Bunun dışında anatomi, tıp ve biyoloji gibi bilimlere hemşirelerin ilgisinin olması gerekmektedir. Hemşire olmak isteyenler lisede sağlıklı bölümlerine giderek ilk adımı atabilecekleri gibi, üniversitede de hemşirelik meslek yüksek okulu ya da sağlık bilimleri fakültesine de gidebilirler.
Hemşire olmak için üniversitelerin Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümünden lisans derecesi ile mezun olmak yeterlidir. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Sağlık Meslek Lisesi mezunları ise 'yardımcı hemşire' unvanına sahip olur.
Hemşire olmak için 2 yıllık Sağlık Meslek Lisesi bitirerek hemşire yardımcısı olunabilir. Ardından 2 yıllık eğitim veren Sağlık Meslek Yüksekokullarından mezun olarak hemşirelik mesleğine adım atabilirsiniz. Ya da 4 yıllık Sağlık Bilimleri Fakültesi'ni bitirerek hemşire olunabilir.
Meslek lisesi mezunları diplomaları ile artık bir iş sahibidirler. Mezun olduklarında seçtikleri bölüme Hemşire yardımcılığı, Ebe yardımcılığı ya da Sağlık Bakım Teknisyenliğinden birini yapabilecek seviyeye gelmişlerdir.
AUZEF'e bağlı olan Hemşirelik Programı, iki yıllık açık öğretim lisans tamamlama programıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Sağlık Meslek Lisesi mezunları, Sağlık bakım teknisyenliği, Anestezi Teknisyeni ve Hemşire yardımcılığı gibi pek çok alanda çalışabiliyor. KPSS'de başarılı bir puan aldıkları zaman devlet kapısında da iş bulabiliyor.
Dairesi, sağlık meslek liselerinin hemşirelik bölümlerine öğrenci alımını durdurmuştu. Milli Eğitim Bakanlığı da bu bölümleri 2005 yılından itibaren kapatmıştı.
Lise Hemşire Maaşları
Lise mezunu hemşirenin bekar olması, çocuksuz olması durumunda 2023 yılı itibari ile 2/6 maaş kademesinde bulunması durumunda, ek ödeneklerle birlikte alacağı net maaş ortalama 17.000 TL civarındadır.
Yapılan Ocak zammı ile 2023 Hemşire maaşı 13 bin 115 liraya yükselmişti. 1/4 derecesinde çalışan bir üniversite mezunu bir hemşirenin mevcut maaşı 13 bin 115 lira Temmuz ayında yapılan zam ile birlikte 26 bin 440 lira oldu. Ocak zammından sonra yeni başlayan Hemşire maaşları ortalama 26.440 lira bandındadır.
Hemşirelik bölümünden mezun olan ve meslekte deneyim kazanmış kişiler, ilgili eğitimleri alarak eğitim hemşireliği yapabilirler. Kişi, eğitim verme yetkisi bulunan kurumlar tarafından açılan eğitim hemşireliği eğitimlerini takip ederek ilgili kurslara katılabilir.
Şuan Sağlık Meslek Liselerinde okuyanlar ile önceki dönemde Sağlık Meslek Liselerinden mezun olmuş olanlar hemşire veya ebe unvanını kullanabilecektir. Ancak bu kanuni düzenleme önümüzdeki yıldan itibaren Devlet kadrolarına yapılacak alımlarda lise düzeyinden çok az sayıda hemşire veya ebe alınacağını göstermektedir.
Hemşirelik bölümü için TYT-AYT ve YKS sınavına girdikten sonra gerekli baraj puanını aşarak bu bölüme tercih yapabilirsiniz. Bu bölüm için sayısal puan türü dikkate alınmaktadır.
Sağlık meslek liselerinde öğrenim süresi dört yıldır. Ülkemizde tüm lise türlerinin 9. sınıflarında aynı müfredat programı uygulandığından mesleki eğitime 10. sınıftan itibaren başlanırdı; ancak 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılından itibaren öğrencilerimiz 9.sınıftan itibaren meslek derslerini de göreceklerdir.
Sağlık Meslek Lisesi mezunlarının tercih edebileceği bölümlere ilişkin detaylar şöyle; Tıbbi sekreterlik. Hemşirelik.
Sağlık meslek liselerinden mezun olanlar artık hemşire yardımcılığı, ebe yardımcılığı ve sağlık bakım teknisyenliği programları oluşturacak ve bu programlara öğrenci alacaktır. Bu uygulamaya, önümüzdeki eğitim öğretim döneminden itibaren başlayacaktır.
Sağlık kurumlarında görev almak için atama başvurusunda bulunan adaylara yönelik olarak adayların 18 yaşını doldurup 35 yaşını doldurmamış olması istenmektedir.
göreve başladığı tarihten ayın 14'üne (dahil) kadar maaşını çalışıp hak eder. Göreve başladığı tarihten sonra aybaşında (15'inde) maaşı peşin ödenir. (657 S. DMK-Madde 164) (Ücretsiz izin dönüşü göreve başlayan personel için de aynı işlem uygulanır.)
2/1 derecesinde yer alanlar için hemşire maaşları 16 bin 920 TL (15 yıllık hemşire için) 1/3 derecesinde bulunan kişiler için hemşire maaşları 17 bin 307 TL (20 yıllık hemşire için)
eleman.net verilerine göre, Başhemşire 2023 yılında ortalama 28.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Başhemşire , Temmuz 2023 yılında ortalama 28.200 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 22.440 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Kamuda, atama usulüyle yetkili olan sağlık müdürlüğü tarafından gerçekleşir. Devletin sağlık kurumlarında başhemşire olmak için temel koşul hemşirelik, ebelik ve diyetisyenlik gibi lisans sağlık bölümünden mezun olmak gerekir. Alan farkı olmadan lisans mezunu olan hemşireler, kamuda başhemşire şansı yakalayabilir.
Sağlık kabini sağlık ocağı şirketinin Türkiye konumundaki Hemşire - Att işi için aylık ortalama ödemesi yaklaşık 7.145TRY tutarındadır ki bu da ulusal ortalamanın %51 üzerindedir.
Hemşirelik dalından mezun olmak. - 01.01.2023 tarihi itibariyle 35 (Otuz beş) yaşını doldurmamış olmak. Hemşirelik dalından mezun olmak.
Amaç: Ön lisans düzeyinde sağlık mesleki eğitimi veren sağlık hizmetleri meslek yüksekokullarına öğrenci alma yöntemi 2002 yılında değiştirildi. “Sınavsız geçiş” adı verilen sistemle sağlık meslek liselerinden mezun olan öğrencilerin ÖSYS sınavına girmeden sınavsız olarak ön lisans eğitimine kabulüne başlandı.
Hemşirelik eski sisteme göre sayısal bir alandır. Dolayısıyla da hemşire olmak için sayısal ders olarak görülen Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik ve Geometri derslerinin ortalamanın üstünde iyi olması gerekmektedir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri