Amalgam dolgular, metal ve cıva içeriği ile ileride çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Ayrıca görünüm bakımından estetik sayılmazlar. Amalgam dolgunun tek avantajı yıllar boyu dayanıklılığını kaybetmeden kullanılmasıdır. Başarılı bir şekilde uygulanan dolgu 5 – 20 yıl kalabilmektedir.
Hem estetik hem de sağlık olarak seramik ve kompozit dolgular daha üstündür. Yıllar öncesinde başarılı bir materyal olan amalgamın etkileri araştırılmıştır. Bazı hastalar için çeşitli sorunlar meydana gelebilmektedir. Metale karşı alerjik reaksiyon gösteren hastalar için amalgam dolgular tavsiye edilmemektedir.
Amalgam dolgu içerisindeki cıva, zehir içermediği gibi diğer metal maddeler ile birleştirildiğinde kimyasal yapısı değişeceği için zararsız bir form hali alır.
Toksik etkiye sahip olan cıva organlara yayılır, kalp, karaciğer, akciğer ve böbreklere, sinir sistemine ve bağışıklık sistemine zarar verebilir. Ayrıca amalgam dolgu nedeniyle cıva zehirlenmesi de görülebilmektedir.
Amalgam dolgu kullanımını dünyadaki birçok sağlık kuruluşu onaylamaktadır. Çünkü yeterli dozda cıva kullanılırsa hem sağlığınızı olumsuz etkilemeyecektir hem de normal dolgulara göre daha dayanıklı dolgunuz olacaktır.
İlgili 27 soru bulundu
Küçük kavitelerde kompozit dolgu kullanılması avantajlı , çünkü; dişin doğal yapısından çok az madde kaybetmisine neden olur. Derin çürüklerde amalgam dolgu tercih edilmeli, çünkü;uygulama sırasında asit gibi tahriş edici madde kullanılmadığı ve sertleşirken ısı açığa çıkarmadığı için daha avantajlıdır.
Amalgam ve mesleki nedenlerle civa buharı şeklinde alınan civa akciğerler yoluyla kana karışır ve hem idrar hem de dışkı yoluyla atılır.
Dünyada Durum Nedir? Çoğu Avrupa ülkesinde amalgam dolgu uygulamasında kısıtlama yoktur. Daha az riskli alternatiflerin mevcut olmasından ötürü iki ülkede, Norveç ve İsveç'te, amalgam dolguların uygulanması sona ermiştir ve yasaklanmıştır.
Amalgam dolgular siyah renkte olduğu için günümüzde artık estetik beklentileri karşılamamaktadır. Varolan amalgam dolgular hekiminizin uygun görmesi durumunda beyaz dolgular ile değiştirilebilir.
Amalgam dolgu sökümü, hassasiyet ve uzmanlık isteyen bir çalışmadır. Mümkün olduğunca sökülmemesi tavsiye edilse de, asıl kararı hekim incelemesi sonrası vermek gerekir. Estetik olarak daha etkili ve sağlıklı dolgular için amalgamın sökülmesi gerekebilir.
Amalgam Dolgu Yutulursa? Yutulan amalgam dolgular genellikle kırılan dolgunun küçük bir parçasıdır ve çoğu zaman kişiye zarar vermeden dışkıyla atılırlar. Genellikle endişelenecek bir durum ortaya çıkmaz.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Amalgam dolgu, yemek yenebilecek sertliğe 2 saatte ulaşır. Genel olarak tam sertliğe ise 24 saatte ulaşmaktadır. Bundan dolayı da amalgam dolgu söz konusu ise hasta 2 saat herhangi bir şey tüketmemelidir.
Bakterilerin girebilecekleri boşlukları dolgu ile kapatarak çürüğün ilerlemesini de engellenmeye çalışır. Dolgu için kullanılan malzemeler, altın, porselen, kompozit reçine (diş renginde dolgu) ve amalgamdır. (cıva gümüş, bakır, kalay ve bazen çinko alaşımı).
Amalgam dolgu, bir zamanlar çürük nedeni ile oluşan boşlukları doldurmak için kullanılan en yaygın malzemelerden biriydi. “Gümüş dolgular” olarak da bilinen amalgam dolgular gümüş görünümlüdür, ancak içeriğinde gümüş yoktur.
Güvenilir Dolgu Markaları Nelerdir? Stylage, Hyabell, Teosyal, Juvederm, Restylane gibi markalar güvenilir dudak dolgu markaları olmaktadır. Uygulamalarda doğal görüntüye en yakın olarak gözlemlenen bu markaların hyalüronik asit bazlı ürünleri tercih edilmektedir.
Dişlere uygulanan dolgu tedavisi ile amaçlanan dişin ağızda kalması ve görevini yerine getirmeye devam etmesidir.Dolgunun yapılmış olması bir dişin tekrar çürümeyeceği anlamına gelmez. Gerekli ağız hijyeni sağlanmaz ise dişler tekrar çürüyebilir.
KOMPOZİT DOLGUNUN ÖMRÜ NE KADARDIR? Seçilen malzemeye, uygulama hassasiyetine, hastanın ağız hijyenine ve beslenme alışkanlıklarına göre değişkenlik gösterir, genellikle 10-15 yıl bazen daha fazla ağızda kalabilmektedir.
Dişin Yüzeyinden Aşırı Derecede Kayıp
Dişin yüzeyi, çürük veya kırık nedeniyle normalden çok fazla kaybolmuşsa, dolgu yapılmaz. Bu tür durumlarda, diş hekimi dişin restorasyonu için kaplama, kron veya implant gibi seçenekleri değerlendirebilir.
Amalgam dolgular hekim tarafından iyi yapıldığı ve hasta tarafından iyi bakıldığı müddetçe ağız kokusu yapmaz.
Amalgam dolgu sökümü sonrası ağız içindeki herhangi bir maruz kalma riskine karşı hasta aktif karbon veya bentonit kili gibi ağır metalleri bağlayan bir materyalle ağzını çalkalar. Ayrıca dişhekimleri de filtreli bir maske, göz ve saç koruması ve yüz siperleri ile kendilerini korurlar.
Daha önce Altının yerine bu türden bir oluşum düşünülmüş ise de, Amalgam ilk kez Fransız Taveau (25, 34) tarafından bu tarih te kullanılmıştır. Tarihte 7. yüzyılda kullanıldığı belirtilmesine karşın, kesin olarak 16. yüzyılda, hem Çin hem de Almanya'da metal karışım lı dolguların kullanıldığı büinmektedir (40).
Yeni Zelanda'da yapılan bir araştırmada, amalgam dolgular ile halk arasında kısaca MS olarak bilinen hastalık arasında bağlantı olduğu ortaya çıktı. Tayvan'da yapılan başka bir araştırma ise amalgam dolgusu olan kişilerde Alzheimer riskinin daha yüksek olduğunu gösterdi.
1- Amalgam Dolgu ile MR Çekilir mi? Amalgam dolgu ile MR çekimi gerçekleştirilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri