Astronot olmak için mühendislik, temel bilimler (fizik, kimya, biyoloji, matematik) ve bilgi teknolojileri alanında en az lisans derecesinde eğitim almış olmak gerekiyor. Astronotların çoğunun bu alanlarda yüksek lisans ya da doktora derecesi var.
Astronot, kozmonot veya uzay insanı, uzay çalışmalarına katılmak amacı ile eğitilmiş olan, insanlı uzay araştırmalarında görev yapan kişilere denilmektedir.
Astronomi ve Uzay Bilimleri, üniversitelerde Fen Fakültesi bünyesinde eğitimi verilmekte olan dört yıllık bir lisans bölümüdür.
G14'e göre maaş alan bir astronot, tecrübesine göre yılda 95 bin 973 - 124 bin 764 dolar arası kazanıyor. G14'e mensup bir astronot ayda 10 bin 397 dolar maaş alabiliyor. NASA'da yönetici pozisyonunda olan astronotlar ise G15 tablosuna göre yılda 146 bin 767 dolara kazar maaş alabiliyor.
Astronotlar; uzaya gitmek üzere özel olarak yetiştirilen, uzay araştırmalarında görev yapan kişilerdir. Ay'ı ve diğer gök cisimlerini incelemek, oralara ulaşmak amacıyla çalışmalar yürütürler.
İlgili 25 soru bulundu
Başvurusu kabul edilen adaylar psikolojik ve fiziksel bazı testlerden geçirildikten sonra mülakata alınıyor. Bu aşamaları geçen adaylar yoğun bir eğitim programına başlıyor. NASA'da eğitim süreci yaklaşık 2 yıl sürerken, ESA astronot adaylarının 40 aylık bir eğitim sürecini tamamlaması gerekiyor.
Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) görevini tamamlayarak Türkiye'ye dönen ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu üyeliğine atandı. Gezeravcı'nın Cumhurbaşkanı Karar ile yapılan ataması Resmi Gazete'de yayımlandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın, Ax-3 mürettebatıyla 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece 01.11'de Uluslararası Uzay İstasyonu'na hareket edeceğini bildirdi. Uçuş maliyetini Space.com açıkladı: “Koltuk başına 55 milyon dolar alınacak.”
Peki NASA'ya girecek kişi ne yapacak? NASA yönetici arayışına başladı.Alınacak elemanın yıllık maaşı 188.066 doları buluyor. Peki bu ne demek? NASA'ya girecek kişi ayda yaklaşık 15.672 doları cebine atacak.
Türkiye'de Türk Dil Kurumu tarafından 2005 yılında "Astronot" sözcüğü için Türkçe karşılık olarak "gökmen" ve "uçman" sözcükleri önerilmiştir. 2021 yılında ise Türkiye Uzay Ajansı başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım Özbekçede "astronot, uçurcu" anlamında bulunan Arapça-Farsça kökenli "fezagir" sözcüğünün kullanılmasını ...
Özet: Astronot olmak oldukça zorlayıcı ama bir o kadar da keyifli bir iştir. Herkesin hayal ettiği ama çok az insanın varabildiği bir varış noktasıdır. Astronot olmak için gereken özellikler, sonradan kazanılabilir. Ancak bunun için çok çalışılması ve zorluklarla dolu bir yolun geçilmesi gerekir.
Uzaya çıkan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı ve takım arkadaşları için artık ikinci aşama başladı. Astronotlar uzayda 14 gün geçirecek. Alper Gezeravcı uzaydan ilk mesajını fırlatmadan kısa bir süre sonra verdi, “Yüce Atamızın dahiyane sözüyle bu anı başlatmak istiyorum 'İstikbal Göklerdedir”' dedi.
Uzay giysileri, uzayda yürüyen astronotları aşırı sıcaklıklardan korur ve rahatça hareket etmelerini sağlar. Hava bu kadar kötüyken bir tişörtle dışarı çıkamazsın! Bir uzay giysinin Dünya'daki ağırlığı, içinde hiç kimse yokken 127 kilodur. Uzayda hiçbir ağırlığı yoktur, böylece astronotlar kolayca dolaşabilirler.
Gezeravcı, 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda çeşitli bilim misyonlarını gerçekleştirmek üzere uzaya gönderilecek. Fırlatma töreni birçok ilden izlenebilecek. Peki, ilk Türk Astronot'un (Alper Gezeravcı) uzay yolculuğu saat kaçta, nasıl izlenecek?
Türkiye'de Astronot Olmak İçin Hangi Bölümden Mezun Olmak Gerekiyor? Türkiye'de astronot olabilmek için mühendislik fakültelerinin bölümlerinden, bilgisayar bilimi veya fizik, kimya, biyoloji, matematik gibi alanlardan mezun olmak gerekiyor.
Bugüne kadar 11 ülke ve kuruluş Ay'a uzay aracı göndermeyi başardı. Bu ülkeler; Sovyetler Birliği/Rusya, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Çin, Hindistan, İsrail, İtalya, Lüksemburg, Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikleri ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından temsil edilen Avrupa Birliği.
Sivil bir kamu organizasyonu olarak kurulan NASA, 60 yıldır hem ABD'nin hem de dünyanın uzay alanında çalı an lider bir kurumu olarak, hem Dünya'mız, hem Güne Sistemi'ndeki diğer geze- genler, hem de evrenimiz hakkında bilgi topluyor ve bilgi üretiyor.
Havacılık ve uzay mühendisliğinden mezun olanlar NASA, SpaceX gibi önemli kurum ve şirketlerde kariyer olanaklarını değerlendirebiliyor. Üstelik bu bölüm mühendislik alanının en kazançlı bölümlerinden biri olarak da biliniyor.
Astronotlar uzayda 14 gün geçirecek. Uzay yolculuğu yaklaşık 1,5 gün sürecek.
Ax-3 uzay misyonu mürettebatının yer aldığı Dragon, NASA'nın uzay merkezinden SpaceX'e ait Falcon 9 roketiyle ABD yerel saatiyle 16.49'da (TSİ 00.49) fırlatıldı. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı Ax-3 misyonunda İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla birlikte görev alıyor.
Bugüne kadar, sadece 3 ülke, kendi uzay araçlarıyla insanlı uzay görevleri gerçekleştirebildi. Bunlar, ABD, Rusya ve Çin. Bu ülkeler, kendi uzay istasyonlarına veya uydularına astronot göndermenin yanı sıra, ay yüzeyine de insan indirdi.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ve Sovyetler Birliği'nin uzay görevlerinde bugüne kadar 21 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Live Science'ın haberine göre NASA Emniyet ve Uçuş Güvenliği Direktör Yardımcısı Nigel Packham, uzay görevi veya yer testleri esnasında 21 astronotun öldüğünü açıkladı.
Gerçekleştirdiği uzay yolculuğuyla "ilk Türk astronot" ünvanını da alan Gezeravcı, 14 gün boyunca ISS'de 13 farklı bilimsel deney üzerinde çalışacak.
Alper Gezeravcı (d. 2 Aralık 1979; Silifke, Mersin), Türk Hava Kuvvetleri'nde askerî pilot, Türkiye Uzay Ajansı yönetim kurulu üyesi, uzaya çıkan ilk Türk astronot ve uzaya giden 610. insan.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri