Ülke içinde kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin yapımı yasaktır.
Sustalı çakı, pala, kılıç gibi özel nitelikli aletlerin taşınması, sivri uçlu ve oluklu bıçakların kullanımı, mevzuat çerçevesinde belirli sınırlamalar ve yasaklarla karşılaşabilir. 6136 sayılı kanun, bu konuda belirgin bir çerçeve çiziyor ve bu tür aletlerin taşınması ve kullanılması konusunda cezai yaptırımlar ...
Sustalı olmayan çakının kişilerin üzerinde bulundurulması ve taşınması serbesttir. Kesici kısmı 15 cm olan bıçağın bulundurulması ve taşınmasının serbest olduğu yönünde Kriminal laboratuvar raporları bulunmaktadır.
Yaylı veya otomatik açılmayan (sustalı olmayan) ve belirli yasal özelliklere sahip bıçaklar taşınabilir. Kesici kısmı 15 cm'ye kadar olan bıçakların taşınması genellikle serbesttir, bu konuda kriminal laboratuvar raporlarına başvurulabilir.
Bıçak taşımak, Türkiye'de genel olarak suç olarak kabul edilir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 191. maddesi, genel güvenliği, huzuru ve düzeni bozabilecek her türlü aleti izinsiz olarak taşımayı suç kabul eder.
İlgili 33 soru bulundu
Polisin El Koyma Yetkisi:Polis, bıçak taşımanın yasal olup olmadığını belirlemek için yetkilidir. Eğer polis, kişinin bıçağı yasa dışı bir amaçla taşıdığını düşünürse, el koyma yetkisine sahiptir.
Kabahatler Kanunu'na göre delici, kesici, öldürücü, yaralayıcı alet taşıyan kişiler işleme tabi olup, söz konusu kişilere 189 Türk Lirası para cezası ya da Adli Sicil Kayıtları incelenerek ya da hal ve şartlara göre kişinin saldırıda kullanma amaçlı bulundurma durumuna göre 3 aya kadar hapis cezası verilmektedir.
Avm lere Çakı İle Girilir Mi? Avm gibi toplu alanlarda ruhsatlı silahların girişine izin verilir iken çakı, muşta gibi delici kesici bıçakların ve aletlerle girilmesi ve bulundurulması yasak olarak iletiliyor.
6136 sayılı kanun kapsamına girmeyen "Kelebek" ve "Sallama" diye tabir edilen veya özel amaçlarla imal edilen çeşitli bıçaklar ve benzeri aletlerin maksat dışı olarak taşınmasının yasaklanması ve buna uymayanlara idari para cezası uygulanmasına ilişkin karar aldı.
Şu an Türkiye gibi çoğu ülkede yanında taşınması yasaktır. İç tarafı keskin olup saplama işine oldukça uygun biçimde tasarlanmıştır. Öyle ki herhangi bir canlıyla teması halinde çok ciddi yaralanmalara sebebiyet verebilir.
Ülke içinde kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin yapımı yasaktır.
Bıçak ve diğer aletleri bulundurma, taşıma, satma, satmaya aracılık etme suçunun cezası 6 aydan 1 yıla kadar hapis ve 25 günden az olmamak üzere adli para cezasıdır (6136 sayılı Kanun md.15/1).
Son zamanlarda ekmek bıçağı, döner bıçağı, balta, satır, "pompalı" tabir edilen yivsiz silahlar ve benzerleri ile işlenen suçlarda büyük artış görülmektedir. Bu gibi silah, bıçak ve aletler 6136 sayılı yasanın 4'üncü maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca anılan yasa kapsamında değildir.
Ynt: Valizde bıçak(çakı) taşımak suç teşkil eder mi ? 6136 sayılı yasa içerisinde yasaklanamış bıçak ve türevleri dışında kalan her türlü bıçağı çakıyı vs, ambalajlanmış bir şekilde çantanızda, arabanızda vs taşıyabilir, bir yerden başka bir yere götürebilirsiniz.
argoda şişe benzeyen ince bıçaklara verilen ad. maket bıçağı * da bu kategoriye girer. yaygın inanışa göre, kesiği çok ince ve derin olabildiği için dikiş atması çok zor olur(muş) *.
6136 sayılı kanun uyarınca istasyon ve araçlara her türlü delici, kesici aletler ile girmek ve bunlarla seyahat etmek yasaktır.
Saldırı veya savunma amacıyla üretilmiş olmayan bıçaklar taşınabilir. Örneğin, bir İsviçre çakısını üzerinizde taşıyabilirsiniz. “Multi tool” adıyla anılan çok amaçlı aletlerin parçası olan bıçaklar da taşınabilir. Bunun dışında zanaat ve hobi gibi kullanılan kısa namlulu oyma ve deşme bıçakları da taşınabilir.
“Sustalı çakı”, “düğmesine basılınca kesici kısmını hızla ve kendiliğinden ortaya çıkaran ve sabitleştiren susta tertibatı” bulunan bıçaktır. (Yargıtay, 2010; Derdiman, 2007: 395). Bu aletin otomatik olarak açılması ve kapanması, bunu diğer bıçaklardan ayırıcı özelliktir.
Kredi Kartı Şeklinde Bıçak emniyetten izin belgeli. Emniyet Müdürlüğünden İzin Belgelidir. İzin Belgesi Olmayan Bıçaklar Ateş Li Silah Kategorisine Girer Ve İzinsiz Satışı Yasaktır.
Ateşli Silahlar ve Bıçaklar
Kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala,kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin satışı yasaktır.
Muşta, kelebek, bıçak gibi aletler son derece öldürücüdür ve bu nedenle bu aletleri taşımak ile bulundurmak yasak ve suçtur. İsviçre çakısı, küçük çakılar, tırnak makası bıçağı gibi ufak çaplı ve çok amaçlı ürünler ise çok tehlike teşkil etmediği için polisler tarafından yasak kapsamında değerlendirilmemektedir.
Bıçak ticareti suçunun cezası şu şekildedir: Bıçak ve diğer aletleri satma veya satmaya aracılık etme suçunun cezası 6 aydan 1 yıla kadar hapis ve 25 günden az olmamak üzere adli para cezasıdır (6136 sayılı Kanun md.15/1).
16 yaş üzerindeki bireyler rahatlıkla kullanabilir. Kelebek bıçak iki kanadı olan, kapandığı zaman bıçağı içine hapseden ve açıldığı zaman her yöne hareket edebilen özel bir modeldir.
Yargıtay, kavgada bıçak çeken kişinin 6 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanması gerektiğine karar verdi.
Kelebek bıçak, çok net ve açık bir şekilde bu amaçla üretilmiş bir bıçak cinsidir. Aynı mantıkla sustalı bıçakların da üstte taşınmasının suç olduğunu belirtmekte yarar var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri