E-İmza ile mühürlenerek karşı tarafa gönderilen ya da mali mühürle gönderilen Temel E-Faturanın iptali yapılamaz. Temel E-Fatura; faturayı gönderen kişi tarafından iptal edilemez, yalnızca faturanın gönderildiği kurum tarafından 7 gün içinde iptal edilebilir.
e-Fatura türlerinden bir diğeri olan ticari faturada, gönderici alıcıya faturayı ilettiğinde alıcı ticari faturayı kabul etme, iptal etme ya da reddetme hakkına sahiptir. Bu nedenle gönderici alıcıya ticari e-Fatura ilettiği zaman, alıcıdan bu fatura ile ilgili cevap beklenir.
Ayrıca "Temel Fatura" senaryosu ile düzenlenen faturalar için mükellefler harici itiraz yollarını (noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemi ile) kullanarak da iptal işlemini gerçekleştirebilirler.
E-Fatura iptali; yanlış E-Fatura gönderimi ve E-Fatura üzerinde yer alan bilgilerde hata ya da herhangi bir eksiklik olması gibi durumlarda gerçekleştirilebilir.
e-Arşiv Fatura iptali işlemi 7 gün içerisinde gerçekleştirilmelidir. Alıcı ve satıcı taraf, 7 gün içerisinde e-Arşiv faturayı iptal edebilir. Eğer bu süre aşılırsa ve fatura iptal edilmezse yeni bir fatura oluşturulabilir ve müşteriye gönderilebilir.
İlgili 28 soru bulundu
E-faturalar faturayı gönderen kişi ya da kurum tarafından iptal edilememektedir. E-faturanın iptal edilebilmesi için faturanın gönderildiği kişinin ya da kurumun e-faturayı reddetmesi gerekir.
E-Arşiv Faturanın iptal işlemi her durumda en geç 8 günlük süre içinde yapılmalıdır. 8 günlük süre e-arşiv faturanın düzenlenme tarihinden değil, alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar. 8 günlük iptal süresi aşılırsa alıcı satıcıya iptal edilmesi gereken e-arşiv fatura tutarı kadar iade faturasını düzenleyerek ...
e-Fatura iptal işlemlerinde 8 günlük sürenin tespiti e-faturanın alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar. İptal işlemi her durumda 8 günlük süre içinde yapılmalıdır.
e-Arşiv fatura nasıl iptal edilir? e-Arşiv faturalar da diğer fatura tipleri gibi iptal edilebilir. 2023 e-Arşiv fatura iptali faturanın gönderildiği tarihten itibaren 7 gün içinde yapılmalıdır. İptal edildiğinin ertesi günü akşama kadar Gelir İdaresi Başkanlığı'na raporlanmalıdır.
E-faturalar, faturayı gönderen kişi ya da kurumtarafından iptal edilemezler. E-faturaların iptali için, faturanın gönderildiğikurum ya da kişinin e-faturayı reddetmesi gereklidir. Alıcının e-Faturareddinden sonra söz konusu fatura, e-Fatura İptal Portalı üzerinden kolaycaiptal edilebilir.
Temel fatura, mükelleflerin harici itiraz yolları ile; noter üzerinden, taahhütlü mektupla, telgrafla ya da güvenli elektronik imza kullanılan kayıtlı elektronik posta sistemi (KEP) ile de iptal edilebilir. Fakat itirazı bu şekilde gerçekleşmiş bir temel faturanın takibi de GİB sistemi üzerinden yapılamaz.
https://www.isnet.net.tr/ adresinde yer alan genel merkez adresimize imzalı fesih talebinizi yazılı olarak posta ile iletebilirsiniz. Fesih/iptal talebinizin şirketimize ulaştığı tarihten itibaren 24 saat içinde hizmetiniz durdurulacak ve yedi gün içerisinde iptal işlemi gerçekleştirilecektir.
E-Fatura GİB üzerinden muhatabına E-Fatura kapalı devre sistem üzerinden ulaştırılır, gönderici ve alıcı bu sistem üzerinden kullanıcılarıyla işlem yapabilirler, dolayısıyla GİB anında haberdar olur, iptal edilemez, ancak muhatap ret ya da iade yapabilir.
e-Fatura Neden Reddedilir? Alıcıya gönderimi yapılan fatura ile ilgili olarak, tarafların faturanın hatalı düzenlenmiş olduğu konusunda aynı fikirde olması ya da fatura içeriğinin muhatabı tarafından kabul edilmediği durumlarda e-Fatura reddedilir.
E-Fatura türlerinden bir diğeri de Ticari E-Fatura'dır. Ticari E-Fatura'da faturayı alan kişi, reddetme, kabul etme ya da iptal etme gibi haklara sahiptir. E-Fatura göndericisi, alıcıdan bu doğrultuda bir cevap bekler. Dolayısıyla Ticari E-Fatura, Temel E-Fatura'nın aksine onayı alıcıdan bekler.
Genel olarak faturanın reddedilmesi gerçekleşmese bile yapılan hatalar sonucunda itiraz ile birlikte iptal kararı alınabilir. Fakat faturayı alan kişi 8 gün içerisinde itiraz hakkını kullanmaz ise otomatik olarak kabul işlemi gerçekleşir.
Açıklama. Düzenlediğiniz faturaları iptal/itiraz etmek için, fatura numarası ve fatura tutar bilgilerini imzalayıp fatura iptal/itiraz talebi oluşturmanız gerekmektedir. Faturayı adına düzenlediğiniz mükellef fatura iptal/itiraz talebine onay verdikten sonra fatura iptal/itiraz olacaktır.
Temel e-fatura senaryosunda satıcı tarafından alıcıya iletilmiş olan fatura sistem tarafından direkt onaylanır. Dolayısıyla alıcı bir onay verme ya da reddetme süresi olmaksızın ayrıca bir iade faturası kesmek durumundadır. Ticari fatura senaryosunda ise 8 günlük bir onay veya red süresi bulunur.
Temel e-faturada faturayı alanın onayı aranmadığından ret butonu bulunmamaktadır. Bu sebeple kağıt faturalarda olduğu gibi TTK m.18/3'te belirtilen) harici yöntemlerle (noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imzayla) itiraz edilebilir.
Alıcısı tarafından iptal talebine portal aracılığı ile onay verilmedikçe, iptal talebine ait e-faturalar e- fatura uygulamasına ilişkin sistem üzerinde iptal edilmemiş, geçerli faturalar olarak kabul görecektir.
Hayır. Reddedilen bir e-Fatura tekrar gönderilemez.
Alıcı, faturayı alır. Satıcıya faturayı reddettiğine dair uygulama yanıtı gönderir. Uygulama yanıtı alınır ve fatura ile eşlenerek kayıtlara alınır. Uygulama yanıtı alınır reddedilen fatura ile eşlenerek kayıtlara alınır.
Vergi Usul Kanununa göre, geriye dönük e-fatura ve e-arşiv fatura, matbu faturada da olduğu gibi, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir. Bir başka deyişle 7 gün öncesine kadar e-fatura ve e-arşiv düzenlenebilir.
E-Arşiv Fatura diğer tüm ticari faturalar gibi resmileştirildikten sonra 7 gün içerisinde iptal edilebilmektedir.
GİB portalı üzerinden sisteme giriş yaptıktan sonra adınıza düzenlenen belgeler sekmesini seçebilirsiniz. 2. İlgili tarihi girerek adınıza çıkan ve itiraz etmek istediğiniz e-Arşiv Fatura seçilir. 3. İtiraz oluştur butonu seçilerek işlem tamamlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri