Bir tavşan, doğru miktarda ot ve saman gibi lifli yiyeceklerle beslenmezse, dişleri çok uzayabilir ve yemeyi zorlaştıran büyük ağız sağlığı sorunlarına neden olabilir (üst fotoğraftaki tavşan gibi). Sincapların, tavşanlar ve diğer kemirgenler gibi tüm yaşamları boyunca büyümeye devam eden dört ön dişi vardır.
Tavşanların dişleri sürekli olarak uzar. Sürekli uzayan bu dişlerini törpüleyerek kısaltma zorunluğunda oldukları için tavşanlar kemirme ihtiyacı duyarlar. İkinci kesici dişleri küçük kalarak birinci kesici dişlerin arkasına itilir. Köpek dişleri ise tavşanlarda yoktur.
Timsahlar sahip oldukları 80 dişi yaşamları süresince 50 kez yenileyebiliyor. Bu yenilenme işleminin mekanizmasının anlaşılması uzmanlara insanların dişlerinin yenilenmesi konusunda yardımcı olabilir. Tipik bir Amerikan timsahı hayatı boyunca 4000 dişe sahip olabilir.
Onları meşhur yapan şey ise, üst köpek dişlerinin alın kemiğini delip kafatasının için doğru büyüdüğü erkek geyik domuzu kafatasıdır. Çünkü bu canlıların dişleri o kadar fazla uzar ki, bazı bireylerde dişler kafatasına kadar kıvrılarak saplanabilir ve muhtemelen canlının ölümüyle sonlanır.
pangolin, karıncayiyen ve tembel hayvan gibi bazı omurgalı hayvanların da dişleri yoktur. yakından görebilirsiniz. Kuzey Kutup Dairesi ve çevresindeki sularda yaşayan narvallar, deniz gergedanı olarak da bilinir. Narvallar mürekkep balığı ve karides gibi çeşitli deniz canlılarıyla beslenir.
İlgili 30 soru bulundu
Portsmouth Üniversitesi'nden bilim insanları Dünya'daki en güçlü doğal maddenin deniz salyangozunun dişleri olduğunu keşfettiklerini açıkladı.
Araştırmacılar dünya genelindeki sahillerde yaygın olarak bulunan deniz salyangozlarının dişlerinin şimdiye dek dünyanın en güçlü doğal materyali olarak görülen örümcek ağlarından bile daha dayanıklı olduğunu tespit ettiklerini belirtti.
Keçilerin ön kesici dişlerinin dışarıya doğru daha fazla eğimli olduğu için ağaç kabuklarını ve gövdelerini kemirebilirler (Lu, 1988; Taylor ve Field, 2001). Otları dudakları, dilleri ve ön kesici dişleri yardımıyla koparırlar ve molar dişleri arasında parçalarlar (Yakan ve ark., 2007).
Hayvanlarda normal diş düzenlemesi önden arkaya doğru; kesici, kanin, premolar ve molar olarak tanımlanır. Koyun ve keçilerde olduğu gibi tüm gevişgetiren hayvanlarda köpek dişleri ve üst kesici dişler bulunmaz.
1- Grönland Balinası: Potansiyel Olarak 200+ Yıl
Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) göre, Arktik ve yarı arktik balinaların kesin ömrü bilinmemekte, ancak avlanan bazı bireylerde bulunan taş zıpkın uçları, 100 yıldan fazla yaşadıklarını ve 200 yıldan fazla yaşayabileceklerini kanıtlıyor.
Kesilmiş Uzuvlarını Tekrar Oluşturabilen ve İç Organlarının Hasarlarını Tamir Edebilen Aksolotlar, Bilim İnsanlarının Merceği Altında! Kıvrımlı solungaçları ve sevimli suratları ile ilginç bulduğumuz aksolotlar (İng. axolotl) bir başka özelliği ile bilim insanlarının hayli ilgisini çekiyor.
"Mauritus kaplumbağası" denilen bir kaplumbağa cinsi,152 yıllık bir ömürle "uzun yaşama" rekoru kırmıştır.
Geyikler yılda bir defa üreme dönemlerinde boynuzlarını düşürürler ve yerine bir çatal fazlasıyla yenisini çıkarırlar. Bu nedenle geyik boynuzları “yenilenme”yi ve “ölümsüzlüğü” temsil etmektedir. Geyik boynuzlarının türbeleri ziyaret eden has! talara sürülmesi, boynuzların bu simgesel anlamı ile ilgilidir.
cinsiyetsiz canlılara örnek olarak bakteri ve mantarlar düşünülebilir. süngerler ve deniz yıldızı gibi canlıların da cinsiyeti yoktur. onun dışında deniz atları gibi erkeklerin hamile kaldığı canlılar da mevcuttur.
Şurada Paylaş! 1 Asya Timsahı - 5000 psilik çene gücüyle herhalde jiletin sakalı kestiği gibi insan uzuvlarını kesebiliyordur.
Tembel hayvanlar karınca yiyenlerle birlikte dişsiz memeliler takımında yer alır. Dişsiz memeliler takımındaki tembel hayvanlar ise iki alt aileye ayrılır. Bunlar iki parmaklı ve üç parmaklı tembel hayvanlardır.
Keçilerin yavrusuna oğlak, erkeğine teke, bir yaşındaki erkek ve dişisine ise çepiş denmektedir. Oğlak, yavru anlamına gelen Eski Türkçe oġul sözcüğünden +Ak ekiyle türetilmiştir ve teke kelimesinin kökenleri de Eski Türkçeye dayanmaktadır.
Ergin bir sığırın ağzında 32 diş bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Serkan Erat, “Sığırlarda üst çenede 12 azı diş vardır, kesici diş bulunmaz. Sığırlarda alt çenede 12 azı diş ve 8 kesici diş olmak üzere toplam 20 diş vardır.
Türkiye'de yaban keçisi halk dilinde “dağ keçisi, kızıl keçi, geyik” diye de adlandırılabilmektedir. Erkeğine “teke”, dişisine “keçi”, bir yaşına kadar olan yavrusuna “oğlak”, bir yaşındaki yavrusuna ise “çebiç” denilmektedir. Türkiye sahip olduğu yaban hayatı çeşitliliğiyle Avrupa'nın en zengin ülkesidir.
Daha sonraki dönemlerde koyunlar cinsiyetlerine ve damızlık durumlarına göre farklı isimler alırlar. Koç, 2 yaşından büyük ve damızlık için kullanılan erkek koyundur. Anaç koyun ise koçun dişi versiyonudur. Marya, damızlık olarak kullanılmayan veya yaşlanmış dişi koyunları ifade eder.
Sürüngenler ve memelilerin aksine kuşların dişleri evrimsel süreçte körelerek yok olmuştur. Özellikle de dişin beyaz ve sert yapılı olan "enamel" kısmı, kuşların hiçbirinde bulunmaz. Fakat bazı kuşlarda, fotoğraftaki kazın ağzında olduğu gibi sivri çıkıntılar halen bulunmaktadır.
Bu söz ve uygulamalara bakıldığında deve, sığır gibi büyükbaş hayvanlarla, koyun, keçi gibi küçükbaş hayvanların belirli şartları taşımaları durumunda, erkek olsun dişi olsun kurban olarak kesildikleri görülmektedir.
İneklerin üst ön dişleri yoktur. Çiğnemek için alt dişlerini sert damaklarına bastırırlar.
Çene kasları çok güçlüdür. Yapılan araştırmalar bir kişinin diş sıkma gücünün 5 tona kadar ulaşabildiğini gösteriyor. Çene kasları diğer kaslara göre yorulmazlar.
Zirkonyum kaplama dişler, materyal olarak doğal dişlerin sağlamlığına ve dayanıklılığına daha yakındır. Bu sayede doğal çiğneme kuvvetlerini rahatlıkla karşılar. Fakat porselen kaplama materyal olarak camsı bir yapıda olması nedeniyle daha kırılgandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri