Mermer üzerinde aşınma problemleri genellikle asidik malzemeler nedeniyle ortaya çıkar. Keza mutfak tezgahlarında sıklıkla görülebileceği üzere sirke, limon suyu, şarap, kahve, domates veya sitrik asit gibi bileşenler bulunduran diğer gıdalar mermer üzerinde leke ve aşınma problemleri ortaya çıkarır.
Doğal taşların temizliği diğer malzemelere göre biraz daha özen ve dikkat ister. Sentetik bazlı temizleyiciler, çamaşır suları mermer yüzeylerde kullanılmaz, ayrıca asitli, kireç çözücü gibi ürünler mermeri aşındırarak dokusunu ve görüntüsünü bozabilir.
Peki, asitler hangi yüzeylere etki eder? Asitler mermer ve metal yüzeylere etki eder. Özellikle tezgâh ve mermerin asitle temas etmemesini sağlamamız gerekir. Çünkü asitler tezgâh ve mermeri aşındırabilir.
Limon, portakal ve benzeri asitli narenciye yiyecek lekesi yüzey rengini değiştirir, mermeri aşındırır. Yağ lekesi hem yüzey rengini soldurur hem de mermerin içine işler. Pas lekesi yüzey üzerinde kahvemsi renk tabakası oluşturur, mermer içine işlemez. Asit lekesi yüzeyi aşındırır, farklı renk tonunu açığa çıkarır.
Asitlerin pH derecesi 7'den küçüktür. Suda çözündüklerinde elektrik akımını iletirler. Metil oranjın rengini kırmızıya çevirirler. Metalleri ve mermeri aşındırırlar.
İlgili 39 soru bulundu
Mermer tezgahlar, tuvaletler, banyo lavaboları veya zemin döşemeleri üzerinde temizlik gerçekleştirmek açısından mermere tuz ruhu kullanımı doğru bir çözüm oluşturmamaktadır. Çünkü tuz ruhu asidik özelliğe sahip olduğu için kullanıldığı yüzeylerde parçalayıcı ve aşındırıcı bir yapı ortaya çıkarır.
HİDROFLORİK ASİT | AS Kimya Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş
Doğal taş tezgahların temizliğine gelince, nemli bir mikrofiber bez, biraz bulaşık deterjanı ve sıcak su yeterlidir. Çünkü asit, doğal malzemelerin düşmanıdır. Bu nedenle çamaşır suyu, limon bazlı temizleyiciler ve sirke, mermeri aşındırabilir.
Asidik Malzemeler Mermerde Aşınmaya Sebep Olur
Keza mutfak tezgahlarında sıklıkla görülebileceği üzere sirke, limon suyu, şarap, kahve, domates veya sitrik asit gibi bileşenler bulunduran diğer gıdalar mermer üzerinde leke ve aşınma problemleri ortaya çıkarır.
Asitler ile tepkimeye girdiklerinde tuz ve su oluşturur. Cam ve porselen maddeler üzerinde matlaştırıcı ve aşındırıcı etkisi vardır.
Aşınma yaşanmaz. Leke tutmaz. Renk çeşitliliği çok fazladır.
Ilık su ve amonyaksız sabun karışımını küçük bir kovaya koyunuz. Temiz bir mikro fiber bezi bu karışıma batırarak ıslatınız ve mermer zemine uygulayınız. Leke çıkarma işleminde fırçadan yardım alınız ve hafif baskı uygulayınız. Leke çıkartma işleminizin ardından yüzeyi su ile temizleyiniz ve kurulayınız.
Mermerin bilimsel ve ticari olmak üzere iki ayrı tanımı yapılmaktadır. Bilimsel tanım: Başkalaşım (metamorfizma) süreci geçiren ve başkalaşımın izlerini taşıyan kalker dolomit gibi karbonat bileşimli kayaçlara mermer denilir.
Cam şişeler çoğu asit ve baz depolamak için idealdir. Sıradan cam büyük ölçüde eylemsizdir ve asitler ve bazlar gibi sulu maddeler de dahil olmak üzere çoğu madde ile kimyasal olarak reaksiyona girmez. Bu cümleden sonuç olarak camla reaksiyona girmedikleri için camı aşındırmadığını anlıyoruz.
Deiyonize su solüsyonu grubunda, hiç bir porselen grubunun Li ve Y iyonu değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir (p=0,092; p=0,457). Tartişma ve Sonuç: Çalışmaya dahil edilen tüm porselenler, asidik maddelerde ya da asitli yiyecek ve içeceklerde degrade olmaktadır.
Bakır Hidroksit, kristal bir katı olan inorganik bir bileşiktir. Bakır Hidroksit genellikle mavimsi yeşil bir katı veya soluk yeşilimsi mavi bir katıdır. Bakır Hidroksit güçlü bir bazdır, ancak sudaki düşük çözünürlüğü nedeniyle etkisini tespit etmek zordur.
Asit yağmurları mermerlerden, kayalardan ve kireç taşından yapılmış binaları ve anıtları da aşındırır.
Asit lekesi yüzeyi aşındırır, farklı renk tonunu açığa çıkarır. Vişne benzeri lekeler hem yüzey rengini değiştirir, hem de mermerin üst tabakasına sızar. Yüksek ısı (220°C üstü) nedeniyle oluşan yüzey lekeleri, yüzey rengini (orjinal rengine bağlı olarak beyaz, sarımtrak) değiştirir.
Kalsiyum karbonat, diğer karbonatların tipik özelliklerini paylaşır. Kalsiyum karbonat, çözünür kalsiyum bikarbonatı oluşturmak için karbon dioksit ile doymuş su ile reaksiyona girer. Bu reaksiyon, karbonatlı kayaların aşınmasında, mağaraların oluşmasında önemlidir ve birçok bölgede sert su oluşumuna yol açar.
Yüksek C vitamini katkısı, asidik kullanım, ekşi tat ve hoş kokusu nedeni ile limon yüzyıllardır Türk mutfağında kullanılan meyveler arasında yer alır. Ancak mutfak tezgahı,mermer masalar veya bankolar üzerinde yemek hazırlamaya da tüketme aşamalarında limon asidik etkisi ile beyaz mermerde leke oluşturabilir.
Kireç taşından oluşan mermerde, kireç çözücü kullanmak mermeri çok kısa sürede aşındırarak derin hasarlara neden olur ve kullanılmaz hale getirebilir.
Mermer temizleme yöntemleri ile ilgili en kritik konu ise kullanılan temizlik malzemeleridir. Çamaşır suyu, kireç çözücüler ve sentetik bazlı malzemeler mermer için uygun değildir. Mermerlerin temizliği için PH değeri sıfır olan temizlik malzemelerini seçin.
Mermer temizliği söz konusu olduğu zaman tuz ruhu, sirke gibi sert ve aşındırıcı yapıdaki temizleyicilerden uzak durulması gerekir. Bu ürünlerin içeriğinde bulunan asitler mermer masanıza büyük zarar verebileceği gibi zaman içerisinde erimesine de yol açabilir.
Mermer temizliğinde tuz ruhu, sirke gibi asit ihtiva eden maddelerin kullanılmasını önermiyoruz. Zira, asit mermerin yapısını bozar ve cilasına zarar verir. Dikkat edilmesi gerekmektedir.
Özellikle cam işleme sanayiinde kullanılır. Camı aşındırıcı etkisi olduğundan dolayı, cam şişelerde saklanamazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri