Rabbenâ âtinâ duası okunurken bazı kimseler ellerini ters çeviriyorlar. (Ve qınâ azâbe'n-nâr derken) Bununla ilgili sahih bir rivayet var mı?
Nitekim Şafiî mezhebinde duanın korku mânâsına gelen cümlelerinde ellerin içinin yere çevrilip aşağıya tutulduğu gibi. Hanefi'de ise avuç içinin aşağıya çevrilmesi sadece yağmur duasında meşru kılınmış, diğerlerine şâmil olmamıştır. Bu nedenle ellerini dua ederken aşağıya çevirenler, bu hadislere göre amel etmiştir.
Dua sırasında avuçlar yukarıya gelecek şekilde elleri açık tutmak, istek ve niyazın anlamına uygun bir haldir. Ellerin yukarıya, göğe doğru kaldırılması Allah'ın gökte, belli bir mekânda oluşundan değil, göklerin yücelik ve azameti temsil etmesi sebebiyledir.
Duada normal olarak omuz hizasına kadar kaldırılan ellerin (Buhârî, Daavât, 23) arası normal aralıkta tutulur. “Peygamber (s.a.s.), dua sırasında ellerini bir araya getirdi” şeklindeki rivayet, “ellerini bir hizada tuttu; biri aşağıda, biri yukarıda değildi” (Tahtâvî, Hâşiye, s. 317-318) diye yorumlanmıştır.
Elleri dua için göğe açmak Sümerler'de de vardı. Asur Kralı 2. Sargon sefere çıkmadan önce Ay Tanrısı Sin'e el açıp dua eder, dua sonunda elini yüzüne sürerdi. El açmanın nedeni; ay ışığını avuçlarına doldurup, ışık içindeki koruyucu olduğu düşünülen güçleri yüzüne aktarmaktı.
İlgili 44 soru bulundu
Hadis-i şerifte; (Duanın kabul olması için, iki şey lazımdır: Birincisi, duayı ihlas ile yapmalıdır. İkincisi, yediği ve giydiği helalden olmalıdır. Müminin odasında, haramdan bir iplik varsa, bu odada yaptığı duası, hiç kabul olmaz) buyuruldu.
Yatarken Kur'an okumak bile caiz olduğuna göre, Kur'an'dan veya diğer rivayetlerden gelen duaları okumanın da bir sakıncası olmaz. Dua ederken elleri kaldırmak şart değildir. Bu nedenle yatağa giren bir kimse ellerini açmadan da dua edebilir...
Dua ederken kollarını kaldıramayan, sağ elinin şehâdet parmağını uzatarak işâret eder. Yalnız yağmur duâsında (tazarru) kollar omuzdan yukarı kaldırılır.” Şu halde bahsettiğiniz duada, yani belalardan korunmak için dua edildiğinde elleri ters çevirmek müstehabdır.
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geriye çevrilmez. Bunlar Recep'in ilk Cuma gecesi, Şaban'ın ortasında bulunan Berat gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban Bayramı geceleridir."
Peygamber Efendimize (sav), "Ey Allah'ın Resûlü, hangi dua daha makbuldür?" diye sorulunca, "Gece yarısı ve farz namazlardan sonra yapılan duadır." cevabını vermiştir.
Sual: Hangi kişilerin duası makbuldür? Hacıların, mücahidlerin, dertlilerin, hastaların, gariplerin, mazlumların, yolcuların, ana babanın, bela gelmeden önce dua edenin, çok zikredenin, Müslümanlıkta saçlarını ağartanın, oruçlunun, salih âlimin ve adil idarecinin duaları makbuldür.
“Üç çeşit duanın müstecâb olduğu (kabul edildiği) hususunda şüphe yoktur: Mazlumun (haksızlığa uğrayan kimsenin) duası, yolcunun duası ve anne babanın çocuklarına duası.” (Tirmizî, Birr ve Sıla, 7)
Kalbimizde Allah'a sığınma isteği ve ihtiyacı varsa, bu, duânın ta kendisidir. Bu isteği kendi sözlerimizle duâya çevirip, yani bu ihtiyacı Allah'a karşı özlü, içtenlikli ve sözlü hale getirip Rabbimizden dilediğimiz her şeyi isteyebiliriz, korktuğumuz her şeyden Rabbimize sığınabiliriz.
Abdestli olmalı, Kıbleye yönelinmeli ve eller semâya açılmalıdır. Duaya eûzü-besmele, Allah'a hamd ve Peygamberimize salât ve selâm İle başlanmalıdır. Zulümler terk edilmeli ve tövbe edilmelidir. Günahı gerektirecek isteklerde bulunulmamalı ve acele edilmemelidir.
Ayrıca rüyada ellerini açarak dua etmek kişinin inançlı birisi olduğunu gösterir. Bu kişi içtenlikle ettiği duanın karşılığını gerçek hayatta mutlaka alacaktır. Rüyada elleri açarak dua edildiği zaman hayırlı bir haber alınması mümkündür. Edilen duaya göre kişinin hayatında hayırlı işler olması mümkündür.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur'an-ı Kerim'de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyurulmaktadır.
'Estağfirullah min külli ma kerihallah, Estağfirullahel'azim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh. ' Bu çok etkili olan dilek duasının Arapça okunuşu şeklidir.
Allah'a en büyük ismiyle dua etmek, dualar içerisinde en hayırlı olanlardandır. Dolayısıyla Esmâ'ül Hüsna içerisinde yer alan bu isimle yapılan duaya, anında kabul olan mucize dua diyebiliriz. Yani bir dileği olan kimse, bu duayı okuyup ''Yüce Allah'ım İsmi Azam hürmetine'' diye isterse duası kabul olur, muradına erer.
Ebu Hureyre -radıyallahu anh'den merfu olarak rivayet olun du ki: "Üç dua vardır ki kabul olunmasında şüphe yoktur: Mazlumun duası, yolcunun duası ve babanın çocuğu için yaptığı dua."
Dua sırasında avuçlar yukarıya gelecek şekilde elleri açık tutmak, istek ve niyazın anlamına uygun bir haldir. Ellerin yukarıya, göğe doğru kaldırılması Allah'ın (CC) gökte, belli bir mekânda oluşundan değil, göklerin yücelik ve azameti temsil etmesi sebebiyledir.
Resûl-i Ekrem Hazretleri her iki halde de dua yapmıştır.
Yağmur duasında elleri yukarı kaldırmak müstehabdır. Çünkü Enes hadisinde şöyle gelmiştir. Yağmur duasında kişi içinde bulunan niyete göre ellerini kaldırabilir veya ters çevirebilir.
Dua ederken elleri kaldırmak sünnettir. Bu konuda tartışma yoktur. Duadan sonra elleri yüze sürmekle alakalı ise sahih bir hadis yoktur ama zayıf da olsa buna işaret eden hadisler vardır. Dolayısıyla da yapılmasında sakınca yoktur.
Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur'ân-ı Kerîm'de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyrulmaktadır.
Ezberden okumak da bir sakınca yoktur. Ancak abdestsiz Muhsaf-ı Şerif'e dokunmak caiz değildir. Fakat tabletlerde, bilgisayarlarda ve telefonlar bizim maaruf olan bildiğimizm mushaf olmadığı için Kur'an-ı Kerim okurken elimizde cep telefonu varsa buna dokunabilriiz. Burada bir sakınca yoktur.
Kuran-ı Kerim'de 7 sayısı kutsaldır. Örneğin; büyü bozma ritüellerinde de bazı sureler 7 kez ya da 7'nin katları olarak tekrarlanır. 7'nin büyük bir enerjisi vardır. Bazı duaları 7'nin katı olarak okursunuz ve bu duaların enerjileri daha yüksek olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri