Kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir, betakaroten ve A vitamininin yanı sıra bol lifli bir gıda olan nohut, vücuttaki tümör oluşumunu da engelliyor. Tam bir protein deposu olan mercimek, mutfakların en sevilen baklagillerindendir.
Nohut, mercimek, fasulye ve barbunya besin değeri en yüksek baklagillerdir. Protein miktarının yanı sıra içerdiği lif bakımından da oldukça zengindir.
Kalsiyum, demir, B12 vitamini dışındaki B grubu vitaminleri, E vitamini ve bakır içerikleri de yüksek olan baklagiller haftada en az 2 kez tüketilmelidir. Tüketilirken dikkat edilecek husus ise porsiyonudur.
İnsanlar tarafından binlerce yıldır tüketilmekte olan baklagiller protein, diyet lif, mineraller (demir, çinko ve magnezyum) ve vitaminler (başta folat) açısından önemli gıdalardır.
Kuru baklagiller ayrıca içerdikleri demir, çinko, magnezyum, B12 ile E vitamini, tiamin, riboflavin, niasin, folik asit ile hastalıklara karşı daha dirençli olmamızı sağlarlar. Bu faydaları nedeniyle kuru baklagilleri haftada minimum iki kez yememiz gerekir.
İlgili 38 soru bulundu
En az 4 saat en fazla 12 saat serin bir yerde ıslanmaya bırakın. Bakliyatları süzüp su ile durulayın.
Posa, nişasta, kalsiyum, demir, çinko, magnezyum mineralleri, B12 dışındaki diğer B vitaminlerinden; vitamin, riboflavin, niasin, folik asit ve E vitamini açısından çok zengindir. Kolesterol içermez.
Bakliyat çeşitlerini şu şekilde belirtmek mümkün olmaktadır: Kırmızı mercimek, yeşil mercimek, sarı mercimek, fasulye, nohut, bakla, barbunya, bezelye, börülce, yer fıstığı, pirinç, yulaf, bulgur, irmik ve mısır.
Yeşil mercimek A, B, C, K vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Baklagil olan mercimek vücudun ihtiyacı olan vitaminleri bünyesinde barındırır. İçerdiği protein sayesinde organların onarımı ve kas yapısını güçlendirir. Yeşil mercimek diyanet ve kalp hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
Diyet menülerinde de rahatlıkla yer verilebilen yeşil mercimek içerisinde 21,85 protein bulunmaktadır. İçeriğindeki yararlı vitamin ve mineraller sayesinde beyin ile sinir sistemini korumaya yardımcı olan yeşil mercimeğin içerisinde 34,79 gram karbonhidrat bulunmaktadır.
Yüksek protein değerleri ile et yemeği yerine kuru fasulye tüketilebilir. Metabolizmayı hızlandırarak kabızlığı önler, zayıflamaya yardımcı olur. Hem vücut sağlığı için dahili olarak çok faydalıdır hem de kozmetikler yerine doğal cilt bakımında harici olarak da büyük fayda sağlar.
American Journal Of Clinical Nutrition'da yayımlanan bir çalışmaya göre günde 1 porsiyon bezelye, fasulye, nohut veya mercimek gibi kuru baklagil tüketimi kilo kaybına yardımcı olabilir.
Kahvaltıda kaliteli protein kaynağı olan yumurta, tam tahıllı ekmek, peynir, süt, mevsim sebzeleri ve kavrulmamış (tuzsuz) kuruyemişler yer almalıdır. Böylece, güne dinamik ve sağlıklı bir başlangıç yapmış olacaksınız!
Protein İhtiyacını Karşılamak İçin Beslenme Planı
Sabah öğününde 1 yumurta ile bol yeşillik tüketilmelidir. Sonrasında ara öğün olarak 6 badem ve 100 gr yağsız yoğurt yenebilir. akşam ise salata yanında 1 kase sebze çorbası tüketmek günlük alınması gereken proteinin vücuda alınmasına yardımcı olur.
Kuruyemişler içinde kalp sağlığını destekleyen doymamış yağlardan en zengini cevizdir. Yer fıstığı protein içeriği en yüksek kuruyemiştir. 100 gr yer fıstığı tüketildiğinde yaklaşık 26 gr protein, 49 gr yağ tüketilmiş olur.
Kuru yemişler arasında bulunan ve olmazsa olmaz olarak karışık kuruyemiş paketleri arasında yer alan leblebi üretimi aslında nohut olarak ortaya çıkmaktadır. Leblebi üretimi yapılan bir ürün değildir. Leblebi üretilen nohudun işleme sokulduktan sonra ortaya çıkan bir ürün olmaktadır.
Yeşil, kırmızı veya sarı mercimeğin suda bekletilmesi doğal fermantasyon sağladığından, gaz yapma özelliğini gidermektedir. Aynı zamanda kısık ateşte uzun süre pişirilen mercimek yemeğinin gaz yapmadığı görülmektedir.
Buğday, çavdar, mısır, pirinç ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, makarna, şehriye, bulgur, yarma, gevrek ve benzeri ürünler bu grup içinde yer alır. Tahıl taneleri öz, kabuk (kepek) ve çekirdekten oluşur. Öz kısmı (Endosperm): Tanenin yaklaşık %83'ünü oluşturur. Enerji deposudur.
Bulgurun Farkı
Ayrıca makarna ve pirince göre glisemik endeksinin daha düşük olması bulguru bu tarz gıdalar arasında daha da sağlıklı yapmaktadır. Kısaca bulgur; posa, lif açısından zengin, karbonhidrat değeri daha düşük ve protein değeri yüksek oldukça değerli bir gıda maddesi olarak bizlere ulaşmaktadır.
Esmer bulgur buğdaydan; sarı bulgur durum buğdayından elde edilir. Her iki bulgur türü de yemeklere lezzet vermektedir. Eğer sindirimi daha kolay bir bulgur tüketmek isterseniz; esmer bulgur önerilir. Esmer bulgurun glisemik indeksi daha düşük olduğu için diğer tahıllara göre daha sağlıklı olduğu ifade edilir.
Magnezyum, çinko, folik asit gibi birçok yararlı maddeyi içinde barındıran bulgur, sinir sistemimizin de sağlıkla çalışmasına yardım ediyor. Bu özelliği sayesinde sık sık sinir, stres, zihinsel yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu gibi problemler yaşayanlara iyi geliyor.
Nohut, mercimek, bakla, fasulye, bezelye, börülce ve soya fasulyesi kurubaklagillerin başlıcaları olarak sayılabilmektedir. Kuru baklagiller bitkilerin olgunlaşmış tohumlar olduğundan bileşimleri karbonhidrat ve protein bakımından çok zengindir.
Kuru baklagillerin özellikle kış aylarında haftada en az 2 kez tüketilmesi öneriliyor. Ayrıca C vitamini sayesinde baklagillerin demir emilimi daha da artıyor. Bu nedenle tüketirken, bol maydanozlu, biberli, domatesli, marullu ve limonlu salatayla tüketilmesi uzmanlar tarafından öneriliyor.
Kuru Fasulye Besin Değeri
Bitkisel protein ve karbonhidrat kaynağı olan kuru fasulye, en çok tüketilen kuru baklagillerden bir tanesidir. 100 gramında 155 kilokalori enerji, 5 gram yağ, 6 gram protein, 22 gram protein bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri