Tüpleri tutan ve en sık enfeksiyona yol açan ajanlar streptokok, stafilokok ve mikoplazma bakterileri ve cinsel yolla bulaşan klamidya ve gonokok enfeksiyonlarıdır. Tüberküloz enfeksiyonu da nadiren tüpleri tutarak tıkanıklığa yol açabilir.
Tüp tıkanıklığının en sık nedeni enfeksiyondur. Özellikle klamidya enfeksiyonudur. Ancak tek bir atakta kadın tüpleri tıkanmaz. Sıklıkla 3-4 kez ayrı ayrı zamanda geçirilen klamidya enfeksiyonu tüplerin tıkanmasına neden olmaktadır.
Tüplerde Tıkanıklık Neden Oluşur? Tüplerde tıkanıklık oluşmasının başlıca nedenleri arasında tedavi edilmemiş veya tedavi için geç kalınmış enfeksiyonlar yer almaktadır. Seksüel enfeksiyonlar, spiral kullanımı, düşük- doğum sonrası ve pelvik enfeksiyonları ise tıkanıklık yaratan enfeksiyonlardır.
Tüplerde Tıkanıklığın Nedenleri
En sık rastlanan sebebi hiç tedavi edilmemiş ya da yeterli tedavi edilmemiş enfeksiyonlardır. Genellikle enfeksiyon kaynağı daha önceki pelvik enfeksiyonlar, seksüel geçişli enfeksiyonlar, spiral kullanımı, düşük veya doğum sonrası gelişen enfeksiyonlardır.
Mantar enfeksiyonları vajinanın ideal ortamını bozarak hem spermlerin canlı kalma süresini azaltırlar, hem de spermlere tutunarak hareketliliğini bozarlar.
İlgili 33 soru bulundu
Vajinal mantar tedavi edilmezse makata ve kalçalara yayılım gösterebilir. Daha da gecikilirse kronik ve tam iyileşmeyen bir enfeksiyon halini alabilir.
Vajinal enfeksiyon ilerlerse ne olur? Vajinal mantar enfeksiyonu tedavi edilmezse, enfeksiyonun yayılması makata ve kalçalara kadar ilerleyebilir. Tedavinin daha geç başlaması durumunda ise kronik ve tam olarak iyileşmeyen bir enfeksiyon durumu ortaya çıkabilir.
Kapalı tüplerin açılması ameliyatları genellikle laparoskopik cerrahi ile yapılmaktadır. Bununla birlikte tüplerin bağlanmasında kullanılan yönteme göre açık cerrahi de tercih edilebilmektedir. Eğer tüm koşullar uygunsa tüpler açıldıktan sonra da sağlıklı bir şekilde gebe kalınabilmektedir.
TÜPLERİN TIKALI OLMASI
Tek tüpün tıkalı olması durumunda kadın doğal yollarla hamile kalabilir. Ancak iki tüpün tıkalı olduğu durumlarda sperm ve yumurta birleşemez. Bu sebeple de gebelik gerçekleşmez.
Birçok vakada tek antibiyotik kullanımı yeterli olmakta iken, bazen kombine antibiyotik tedavileri gerekebilir. Antibiyotikler belirtilerin ve enfeksiyonun şiddetine göre ağız yoluyla veya tercihen hastaneye yatırılarak damar içi yoluyla uygulanabilmektedir. Çoğu vakada tedavi süresi iki haftayı bulmaktadır.
Döllenen embriyo 5-6 gün sonra rahim duvarına yerleşmekte ve gebelik başlamaktadır. Bu durumun gerçekleşmesi için tüplerin açık ve fonksiyonel durumlarının sağlıklı olması gerekmektedir. Ancak tüplerin zarar görmüş, tıkanmış veya doğumsal olarak kapalı olması durumlarında normal yollardan gebelik gerçekleşememektedir.
Tüpleri tutan ve en sık enfeksiyona yol açan ajanlar streptokok, stafilokok ve mikoplazma bakterileri ve cinsel yolla bulaşan klamidya ve gonokok enfeksiyonlarıdır. Tüberküloz enfeksiyonu da nadiren tüpleri tutarak tıkanıklığa yol açabilir.
Tüplerde tıkanıklık kısırlığın yaygın bir nedenidir. Döllenme için sperm ve yumurta fallop tüpünde buluşur. Tıkalı bir tüp bunların birleşimini engelleyebilir. Her iki tüp de tamamen tıkalıysa, tedavisiz gebelik imkansızdır.
Kronik idrar yolu enfeksiyonu, bakteriyel bir enfeksiyonun sonucudur. Çoğu durumda, bakteriler üretra yoluyla üriner sisteme girer ve daha sonra mesanede çoğalırlar. Nasıl geliştiklerini daha iyi anlamak için Kronik idrar yolu enfeksiyonu, mesane ve üretral enfeksiyonlara ayırmak yararlıdır.
Çikolata kisti (endometriozis) olgularında da tüplerde tıkanıklıklar oluşabilmektedir. Tüplerdeki tıkanıklık genellikle belirti vermemektedir.
5) Tüplerin Sağlığını Korur
Brokoli kürünün kadınlarda oldukça etkili olduğunu belirten Saraçoğlu, brokolinin tüpleri genişlettiğini belirtir.
Aslında çocuk sahibi olmak için bir yumurta ve bir sperm yeterli. Dolayısıyla yumurta rezervi çok azalmış kadınlar da kendiliğinden gebe kalabilir.
Gebeliğin oluşması için genellikle 2 adet 16-20 mm boyutlara sahip yumurta oluşması yeterli olabilir. Bu süreçte çiftlerin, özellikle anne adayının foliküllerin boyutu hakkında endişe duymasına gerek yoktur.
Yumurta çatlaması, kadınların ovulasyon dönemlerinde yumurtanın yumurtalıktan dışarıya çıkması durumuna denmektedir. Yumurtlama gününün yaklaştığı zamanlarda akıntıda artış olur. Yumurta çatlaması kasık bölgelerinde ağrıya neden olurken göğüslerde şişlik ve vücut ısısında artma gibi tepkimelere de yol açabilmektedir.
Laparoskopik tüp açtırma ameliyatı, birkaç saat süren bir işlemdir. Bu süre tüplerin ne kadar hasar aldığı, tüplerin tıkanmasına neyin neden olduğu gibi durumlara göre değişkenlik gösterir.
Tek tüple gebe kalma şansı, tüp bebek tedavisinde son derece yüksektir. Tüp bebekte gebe kalma şansını etkileyen pek çok etken bulunsa da ilk denemede 35 yaş altı kişilerin gebe kalma şansı yaklaşık %50 oranındadır. Ardışık olarak yapılan tüp bebek tedavilerinde ise bu oran %80 seviyesine yükselir.
Avrasya Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tamer Sözen, bağlanan tüpler açıldıktan sonra gebe kalmanın mümkün olduğunu belirtiyor.
Vajinal enfeksiyona neden olan başlıca faktör, vajinal floradaki değişimlerdir. Vajinal flora vajina içindeki bakteri-mikroorganizma dengesini sağlar. Dengenin bozulması halinde istenmeyen bakteri mantar ve diğer mikroorganizmalar üreyip, çoğalabilir. Bu durum vajinite sebep olur.
Vajinal Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir? Vajinal akıntı, vajinal kaşıntı veya hassasiyet, vajinada ağrı, cinsel birleşme esnasında ağrı, idrar yaparken yanma veya rahatsızlık hissi, vajina ve genital bölgede kızarıklık, şişlik bu belirtilerdendir.
Uyku, beslenme alışkanlıkları, stres ve spor bağışıklık sistemini direk etkiler. Bağışıklık sisteminin kötü olması ve şeker hastalığına yatkınlık vajinal mantar enfeksiyonlarının sık ve uzun süreli olmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri