Osmanlı İmparatorluğu'nda kağıt para, ilk olarak Abdülmecid Dönemi'nde, 1840 yılında basılmış ve son padişah Vahdeddin Dönemi'ne kadar basımına devam edilmiştir.
Bitmeyen savaşlar neticesinde mali sıkıntılara çözüm olarak ortaya kondu. Sultan Abdülmecid döneminde "para yerine geçen kâğıt" anlamına gelen "Kaime-ı Nakdiye-ı Mutebere" adıyla bastırıldı.
İlk Osmanlı banknotları Abdülmecit tarafından 1840 yılında " Kaime-ı Nakdiye-ı Mutebere " adıyla, bugünkü dille "Para Yerine Geçen Kâğıt", bir anlamda para olmaktan çok faiz getirili borç senedi veya hazine bonosu niteliğinde olmak üzere çıkarılmıştır.
Kazgan vd., 1999: 79), ilk paranın gümüş sikke7 olarak Orhan Bey zamanında 1326-27 (H. 727) tarihinde Bursa'da bastırıldığı geniş kabul görmüş bir bilgidir.
İlk akçe Bursa'da Orhan Gazi tarafından 1327 yılında bastırılmıştır. Akçe Osmanlı Devleti'nin temel para birimiydi.
İlgili 20 soru bulundu
İlk basılan akçe bir miskalin dörtte biri yani, altı kırat ağırlığındaydı. İlk bakır para da I. Murad döneminde, 'sultanî' adı verilen ilk altın para ise Sultan II. Mehmed döneminde 1478 yılında darp edilmeye başlanmıştır.
685-705 arasında hüküm süren Emevî halifelerinden Abdülmelik bin Mervân devrinde İslâm dünyasının ilk altın parası basıldı. 691'de Şam'da tedavüle sokulan altın paralar, elbette Bizans İmparatorluğu'nun ekonomik hegemonyasına yönelik direkt bir tehdit hüviyetini taşıyordu.
Yenilikler. İlk Osmanlı gümüş sikkeleri akçe adıyla 699/1300'de Söğüt'te, daha sonra 700/1301 ve onu takip eden yıllarda Yenişehir'de Osman Gazi tarafından bastırılmıştır.
Sultani, ilk kez II. Mehmed döneminde bastırılmış yaklaşık 3,45 gram ağırlığında klasik Osmanlı altın parasıdır. Halk arasında "altın" olarak da bilinmektedir.
Dr. Şevket Pamuk'un “A Monetary History of the Ottoman Empire” başlıklı kitabındaki verilere göre 1914'te 1 Osmanlı Lirası'nın değeri 4,36 ABD Doları'na karşılık geliyormuş. Paylaşım tarihi itibarıyla 1 TL'nin 2021'deki değeri ise iddia edildiği gibi 0,13 ABD Doları.
Osmanlı Devleti ilk kâğıt parayı 1840'ta kullanmaya başladı. “Kaime" adı verilen bu kâğıt para elle yapılıyordu ancak bu yöntem çok pratik olmadığı için 1842'den sonra matbaada basılmaya başlandı. 1915'te parada bazı değişiklikler yapıldı ve adı “Evrak-ı Nakdiye" olarak değiştirildi.
Eylül 1927'den 11 Kasım 1938'e kadar basılan kâğıt paraların üzerinde Atatürk'ün portreleri yer almıştır. 1938 yılında Atatürk öldükten sonra İsmet İnönü cumhurbaşkanı olduğu için kanun gereği banknotlarda İnönü'nün portresi kullanılmıştır.
Türkiye ilk kağıt parayla 1840 yılında Sultan Abdülmecid döneminde tanıştı. “ Kaime-ı Nakdiye-ı Mutebere ” adıyla-Para yerine geçen kağıt- para olmaktan çok faiz getirili bir borç senedi veya hazine bonosu niteliğinde çıkarıldı. Bu paralar matbaada basılmıyor, elle yapılıyor ve her birine de resmi mühür basılıyordu.
Bugüne kadar Osmanlı'nın ilk parasının 1326 yılında Orhangazi tarafından Bursa'da basıldığını biliyorduk, ta ki geçtiğimiz günlerde tarihçi Hakan Yılmaz bir araştırmasında Katar Doha'da bulunan İslam Eserleri Müzesi'nde Osmangazi'ye ait 'Darphane-i Yenişehir' yazılı, yani Yenişehir'deki bir darphanede basılan parayı ...
Osmanlılar'da para basım yeri için dârüddarp ve yaygın olarak da darphâne adı kullanılmıştır. Orhan Bey'e ait ilk sikkenin Bursa'da kesildiği, oğlu Süleyman Paşa'nın da yine onun adına İpsala'da sikke kestirdiği bilinmektedir. I. Murad'ın ve Yıldırım Bayezid'in paralarında baskı yeri yoktur.
Bilindiği gibi, 31 Ocak 2004 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 5083 sayılı "Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Para Birimi Hakkında Kanun" uyarınca, Yeni Türk Lirası banknot ve madeni paralar 1 Ocak 2005 tarihinde tedavüle çıkarılmış; Türk Lirası banknot ve madeni paralar ise 1 Ocak 2006 tarihinde tedavülden kaldırılmıştı ...
1 Hamit Altın fiyatı, anlık olarak 11.571,51 TL'ye karşılık gelmektedir.
Lidyalılar'ın başkenti Salihli'de bulunan Sardes Antik Kenti'nde tarihte ilk defa basılan altın para, Manisa için yeni bir tanıtım alanı yarattı.
Akçenin gösterdiği bu değer kaybını altına göre ifade edecek olursak; bir Osmanlı altınının 1491-1516 tarihleri arasında 52 akçeye, 1517-1549 yıllarında 55 ve 1550-1566 yılları arasında 60 akçeye karşılık olduğunu belirtmemiz gerekir(4).
Türk beyliklerinin bastırdıkları sikkeler esas olarak gümüş ve bakırdandır. Fâtih Sultan Mehmed dönemine kadar Osmanlılar yalnızca iki madenden (gümüş ve bakır) sikke bastırmışlardır.
Mangır (veya Mankur) Osmanlılarda küçük alışverişler için kullanılan bakırdan bir sikkeydi. Mangırlar I. Murad (1362-89) zamanında darbedilmeye başlanmıştır ama Orhan Gazi'ye (1324-62) atfedilen bazı örnekler de mevcuttur. İstanbul, Edirne ve bakır madenlerinin bulunduğu bazı Anadolu şehirlerinde üretilirdi.
M.Ö. 7. yüzyılda Anadolu'da yaşayan Lidyalılar ilk madeni parayı kullanmışlardır. Yüzde 75 altın ve yüzde 25 gümüş karışımıyla elde edilen elektrum alaşımından oluşan bu madeni paranın buluşu, dünyada pek çok olgunun değişmesini ve medeniyetlerin gelişmesini sağlamıştır.
En Yüksek Fiyatlı Para
Osmanlı İmparatorluğu'nun 30'uncu padişahı olan 2'nci Mahmud dönemine ait bu altın paranın sahibi, 500 milyon liradan satışa çıkardı.
16. yüzyıl başlarında II. Bayezid döneminde günlük alış verişlerde kullanılan Osmanlı gümüş akçesi (çapı 1,2 cm, ağırlığı 0,7 gram). O yıllarda 1 akçe ile bir buçuk kilodan fazla ekmek veya yarım kilodan fazla koyun eti satın alınabilirdi.
Para sözcüğü ile genellikle madenî para ve banknotlar kastedilmekle birlikte; ekonomide, vadesiz mevduatlar ve kredi kartları da parayı meydana getiren unsurlardan sayılır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri