Yüksek Öğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesinde ise intihal; başkalarının özgün fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi göstermek olarak tanımlanmıştır7.
İntihal yalnızca bir başkasının sözlerini olduğu gibi almak değildir, onların fikirlerini kendilerine atıfta bulunmadan kullanmak da intihal olarak kabul edilir. Bir yazarın fikirlerini kendi çalışmanızda açımlama ya da özetleme yoluyla kullanabilirsiniz fakat bu fikirlerin kaynağını belirtmeniz gerekir.
İntihal programı bir yazarın kaleme aldığı eserde yer alan cümlelerin başkasına ait olup olmadığını tespit etmeye yarayan bir programdır. Aynı zamanda kişi kendi yazdıklarının daha önce bir başkası tarafından yazılıp yazılmadığını da bu programları kullanarak öğrenebilir.
İlgili 20 soru bulundu
İntihal raporu açıklamaları Print
2. Makalenizin benzerlik oranı %10'u geçmemelidir. 3. Alıntıları gösteren boyalı cümlelerde art arda en çok 5'den fazla kelime bulunmamalıdır.
Bir akademik kaynaktan doğrudan alıntı (orijinal kaynaktaki aynı cümle yapısı, yazım ve noktalamayla) yaparken alıntı 40 kelimeden az ise bu alıntı metinde çift tırnak içinde verilir. Doğrudan alıntıların çift tırnak içinde verilmemesi (atıf yapısal dahi) intihal sayılır.
2- İntihalden Arınıklık: Yazarın başka araştırmalardan ya da kendine ait önceki eserlerden fikir, cümle, görsel malzeme, tablo, grafik, şekil, harita vb türden basılı veya dijital malzemeyi referans göstermeksizin doğrudan veya dolaylı olarak uzun/kısa alıntılar veya tekrarlar yapması intihale girer.
5846 sayılı kanunun 71/1-3 üncü maddesinde düzenlenen “ eserden aşırma suçunun” yaptırımı “altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası” olarak düzenlenmiştir. Md.75/1'inci maddeye göre takibi şikayete bağlı olan bu suç, bu yönüyle CMK md.253'üncü maddeye göre uzlaşmaya da tabi suçlar arasındadır.
Başkasına ait yazılı, basılı ve elektronik ortamdaki bir yazıyı ve/veya sanatsal uygulamayı; Olduğu gibi ya da bir bölümünü bilimsel yayın kurallarına uygun bir biçimde atıfta bulunmadan sunmak dışında, farklı kelimeler kullanarak veya cümleler kurarak değiştirip kendisininmiş gibi sunmak.
Başkasına ait esere, kendi eseri olarak ad koyan kişi altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezasıyla cezalandırılır. Bu fiilin dağıtmak veya yayımlamak suretiyle işlenmesi hâlinde, hapis cezasının üst sınırı beş yıl olup, adlî para cezasına hükmolunamaz.
Çalışmayı yapan kişi, bir yazıyı kopyala yapıştır yaparsa ya da başkasına ait düşünceyi, kaynak göstermeden, kendine aitmiş gibi yazarsa intihal oranı oldukça yüksek çıkar. Bu durum her şeyden önce suç niteliği de taşımaktadır.
Chatgpt tespit edildiği taktirde intihal sayılmaktadır. Chatgpt ile yapılan çalışmalar, etik dışı çalışmalar olarak nitelendirilmektedir. Turnitin, yapay zekanın tespitini mümkün kılmıştır. Chatgpt ile hazırlanan içerikler, akademide intihal sayılır ve düşük notlar almanıza sebep olmaktadır.
belirtiniz. kaynak göstermeden kullanmak intihaldir. İntihal hem ahlaki olmayan bir durum hem de suçtur. İntihalden kaçınılmalıdır.
Çalışmaların değerlendirilmeye alınabilmesi için Turnitin ya da iThenticate intihal raporunun, (Kaynakça hariç, 5 kelimeden az hariç, alıntılar dahil) %15 ve altında olması gerekmektedir. Aynı çalışmadan yararlanma oranının ise en fazla %3 olması gerekmektedir.
Her dergi belirlediği intihal politikasına göre benzerlik oranı için bir sınır belirler. Bu sınır Türkiye'deki dergilerde 20% olarak belirlenmiştir.
Online İntihal Tespiti İçin Tarama Aracı olarak üniversitelerde iThenticate veya Turnitin yazılımı kullanılmaktadır. Ayrıca dergiye gönderilen makaleler aşağıda URL adresleri verilen ücretsiz intihal programları yardımıyla da kontrol edilebilir.
Birçok metot ile intihal oranı azaltılmaktadır. Kısaca bazılarını sayacak olursak, kelime yerlerini değiştirme, eş anlamlı sözcük kullanma, cümle yapısını değiştirme. Özet çıkarsam, farklı kelimeler ile aynı anlamı verecek şekilde yazma. Tüm bunlar intihal düşürme yöntemleri içinde yer almaktadır.
Tek kaynaktan yararlanma oranı ise %2'yi geçmemelidir. Benzerlik oranında tüm sorumluluk öğrenci ve danışmanına aittir. Bu oranları sağlayamayan tezler, tez savunmasına alınamaz.
Turnitin Çeviriyi Anlar Mı? Direkt olarak alınan, kopyala-yapıştır yöntemi ile yazılan çeviri metinleri Turnitin tarafından anlaşılır.
Benzerlik oranının %30'dan fazla olduğu belirlenen tez çalışması, benzerlik tespit edilen kısımları düzeltildikten sonra tez danışmanı tarafından tekrar enstitüye İntihal Yazılım Programında incelenmek üzere geri gönderilir.
İntihalin en ciddi şekli, başkasının yazdığı bir yazıyı olduğu gibi kendi isminizle yayınlamak ve bu çok ağır bir suç. Nitekim bu suçun cezası öğretim üyeliğinden çıkarılmaya kadar gidebiliyor.
Bibliyografya ve referanslar hariç tutularak, makalenin ana metni için yapılan tarama neticesinde, kaynak göstermeksizin başka metinlerle benzerlik %15 oranını geçmemelidir. %10 ile %20 arasındaki oranlarda yazarla iletişim kurularak durumun düzeltilmesi rica edilebilir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri