüğü akıntıdır. Hayız kanının kesilmesinden veya kuruluktan sonra görülen sarı veya bulanık akıntı hayız sayılmaz. Bu durumda kadın temizlenmiştir, namaz kılabilir, oruç tutabilir ve eşiyle ilişkiye girebilir.
4- Sarı Akıntı: Genellikle bir enfeksiyon belirtisidir. Sarı renkte vajinal akıntı kötü kokulu ise ve akıntının yanı sıra kaşıntı ve ağrı hissi duyuluyorsa doktora başvurulması ve gerekli tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Sarı renkte vajinal akıntının nedeni cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar da olabilir.
Akıntının Sarı Olması Ne Anlama Gelir? Gelen akıntı az derecede hafif sarın rengi içeriyor ise burada herhangi bir problem yoktur. Diyet yapan kişilerde bunun görülmesi normal kabul edilir. Ancak akıntının rengi sarımsı yeşil veya tam olarak yeşil renk ise enfeksiyon varlığına işarettir.
"Kadınların, vajina organlarında gördükleri normal ıslaklık, insanların ağız, burunlarından gelen akıntı ve bedenlerinden çıkan ter gibi değerlendirilmelidir."(bk. Reddu'l-Muhtar, 1/166). Bu sebeple, söz konusu ıslaklık, temiz olduğu gibi abdesti de bozmaz.
Aybaşı müddeti on günü geçen kadın temizlenir, namazını kılar ve orucunu tutar. Çünkü istihâze kanının gelmesi ayrıca guslü gerektirmez, namaz kılmaya mâni olmaz. Bu durum özürlü kimsenin durumu gibidir.
-Önden ve arkadan çıkan temiz ya da necis her şey abdesti bozar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri