Safir cam kırılma ve çizilmelere karşı dayanıklılık gösterir. Çünkü suni safirden yapılan bu cam tipi 9 MOH'luk sertliğe sahiptir. Bu yüzden safir saat camı diğerlerine göre daha dayanıklıdır.
Saat tasarımlarında en çok kullanılan materyallerden biri olan mineral cam, akrilikten yapılan alternatiflerine göre daha serttir. Bu da mineral cam saat modelini, çizilmelere karşı dirençli hale getirir. Bu materyal, tıpkı pencerelerde kullanılan standart cam gibi silikadan üretilir.
Temperli cam ise 8 mm 10 mm veya daha kalın camların fırın odasına sokularak 1000 derece ısıtılarak bir bütün hale gelmesi sağlanır. Daha sonra iç katman ve dış katman sağlamlaştırılır. Temperli camın kırılması imkansızdır. Ofislerde ofis bölme sistemleri kullanılan yerlerde en sağlam sistem temperli camdır.
Safir cam, son derece sert ve dayanıklı olduğu için en kaliteli cam türlerinin başında gelir. Dayanıklılığı sayesinde saat kadranını darbelere karşı etkili şekilde koruyan bir materyaldir. Bu materyal elde edilirken, saf alüminyum oksit ısıtılır ve kristalleştirilir.
Tamamen şeffaf bir yapıya sahip olan ve gerçek cam hissini bir üst seviyeye çıkaran kristal cam ne yazık ki kolay çizilme özelliğe sahiptir.
İlgili 25 soru bulundu
Organik camlar kolay çizilirler ve elektrostatik sebebiyle kolay toz kaparlar. Sıcaktan ve bazı kimyasallardan etkilenirler. Organik camların daha çok tercih edilmesinin başlıca nedeni mineral cama oranla herhangi bir darbe karşısında kırılmalara karşı daha dayanıklı olmasıdır.
Kristal cam, normal camdan farklı olarak kurşun oksit eklenerek yapılmaktadır. Tasarım ve işçilik bulunduran kristal camlar, kırılgan bir yapıda olmasına rağmen normal camlara göre daha dayanıklıdır.
Evde dahi gerçekleştirebileceğiniz bu işlemde sadece şunları yapmanız gerekir; saatinizin üzerine bir damlı suyu damlatın ve yüzeyinde oynatın. Eğer su damlası dağılmadan camın üzerinde hareket ediyor, kayıyorsa o cam safirdir. Eğer ki kaymıyorsa da o cam safir değildir.
Mineral Camlar (Mineral Lenses)
Temizlemesi kolaydır, çizilmeye karşı daha az yatkındırlar ve plastik camlarla karşılaştırıldığında daha ince olduklarından daha yüksek numaralar için uygundurlar.
Parlak, Çanlı ve tam saydam bir yapıya sahip olan kristal cam eğer kurşun içermeyen türlerinden ise saat camı seçiminde tercih edilebilir. Aksi halde mineral saat camı tercih etmek hem sağlık yönünden hem çizilmeye karşı daha kullanışlı bir cam türü olarak tercih edilebilir.
Bunun cevabı basit: Safir, çok pahalıdır. Safirin maliyetinin büyük bölümü, üretim sürecinden geliyor. Safir cam, üretilirken büyük bir safir bloğu, bir elmas testere veya lazer yoluyla ince bölümlere doğranır. Corning, safir üretiminin Gorilla Glass'a kıyasla yaklaşık 10 kat pahalıya malolduğunu tahmin ediyor.
Ürün hakkında:Yangına dayanıklı cam, yangın olmayan tarafa alev, duman ve ısıyı geçirmeyen özel bir cam türüdür. E, EW ve EI olarak sınıflandırılırlar. Camın koruma özelliklerini koruyabildiği süre (dakika olarak) camın sınıfını belirler.
Normal camlar kırılma sonrası keskin parçacıklara ayrılıp yaralanmalara neden olabilirken, temperli camlar ise kırıldıklarında küçük ve keskin olmayan parçalara ayrılırlar. Bundan dolayı yaralanma riski en aza indirgenmiş olur. Orijinal cama kıyasla 4-5 kat daha fazla dayanıklıdır.
Safir kristal saat camı, cam türleri arasında en yüksek kaliteye sahip cam çeşididir. Adından da anlaşılacağı şekilde safirden yapılmaktadır. Ancak gerçek safir doğada çok nadir bulunduğu ve işlemesi zor olduğu için, saat camlarında genellikle sentetik safir kullanılır. Safir cam yüksek dirence sahiptir.
Safir (Gökyakut), alüminyum oksitin (Al2O3) kristal formudur. Doğal olarak bulunur ya da üretilebilir. Sertliği Mohs sertlik skalasına göre 9'dur. Korindonun kırmızı renkli olanları (yakut) hariç bütün diğer çeşitlerine safir denir.
Kurşundan üretilen kristal camın hem insan sağlığına hem de doğaya zarar verdiği bilinmektedir. Bu sebeple kristal cam kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlara karşılık bazı markalar ise kristal camda kurşun kullanımını bıraktıklarını açıklamışlardır.
Safir Saat Camı
Hatta mineral saat camına göre daha sağlam bir yapısı vardır. Tercihi bu yönde olanlar ilk olarak “Safir cam kırılır mı?” diye sorar. Safir cam kırılma ve çizilmelere karşı dayanıklılık gösterir. Çünkü suni safirden yapılan bu cam tipi 9 MOH'luk sertliğe sahiptir.
En kaliteli saat markaları genellikle öznel bir konu olsa da hemen hemen herkesin lüks olarak sınıflandırdığı Rolex, Patek Philippe, Tag Heuer, Citizen, Seiko, Bulova, Hublot, Cartier, Omega, Tissot ve Breitling gibi dünyaca ünlü isimler listenizde yer alabilir.
Organik Camlar, en çok tercih edilen cam türleridir. Organik Camları, Mineral camlara oranla %40 daha hafiftir ve darbelere karşı 100 kata kadar daha dayanıklıdır. Organik Camlar, Mineral Cam ile karşılaştırıldığında kullanıma bağlı olarak yüzeyinde daha fazla aşınma olabilir.
Re: Kırılan Rolex Camının Tamiri
Safir camlar sert dayanıklı çizilmez ama işte sert çelik gibi tık kırılabiliyor.
Saat camı, saatlerin kasasının üstünde bulunan, hemen altında dijital ya da analog saat göstergelerinin bulunduğu şeffaf bir üst kapaktır. Bu şeffaf kapak hem saatin iç parçalarını korur hem de aynı zamanda göstergelerin mükemmel bir şekilde görünmesini sağlar.
Aracımız da orijinal ve yan sanayi camların arasında düşündüğümüzün aksine görüşte ve görünürde herhangi bir farklılık yoktur. Orijinal cam dediğimiz ürünlerde yan sanayi ile kıyasladığımızda tek farkın logo olmasıdır. Orijinal camlarda kullandığımız aracın kendine ait logosu kullanılmaktadır.
Camda çizik giderme için tırnak cilası veya metal cilası kullanılabilmektedir. Kullanılan cilaya göre uygulama da değişir. Tırnak cilası cam üzerinde yer alan çiziye sürüldükten sonra yaklaşık bir saat kurumasın beklenmelidir. Kuruduktan sonra tırnak cilası camla aseton yardımıyla temizlenebilir.
Kristal normal cama göre daha pahalıdır bunun nedeni ise kesme ve parlatma gibi detaylara sahip olmasıdır. Tasarım ve işçiliğe gerek duyulan kristal camlar kırılgan olmasının yanı sıra normal camlara göre daha dayanıklıdır.
Kristal cam ise süs eşyası yapımında kullanılan ve kurşun oksit içeren camlardır. Float cam ise genellikle, ayna yapımında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri