Sucuk, salam, sosis, pastırma gibi doymuş yağ ve sodyum açısından oldukça zengin olan işlenmiş et ürünleri ve kızartılmış etleri daha seyrek yenmeli. Kolesterol bakımından özellikle zengin olan karaciğer, böbrek, sakatat, beyin gibi organların tüketimi ise oldukça kısıtlanmalı.
Kolesterole özel beslenin
Etlerdeki yoğun yağlar pişirilmeden önce ayrılmalıdır. Sakatat tüketimi azaltılmalıdır. Sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş ürünler mümkün olduğunca tüketilmemelidir. Ağırlıklı olarak beyaz et tercih edilmeli; pişirme yöntemi olarak ızgara, haşlama, buğulama tercih edilmelidir.
Yakın tarihli bir çalışmada, günlük belli miktarda işlenmemiş kırmızı et tüketiminin kan yağlarının (total kolesterol, LDL kolesterol, HDL kolesterol, trigliserit) düzeylerini ve kan basıncını etkilemediği belirtilmiştir.
Kırmızı et, bilindiği gibi kolesterolü yükseltirken sindirim sisteminde de sorunlara yol açabilir.
Yağlı etin kolesterolü yüksektir
Çünkü sağlıklı beslenme ilkeleri vücudumuza az miktarda doymuş yağ almayı önerir. Bu sebeple, hayvan etlerinin yağsız olanları tercih edilmelidir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksektir.
İlgili 42 soru bulundu
Sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş et ürünleri doymuş yağları fazla içerdiğinden az tüketilmelidir. Tavuk, hindi ve balık eti; koyun ve sığır etine tercih edilmeli. Kızartma yerine ızgara, haşlama, buğulama gibi pişirme şekilleri kullanılmalıdır.
Kırmızı et besin değeri en yüksek olan gıda türlerinden birini oluşturur. 100 gram et ortalama 143 kaloridir. Diyet yapılmak isteniyorsa yağsız dana eti yemek iyi bir tercih olur. Koyun eti ise kırmızı et çeşitleri arasında en yüksek besin değerine sahip olandır.
Baklagil, avokado, badem, yağlı balık gibi 13 besin kolesterolün baş düşmanı.
Pancar, bamya, havuç, patlıcan, yeşil fasulye, karnabahar, kuşkonmaz: Bu sebzeler özellikle buharda pişirildiğinde safra asidini bağlarlar. Karaciğerde kötü kolesterolü (LDL) kullanarak safra asidini bağlar. Böylece kanda LDL seviyesi düşer. Yulaf: Tüm tahıllar içerisinde bilinen en iyi lif kaynağı yulaftır.
Tavuk eti kolesterol açısından düşük ancak doymamış yağ asitleri açısından zengin olduğundan diyetyapanların vazgeçilmezidir. Derisiz olarak yenilen 100 gram tavuk sadece 124 kalori içerir. Ancak derisi ile birlikte tüketildiğinde 170 kaloriye kadar çıkabilir. Izgara, fırın veya haşlama olarak tüketilmesi önerilir.
Kırmızı etin kolesterol yönünden oldukça zengin bir besin kaynağı olduğunu anlatan Kanat, bir besinin kolesterol açısından zengin olmasının insan sağlığı açısından tehdit oluşturacağı anlamına gelmeyeceğini vrguluyor.
Kuzu etinin 100 gramı ortalama 263 kalori, dana etinin 100 gramı ise ortalama 190 kaloridir. Kolesterol miktarı koyun etinde dana etine kıyasla daha az bulunmaktadır. Ortalama 100 gram dana ve koyun eti karşılaştırıldığında dana eti 90 mg kolesterol içerirken, koyun eti 70 mg kolesterol içermektedir.
Kırmızı et tüketiminin kalp damar hastalığını artırdığı yönde bilgilendirme yaparken hep kolesterol yüksekliğine sebep olduğu üzerinde dururuz. Ancak kırmızı et tüketiminin kolesterol yüksekliğine ek olarak damar tıkanıklığına yol açan ve pek bilinmeyen bir sebebi daha vardır.
Kırmızı ve beyaz etin yağsız kısımları baz alınarak 100 g'da ortalama 65-80 mg kolesterol olduğu bilinmektedir. Kolesterol sınırı ise günlük 300 mg olarak belirlenmiş olup bu miktara ulaşabilmek için kişinin günlük 375-461 g et tüketmesi gerekmektedir.
Sağlıklı bir diyet sürdürmek, düzenli egzersiz yapmak ve bazı durumlarda ilaç desteğine başvurmak yüksek kolesterol değerlerini azaltmaya yardımcı olabilir. Fasulye, bakla, bezelye, mercimek yani kısacası baklagiller içeriğinde bulunan lif sayesinde kolesterol düşürmeye yardımcı olur.
Süt Ürünleri
Az yağlı olmak şartıyla yoğurt, peynir, ayran, kefir gibi fermente süt ürünlerinin tüketimi; kolesterol düzeyini dengelemeye yardımcı olabilir. Probiyotik bakteriler açısından zengin olan bu besinler kolesterolün bağırsaklardan emilimini azaltarak kandaki düzeyini dengelemeye katkı sağlayabilir.
Limonlu su kolesterole iyi gelir mi? Evet, limon kabuğunda bulunan polifenol flavonoidler kötü kolesterol denilen LDL kolesterolü düşürür. Ayrıca limon kabuğundaki potasyum da hem tansiyonu düzenler hem de kalbe faydalıdır.
Gerçek şu ki; yumurta sarısında yüksek miktarda kolesterol bulunur ancak yumurta aynı zamanda kolesterol düşürme etkisi olan çoklu doymamış yağ asitlerini de içerir. Bu nedenle yumurtanın kolesterol yükseltici etkisinin hafiflediğini söylemek mümkün.
Günde 2 litre sıcak su içmek, aksi bir metabolizma sorunu olmadığı takdirde kolesterolü düşürür.
Ay çekirdekleri tuzsuz tüketildiğinde içerdikleri fitosteroller kötü kolesterol seviyesini düşürerek kalp damar sağlığını destekler.
Sağlıklı beslenmenin yanı sıra düzenli sporu hayatınıza katmak kolesterol seviyenizi dengeleyerek sağlıklı bir hayata kavuşmanızı sağlar. Spor yaptıkça iyi kolesterol HDL artıp, kötü kolesterol LDL azalır. Günlük veya haftada en az 4 kez 30 dakikalık yürüyüşlerse kalp hastalığı riskinizi azaltır.
Lahana Turşu Suyunun Faydaları
Kalp hastalıklarına iyi gelir. Lahananın ağrı kesici etkisi olduğu için lahana turşusunun suyu da ağrı kesicidir. Kandaki kolesterolün düşmesini sağlar.
B Vitamini Dana Etinde Daha Fazla
Ancak kuzu etinin de sindirim sistemine iyi geldiği ve bağırsak sağlığını olumlu yönde etkilediği bilinmektedir. Tüm uzmanların uzlaştığı nokta her iki etin de belirli sıklıkla dönüşümlü olarak tüketilmesi gerektiği yönündedir.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi kuzu eti, dana etine oranla daha yağlıdır. Kuzu eti besin değeri ele alındığında, çeşitli miktarlarda yağ oranı söz konusudur. Dana etinde olduğu gibi B12 vitamini, demir ve çinko açısından zengindir.
Tavukta kırmızı ete oranla daha fazla protein var
Doymuş yağ ve kolesterol içerikleri de daha düşüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri