Reçellerin yüz gramına baktığımızda; çilek reçeli 3.9 IU, vişne reçeli 10.0 IU, kayısı reçeli 1139.7 IU- portakal reçeli 8.8 IU, portakal reçeli 102.8 IU A vitamini değerlerine sahiptir ve günlük almanız gereken sağlıklı besinlerdir.
Çilek reçeli, C Vitamini açısından zengindir, cildin yenilenmesini ve nefes almasını sağlamaktadır. Aynı zamanda çilek reçelinin ağız ve diş etleri için faydaları bulunmaktadır. C vitamini dişlerin tutunduğu diş eti dokusunun güçlü ve sağlıklı kalmasına yardımcı oluyor.
Şeker hastaları için özel olarak üretilen diyabetik dört meyve reçeli içerisinde şeker bulunmuyor. İçerdiği yoğun meyve tadıyla normal reçellerden bir farkı da yok. Reçeli seven ve kahvaltılarda tüketmek isteyen kişilerin bırakamayacağı bu muhteşem lezzeti çok seveceksiniz.
Sinir sistemini düzenleyici etkisi olan vişne ve vişne reçelinin faydaları arasında kalp dostu olarak bilinir ve kalp sağlığı için büyük fayda sağlar. Sindirim sistemine de faydası olan vişne reçelinin kabızlık sorununu giderici etkisi vardır. Ek olarak aynı zamanda parkinson hastalığına karşı da koruma sağlar.
Kahvaltı sofralarının olduğu kadar çeşitli tatlıların da olmazsa olmazlarından reçeller, eşsiz lezzetiyle sofralara renk katar. Kayısı, çilek, kiraz, ayva, şeftali, incir ve daha birçok meyveden yapılan reçellerin en güzeli, mevsiminde büyüyen meyvelerden yapıldığında ortaya çıkar.
İlgili 21 soru bulundu
Koyu renkli meyvelerde daha fazla A vitamini bulunmaktadır. Reçellerin yüz gramına baktığımızda; çilek reçeli 3.9 IU, vişne reçeli 10.0 IU, kayısı reçeli 1139.7 IU- portakal reçeli 8.8 IU, portakal reçeli 102.8 IU A vitamini değerlerine sahiptir ve günlük almanız gereken sağlıklı besinlerdir.
- Ayva, önemli antioksidan kaynakları arasında gösteriliyor. Ayva reçeli içerisinde de önemli miktarda antioksidan bulunmakta. Bağışıklık sistemi için oldukça önemli olan antioksidanlar bağışıklık sistemini destekleyerek güçlenmesine yardımcı oluyor. Böylece ayva reçeli vücudun birçok hastalıktan korunmasını sağlar.
Patlıcan Reçeli Faydaları
Sinirleri yatıştırır ve tansiyonu düşürür. Kalp çarpıntısını giderir. Bağırsakları yumuşatır ve idrar söktürür. Kandaki kolesterol seviyesini düşürür ve damar tıkanıklığına iyi gelir.
Diyabet hastalarının vişneyi tercih edebileceğini belirten Destereci, “Vişne düşük glisemik indekse sahip olması sebebi ile kan şekerinde ani yükselişe sebep olmaz, bu yüzden diyabetikler için iyi bir ara öğün alternatifidir” ifadelerini kullandı.
Şeker olabildiğince doğal kaynaklardan elde edilmelidir. Basit şeker içermeyen ve lif oranı yüksek kuru üzüm, kuru kayısı, incir, ananas ve vişne gibi doğal meyveleri de tatlılarınızda kullanabilirsiniz. Pekmez, üzüm ve muz gibi şeker oranı nispeten yüksek gıdalar tatlılara diyetisyen kontrolünde eklenmelidir.
Bunun yanında diyabetin önlenmesi için gerekli vitamin ve mineralleri içerir. Ayrıca, nişasta içeren mısır, patates, bezelye, lif ve c vitamini bakımından zengin böğürtlen, elma, muz, üzüm, kavun ve portakal gibi meyveler kan şekerini dengelemeye yardımcıdır.
Glisemik indeksi yüksek, yani kan şekeri değerlerini hızlı değiştirebilen üzüm, incir, muz, kavun, karpuz ve kuru meyvelerin tüketimi bazı kişiler için sakıncalı hale gelebilir. Diğer meyvelerin lif oranları yüksek olduğu için ara öğünlerde tüketilen meyveler kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.
Doğal meyve şekeri ile tatlandıracağınız şekersiz reçeller, içindeki meyvenin tadını daha öne çıkardığı için meyve severlerin de öncelikli tercihlerinden olmaya aday bir besin. Şekersiz çilek reçeli chia tohumlu olarak hazırlandığında lif oranı ve Omega-3 bakımından daha zengin bir besine dönüşüyor.
Toksin arındırıcı antioksidan özelliğe sahip olan C vitamini vücutta serbest geçen radikallerin atılmasına da yardımcı olur. Bütün bu faydaları ile şeftali reçelini, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek, desteklemek ve vücudunuzu enfeksiyonlara karşı korumak için düzenli olarak tüketebilirsiniz.
GÜL REÇELİ / ROSE JAM
Gül reçeli içerisinde barındırdığı vitamin ve mineraller ile tam bir antioksidan kaynağıdır. Aynı zamanda sindirim sisteminin düzenlenmesinde de faydaları bulunmaktadır. Antioksidan kaynaklarından biri olmasının yanı sıra mide asidini düzenleme de faydaları bulunmaktadır gülün.
Böğürtlen reçeli lifli bir yapıya sahiptir. Lifli besinler bilindiği üzere kalp ve damar hastalıklarına karşı oldukça etkilidir. Lifli yapıdaki reçeller, kalp ve damar hastalıklarına karşı oldukça önemli besin kaynaklarıdır. Aynı zamanda kolesterolü düşürücü etkisi de bulunmaktadır.
Patlıcan, dengeli beslenmede önemli olan lif içermektedir. Lif, gastrointestinal ve bağırsak düzeni için oldukça faydalıdır. Aynı zamanda lif, gıdaların emilimini ve besinlerin işlenmesini, sindirilmesini sağlayan mide sularının salgılanmasında etkilidir.
Ahududu reçeli toksin attırıcı özelliğe sahiptir ve bu bağlamda kanı temizler. Ahududu meyvesi çocuklara zindelik verir. Bu bakımdan çocuklarınıza bol bol ahududu reçelini yedirebilir veya meyve suyunu hazırlayıp içirebilirsiniz. Boğaz ve bademcik ağrılarını gidermede etkilidir.
Antioksidanlar açısından zengin olan ayva meyvesi, bakterilerle savaşma, kalp sağlığını destekleme, kabızlığı ve reflü şikayetlerini giderme ve yaraların iyileşmesinde etkilidir.
Glisemik indeksi düşük olan ayva bu sayede kan şekerini çok hızlı yükseltmez. Bu nedenle diyabeti olan veya diyet yapan kişiler de rahatlıkla tüketebilir.
Reçellerinizi saklamak için plastik bir kap kullanacaksanız reçelleri kesinlikle henüz sıcakken ilave etmeyin. Plastik kaplara pay edeceksiniz mutlaka soğuduktan sonra aktarın. Ancak reçelleri en ideal saklama biçimi reçelleri kavanozlara ilk sıcağı çıktıktan sonra aktarmak.
Son kaynama sırasında şeker ve 1 litre suyu ayrı bir tencereye alın ve kaynatın. Şeker eriyince yarım limonun suyunu ekleyin. Birkaç dakika sonra incirleri ilave edin, kısık ateşte kaynamaya bırakın. Yaklaşık 1 saat reçel kıvamına gelene kadar kaynatın.
Reçellerin kristalleşmesinin önüne geçmek için limon suyu veya limon tuzu kullanılır. Bu reçel piştikten sonra ve inmesinden 2 dakika önce konur, 2 dakika daha kaynatılır indirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri