Peki hangi antidepresanlar daha fazla kilo aldırabilir ?: Klinik pratikte trisiklik antidepresanların (TCA) ve monoamin oksidaz inhibitörlerinin (MAOI) ve mirtazapinin; günümüzde sık kullanılan serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) veya yeni nesil antidepresanlara göre daha fazla kilo alımı yaptıkları görülmektedir.
SSRI'lar içinde Paroksetin en çok kilo aldıran ilaçtır.
Bu nedenle Paroksetin (Paxil), sertralin (Zoloft) ve sitalopram (Celexa) içeren SSRI'lar, beyindeki serotonin miktarını artırarak çalışır. Ancak, serotonin iştah ve kiloyu kontrol eden biyolojik ve nöronal mekanizmalarda da rol oynar. Bu yüzden iştah mekanizmasındaki etkisiyle kilo aldırıcı etkiye sahiptir.
Psikiyatrik reçeteli ilaçların beş ana türü vardır: antidepresanlar, antipsikotikler, anksiyolitikler (aynı zamanda uyku ilaçlarını da içerebilen anti-anksiyete ilaçları olarak da bilinir), duygudurum dengeleyiciler ve uyarıcılar. Uyarıcıların kilo alımına neden olması muhtemel değildir.
Şizofreni obeziteyi getirebiliyor
Bu ilaçlarının bir kısmının kilo aldırıcı yan etkileri söz konusu olabilir. Bazı araştırmalarda ilaçların dozları ile kilo alımının doğru orantılı olduğu görülüyor. Bazı ilaçlarda ise bu tür bir etki mekanizması görülmez.
İlgili 44 soru bulundu
D vitamini eksikliği ile şizofreni gelişimi arasında ilişki olduğu çalışmalarda gösterilmiştir.
Size, 3 ayda bir üst kol veya kalçalardan TREVICTA enjeksiyonu verilecektir.
Bu hastalıkta hastanın birçok korku ve endişesi olabilir. Kişi korktuğunda çeşitli şikayetler meydana gelebilir. Kişi kendini örneğin gergin veya sersemlemiş hissedebilir. Diğer olası şikayetler örneğin terleme, titreme veya kalp çarpıntısı olabilir.
Ayrıca depresif dönemlerde isteksizlik ve bitkinlik nedeniyle egzersiz yapmak daha zorlaşır, bunun sonucu olarak da kilo artışı kaçınılmaz olur. Fiziksel kaygılardan dolayı oluşan kilo artışı da depresyonu daha da ağırlaştırabilir.
Anksiyete genelde bir strese, endişeye veya korkuya karşı tetiklenir. Panik atak ise aniden ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkar ve genellikle yalnızca birkaç dakika sürer. Yine anksiyeteden farklı olarak panik atak yaşayanlarda baş dönmesi, göğüs ağrısı, ateş basması, üşüme ve mide rahatsızlığı belirtileri görülür.
Cinsel sorunlar hem SSRI hem de SNRI grubu ilaçların kullanımında görülen bir yan etkidir. Ancak SSRI grubu daha sık cinsel problemlere sebep olur. SNRI antidepresan kullanmak, iştah kaybına neden olur ve kullanan kişide kilo kaybı gözlenebilir.
Bunun için iştah kesici çeşitli ilaçlar ve gıda takviyeleri devamlı olarak piyasaya çıkmaktadır. Bunların birçoğunda bilimsel veriler yeterli değildir ancak bir uzman eşliğinde kullanıma karar vermek gerekir. İştah kesici bir ilaç olan Sibutramin, Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklanmış ve piyasadan kaldırılmıştır.
PAXERA®, majör depresif bozukluk (MDD) tedavisinde endikedir. Hastaların 1 yıla kadar paroksetin kullandığı çalışmalara ait sonuçlar, depresif semptomların relapsını ve tekrarlamasını engellemede paroksetinin etkili olduğunu göstermektedir.
B12 vitaminin kilo alma ve kilo verme konusunda doğrudan bir etkisi bulunmamaktadır. Bazı vitamin takviyeleri yalnzıca zayıflama sürecini destekleyici olabilmektedir. Bu vitaminlerden biri de B12'dir. Bu sebeple de B12 vitaminin kilo artışına sebep olmadığı söylenebilir.
Depresyon tedavisinde kullanılan trisiklik ve monoamin oksidaz inhibitörü antidepresan ilaçların kullanımı sonucunda bazı kişilerde kilo verememe problemi görülebilir.
– Bombax Kilo Aldırır mı? Bombax kilo aldırıcı sağlıklı bir şekilde beslenmeyi düzenleyen bir karışımdır. Özellikle iştah açıcı özelliği olması sayesinde kilo alımına yardımcı olmaktadır. Sağlık ve enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır.
Hücre Metabolizması (Cell Metabolism) adlı tıp dergisinde Salı günü yayımlanan araştırmaya göre kronik stres yeni yağ hücrelerinin oluşmasına neden oluyor. Sürekli stresli olduğumuz zaman salgılanan glükokortikoid adlı hormon, belli tipte hücrelerin yağ hücresine dönüşmesine, bu da kilo almamıza yol açabiliyor.
Bazı insanlarda depresyon, iştah artışı ve kilo alımına yol açabilir. Bunun yanında kilolu olma algısının psikolojik sıkıntıyı artırdığı ve depresyona yol açabileceği de bilinmektedir. Ayrıca uykusuzluk veya yorgunluk gibi depresyonla ilgili semptomlar kilo vermeyi daha zor hale getirebilir.
Dopamin seviyeleri düştüğünde iştah artışı yaşar, kilo alırsınız. Kendimizi mutlu hissetmemizi sağlayan hormonlarımız pek çoktur, dopamin, seratonin, oksitoksin sıralayabiliriz. Bu gün Dopamin den bahsedeceğiz; Dopamin beyinde salgılanan bir hormondur.
Anksiyete bozukluğu olan kişilerde, yoğun, sürekli devam eden bir endişe hali ve günlük hayatta rastlanılan durumlara karşı korku vardır. Panik atak krizleriyle de kendini gösterebilir. Bu duyulan aşırı endişe, kaygı, panik durumu günlük aktivitelerin süregelmesini sekteye uğratır.
Çünkü anksiyete, kaygı, endişe nörolojik yani beyinle ilgili hastalıklar değildir. Evet, bu duygular insanın beyin kimyasını etkilemektedir. Ancak yumurta mı tavuk mu durumu gibi insanların kafası karışmaktadır. Tüm kaygı ile ilgili bozukluklar bir akıl hastalığı ya da zeka geriliğinden kaynaklı değildir.
Anksiyete bozuklukları tedavi edilmezse, hastalıktan muzdarip kişi sosyal hayattan kopabilir. İlerleyen durumlarda depresyon riski ile karşı karşıya kalınabilir. Hatta daha da kötüleşerek, alkol ve uyuşturucu problemleri ortaya çıkabilir. Bu durum kişilerin iş, okul ya da sosyal ilişkilerini de olumsuz etkiler.
Şizofren, sanrı, halüsinasyon ve düzensiz konuşma veya katatonik davranışlar içeren, duygusal tepki verme yeteneğinin kaybı, aşırı ilgisizlik ve günlük yaşamdaki işlevsellik düzeyinde gözle görülür bir bozulmayla karakterize akıl hastalığıdır.
Günümüzde şizofrenide beyindeki yapısal anormalliklerinin araştırılmasında çoğunlukla manyetik rezonans (MR) teknikleri kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri