Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Nasıl Olunur? Türk dili ve edebiyatı öğretmeni olmak için üniversitelerin Türk Dili ve Edebiyatı ya da Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünü tercih edip tamamlamış olmak gerekmektedir.
Edebiyat öğretmeni Türk dili ve edebiyatı alanıyla ilgili müfredatta yer alan bilgileri öğrencilere öğretir, onlara sınav hazırlar.
Üniversitelerin, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünden mezun olan öğrenciler, Edebiyat Öğretmeni unvanına sahip olmaya hak kazanır. Türk Dili ve Edebiyatı Fakültesinden mezun olan öğrencilerin öğretmenlik yapabilmesi için pedagojik formasyon almaları gerekmektedir.
Üniversitelerde okutman olmak suretiyle aynı zamanda ortaöğretimde öğretmenlik görevini Türk Dili ve Edebiyatı mezunları yapabilir. Genel çerçevede bu meslek grupları ile beraber aynı zamanda medya ve televizyon kanalları üzerinden de farklı görevler üstlenirler.
Üniversitelerin Türk Dili ve Edebiyatı veya Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümlerini tamamlayan mezunlar, hem devlet hem de özel okullarda öğretmenlik yapma hakkına sahip olurlar. Devlet okullarında görev almak isteyen öğretmenler, KPSS'ye girerek gerekli puanı almak zorundadır.
İlgili 16 soru bulundu
MADDE 7: (1) Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programında yer alan dersler, Ek-1'de yer almaktadır. (2) Pedagojik formasyon eğitimi sertifika programının süresi en az iki yarıyıldır. Dersler, iki yarıyıla bölünerek ve bir öğretim yılında tamamlanabilecek şekilde Ek 1'deki ders programına göre yürütülür.
Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulunun 29 Haziran 2020 tarih ve 12 sayılı Kararı ile yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon sertifika eğitiminin geçerliliğini yitirmesine karar verilmiştir.
Pedagojik Formasyon dersleri, lisans eğitimi almakta olanlara 5. yarıyıldan başlayarak dört yarıyıl (2 yıl), lisans eğitimini tamamlayanlara iki yarıyıl (1 yıl) olacak şekilde bir bütün olarak uygulanır. Güz ve Bahar dönemlerine ek olarak yaz öğretimi de yapılabilir.
Üniversitelerde eğitim fakültelerinin Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olunarak öğretmenlik yapılabilir. Edebiyat fakültelerinin Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinden mezun olduktan sonra pedagojik formasyon alınarak edebiyat öğretmeni olunabilir.
Bilindiği üzere, 23 Ekim 2018 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan 2023 Eğitim Vizyon Belgesinde; "Sertifikaya dayalı Pedagojik Formasyon uygulaması kaldırılacak ve yerine yurt sathında kolay erişilebilir lisansüstü düzeyde Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı açılacaktır.
Lisede sözel ya da eşit-ağırlık bölümünde okuyan öğrenciler, üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olduktan sonra Türkçe öğretmenliği yapabilir.
Türk dili ve edebiyatı öğretmeni olmak için üniversitelerin Türk Dili ve Edebiyatı ya da Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünü tercih edip tamamlamış olmak gerekmektedir. Ayrıca devlet okullarında görev almak isteyen öğretmenler, KPSS'ye girerek gerekli puanı almak zorundalardır.
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni maaşı 2023 verilerine göre ortalama 15.600 TL civarındadır.
KPSS-Öğretmenlik, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan eğitim kurumlarında kadrolu olarak öğretmenlik yapmak isteyen tüm adayların girmesi gereken sınavdır. Eğitim Fakülteleri ve Fen Edebiyat Fakültelerinden mezun olan adaylar bu sınava girebilir.
Türk Dili ve Edebiyatı bölümü, 4 yıllık bir bölümdür.
Türk dili ve edebiyatı öğretmenleri, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaöğretim kurumlarında, özel okul ve dershanelerde branşlarında çalışabilirler. Türk dili ve edebiyatı dersi dışında, Türkçe derslerine de girebilirler. Türk dili ve edebiyatı öğretmenleri, iş bulmakta zorluk çekmemektedirler.
Coğrafya, Gazetecilik, Halkla İlişkiler, İlahiyat, Sanat Tarihi, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Çocuk Gelişimi gibi alanlar sözel bölümler arasında yer alır.
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları akademisyen olabilirler. Metin yazarlığı ve editörlük yapabilirler. Ayrıca özel alanlarda (kütüphane, arşiv, müze vb.) araştırmacı sıfatıyla memur olabilecekleri gibi formasyonlarını tamamladıkları takdirde öğretmenlik de yapabilmektedirler.
Aday sayısının fazla olmasının temelinde yatan sebeplerden birisi de bu. Gelelim atamalarına, bu noktada gerçekçi olmak gerekiyor ki Türk Dili ve Edebiyatı alanından atanmak oldukça zor.
*Kesin kayıt işlemleri şahsen veya noter onaylı vekâletname ile yapılacaktır. * Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı harç ücreti (8200 TL) iki eşit taksitte (4100 TL + 4100 TL) dönem başlarında bankaya yatırılacaktır.
Pedagojik Formasyon Sertifika Programı Kursiyerleri Ders Geçme Koşulları Hk. Dersten başarılı olabilmek için final veya bütünleme notunun en az 50 olması ve dersin vize ve final veya bütünleme ortalamalarının en az 50 olması gerekmektedir.
(1) Lisans mezunları için açılan pedagojik formasyon eğitimi sertifika programına başvuran adayların, programa yerleştirilmesinde, 4'lük diploma notu kullanılır.
1. Taksit dekontunu mail ile ulaştıran adayların kesin kaydı yapılacaktır. Pedagojik Formasyon Sertifika programı harç ücreti toplam 5.010 TL + %8 KDV'dir.
Yukarıda adı geçen karar ve çizelgede, üniversite ve fakülte adı yer almaksızın sadece lisans programlarının adı yer almaktadır. Eğer bu programlar, AÖF programları içinde de yer alıyorsa-örneğin Türk Dili ve Edebiyatı gibi-bunların mezunları da başvuru hakkına sahip olmaktadır.
Mezunlar; Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak, Türkçe öğretmeni olarak, üniversitelerde akademisyen olarak, televizyon kanallarında, kütüphane ve arşivlerde, reklam ajanslarında, Türk Dili Kurumunda, içerik yazarı ve editör olarak görevler üstlenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri