İslâm'da ibadetin çok geniş sahası içerisine başta, farz olan namaz, oruç, zekât, hac, dua, zikir, tefekkür, istiğfar, salavat, ilim öğrenmek ve öğretmek, hasta ziyareti, cenazeyi taşımak ve defnetmek, müminlerin ihtiyaçlarını gidermek, takva ve hayırda yardımlaşmak, helal rızık kazanmak için çalışmak, insanlara ...
İbadetin biri geniş biri dar olmak üzere iki anlamı vardır. Geniş anlamda Müslümanlar'ın Allah'ın rızasını kazanmak amacı ile yaptıkları tüm davranış ve hareketler hatta düşünüş ve niyetler ibadet kapsamına girer.
Zikir bir ibadettir ancak onu diğer ibadetlerden ayıran onun için bir şekil, mekân ve zamanın tahsis edilmemesi, herhangi bir sayıyla tahdit edilmemesidir. Her zaman, her yerde, her hâlde sayısızca yapılabilir bir ibadettir. Bu sebeple “Allah'ı anmak, en büyük ibadet” (Ankebut, 29/45.)
a) İman, ihlas, niyet, tefekkür, marifet, sabır, takva gibi kalbî ibadetler. b) Namaz, oruç, dil ile zikir ve dua, ana-babaya iyilik, insanlara iyi muamele ve sıla-i rahim gibi beden ile yapılan ibadetler. c) Zekât, sadaka, yakınlara ve fakirlere yardım, Allah yolunda infak gibi mal ve servetle yapılan ibadetler.
İslam. İslam'da ibadet, Allah'a karşı gösterilecek saygı ve hürmet demektir. İbadet Allah'ın emirlerini yerine getirmek, yasakladığı bütün haramlardan uzaklaşmak manasındadır. Tasavvufta Allah için yapılan her şey ibadettir.
İlgili 43 soru bulundu
" Namaz, Oruç, Hac ibadet değildir; bunlar "nüsuk" tur.
Kul ile Allah arasında en yüksek ve hoş bağ; ibadet bağıdır. Yani insan, ibadet ile Allah'a müracaat edip ondan bir şeyler talep ediyor, Allah da bu ibadetin neticesi olarak, o talepleri yerine getiriyor. İbadet, insan ile Allah arasında bir iletişim ve ulaşım vasıtasıdır. İbadetler İlahi bir iletişim dilidir.
İslam'da farz ve vâcib olmayan ibâdetler, "nafile" olarak tanımlanır (sınıflandırılır) ve "nafile ibadetler" olarak adlandırılır. Örneğin, vakit namazları dışında kılınan (farz veya vacib olmayan) namazlara nafile namaz, oruç tutulması şart olmayan günlerde tutulan oruca da nafile oruç denir.
Özel anlamda ise ibadet, Allah ve Resulü'nünmükelleften yapmasını istediği belirli davranış biçimleridir. İbadet kavramı, Kur'an-ı Kerim'de tevhit, itaat ve kulluk anlamına geldiği gibi, bu üç anlama ilaveten ilah edinmek, dua, boyun eğmek ve salih amel anlamlarına da gelmiştir.
Namaz, Kur'an'da doksandan fazla ayette zikredilir. İslam'ın başlangıcında namaz sabah ve akşamleyin kılınan ikişer rek'attan ibaret iken, Mi'rac olayından sonra beş vakit namaz farz kılınmıştır. Namaz ergenlik çağına gelmiş, akıllı her müslümanın üzerine farzdır. Namaz dinin direği, ibadetlerin en üstünüdür.
Sadaka-i cariye sevapların en büyüğü olarak aktarılır ve kişilerin ölümünden sonra dahi sevap kazanmalarını sağlayan ibadet çeşitlerinden birisidir. Bu ibadet, içerisinde birçok maddeyi barındırır ve bunlardan birisini dahi yapan kişiler sadaka-i cariye ibadetini yerine getirmiş olurlar.
En üstün diye nitelendirilen bir diğer ibadet de oruçtur.
En efdal amel, namazı vaktinde kılmaktır. En efdal amel, Allah yolunda cihad ( mücadele ) etmektir. En hayırlı amel, anne ve babaya iyilik etmektir.
Cihad, İslâm ile insan arasındaki engelleri kaldırmak için yapılan bir ameldir. Cihad, Allah (cc) katında en faziletli ve en hayırlı ameldir. Cihad, İslâm'ın zirvesi, Müslümanlığın şiarı ve imanın tezahürü olan bir ameldir.
1. Mütedeyyin ve muhafazakâr olmak ibadetleri olabildiğince güçleştirerek yaşamaktır, zira “En faziletli ibadet en zor yapılan ibadettir.” şeklindeki bir düşüncesinin varlığı.
Nafile (tatavvu) namazlar, herhangi bir yükümlülüğü olmadan, içten gelerek kılınan namazlardır. Beş vakit namaza bağlı olan sünnetler, ramazan geceleri kılınan teravih namazları, kuşluk namazları, gece namazları başlıca nafile namazlardır.
Dinen mükellef tutulmadığı halde kişinin kendi vaadiyle üzerine vâcip kıldığı ibadet. Farz yahut vâcip derecesinde olmaksızın yapılması dinen istenen fiil anlamında fıkıh usulü terimi.
Kurban ibadeti vacip ve nafile olmak üzere ikiye ayrılır. Vacip kurban, maddi imkânı yeterli olan her Müslümanın Kurban Bayramı'nda kesmekle mükellef olduğu kurbandır. Nafile kurban ise bir mükellefiyeti bulunmayan, kişinin istediği takdirde kestiği kurbanlara denir.
Allah'ın hiçbir kulunun ibadetine ihtiyacı yoktur. Şöyle buyurur Hac süresinde: “Kesilen hayvanların ne etleri ne de kanları Allah' a ulaşır. Allah'a ulaşacak olan, ancak sizin onun için yaptığınız gösterişten uzak amel ve ibadettir.”
Allah'ın rızasını kazanmak, iyilik yapıp karşılığını sadece Allah'tan beklemek amacıyla birey ve toplum yararına gerçekleştirilen her olumlu davranış ibadet sayılır.
Allah, kullarının O'na ibadet ve itaat içinde olmalarını sever, çünkü bu ibadet onlara fayda sağlamaktadır.
Namaz, bir ibadet türüdür. İbadet ise kısaca şöyle tarif edilebilir; Allah'a gönülden isteyerek yönelmek, tapmak, boyun eğmek ve itaat etmektir. Müslümanlara farz olan namaz ibadeti hakkında detayları derledik.
Biz Kur'ân'dan ve hadislerden namazın ve orucun ritüel değil, Cenâb-ı Allah'ın emri olduğunu biliyoruz ve Üstadımızdan da “Namazda ruhun kalbin aklın büyük bir rahatı vardır, hem insana ağır yükü yoktur” şeklinde okuyoruz.” Namaz ve oruç canlı birer emir ve zimmettir.
İbadet ise 278 yerde geçer. İbadet kelimesinin geçtiği hiçbir yerde namaz, oruç, hac kullanılmaz. Kuran'ın ibadet dediği başka bir şeydir. İbadet iş ve değer üretmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri