Bazı nöronların aksonları etrafında bulunan yağ tabakasına denir. 1.Beyin ve omurilik sinirleri ile deri ve iskelet kasların giden sinirler miyelinli , otonom sinirler miyelinsizdir.
Miyelinli, etrafı Schwann hücreleri tarafından sarılmış olan aksonları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Miyelin kılıf genellikle bir sinir hücresinin (nöronun) aksonunu çevreler. Sinir sisteminin düzgün çalışması için olmazsa olmazlardandır. Nöroglianın bir çıkıntısıdır.
Kısacası nöron miyelinizasyonu sinir sisteminin her bölgesindeki her nöron için zaruri olmayabilir. Bundan dolayı bazı aksonlar miyelinliyken bazıları değildir. Örneğin Merkezi Sinir Sistemi'ndeki aksonların bir çoğu miyelinsizken, Çevresel Sinir Sistemi'ndeki askonların çoğu miyelin tabakasına sahiptir.
Miyelin kılıf; sinir hücresinin elektriksel uyarıyı taşıyan uzun ve silindir biçimindeki akson adlı parçasının çevresini saran ve onu koruyan bir kılıftır. Sinir sisteminde tüm hücreler miyelin kılıfa sahip değildir.
-Otonom sinir sistemi istemsiz çalışır. -Beyinden ve omurilikten gelen motor sinirlerden meydana gelir. - Otonom sinir sisteminin bazıları hariç miyelinsiz sinirlerden oluşur.
İlgili 45 soru bulundu
✔ Somatik sinirlerin hücre gövdeleri beyin ve omurilikte bulunurken, aksonları ise iskelet kaslarına ulaşır. ✔ Aksonları miyelinlidir. İmpuls iletimi oldukça hızlıdır.
Sempatik Sistem:
Medulla spinalis'den çıkış anında miyelinli olan bu lifler daha sonra çeşitli ganglionlarda nöron değiştirdikten sonra myelinsiz olarak hedef yapılara uzanırlar.
Myelin kılıfları; merkezi sinir sisteminde oligodentrositler, çevresel sinir sisteminde ise schwann hücreleri üretir.
/ Beyin, omurilik nöronları ve çizgili kasları uyaran nöronlarda miyelin kılıf bulunurken düz kaslar ve iç organları uyaran nöronlarda miyelin kılıf bulunmaz.
Yani miyelin kılıf aksonda bulunur dentritte yoktur ve impuls iletimini hızlandırmakta görevlidir.
Miyelin, aksonun çevresini saran ve onu koruyan bir kılıftır. Santral sinir sisteminde oligodendrositlerin mem- branından, periferik sinir sisteminde Schwann hücre membranından oluşur (1).
Öyleyse, miyelin kılıfını glia hücrelerinin oluşturduğunu söylemek de kulağa çok şaşırtıcı gelmeyecektir. Bu kılıfı, merkez sinir sisteminde (MSS) oligodentrositler, çevresel sinir sisteminde ise (ÇSS) Schwann hücreleri oluşturur.
Schwann hücreleri, çevresel sinir sistemi (ÇSS) için miyelin oluşturur. İki tür Schwann hücresi vardır; miyelinli ve miyelinsiz.
Gri maddenin dışında yer alan beyaz madde, esas olarak omurilikte yukarı veya aşağı bilgi ileten "kolonlar" halinde düzenlenmiş miyelinli motor ve duyusal aksonlardan oluşur.
Ranvier boğumu, miyelinli nöronların aksonlarında miyelin maddesini oluşturan Schwann hücreleri arasında kalan boşluktur.
Motor nöron aksonunu saran miyelin kılıf kas lifi yakınında sona erer. Burada eldiven parmakları gibi gömülen çok sayıda kısa oluşumlara ayrılır. Aksonun uç kısmı altında bulunan kas lifi zar bölgesi spesifik özelliklere sahiptir ve motor son plak olarak bilinir.
Multipl skleroz hastalığında tam olarak bilinmeyen nedenlerle bağışıklık sistemi, vücuda ait hücreleri ve myelin kılıfı tehdit olarak algılayacak hale gelir. Zamanla myelin kılıfa yönelik gelişen iltihabi reaksiyonlar ve bağışıklık hücrelerinin saldırması sonucu, sinir dokusu etrafındaki kılıf zarar görür.
Sempatik sinir sistemi
Örneğin sempatik sinirler kalbin çalışma hızını ve atardamarlardaki kan basıncını artırır. Sempatik sistem aynı zamanda organizmanın korku, öfke, dehşet, heyecan ve şiddetli ağrı gibi stres yaratan durumlarda tepki oluşturmasını sağlar.
✔ Motor Nöron (Efferent = Götürücü): Merkezi sinir sisteminden cevabı alarak efektör organa götüren nöronlardır. Zarar görmesi botoks uygulamasına örnektir.
Miyelin, birçok sinir hücresinin çevresini saran yağlı, beyaz bir maddedir.
Ara nöronlar (İnternöronlar): Merkezî sinir sistemine ait hücrelerdir. Duyu nöronlarından gelen uyarıları alır ve değerlendirir. Değerlendirme sonucu oluşturdukları cevabı da motor nöronlara iletir.
Miyelin kılıf, lipit ve proteinden oluşan bir dokudur (lipoprotein de denilebilir.) Steroid bir lipid türü olduğu için bu ifadeyi yanlış kabul etmemiş olabilir.
Özetle, sempatik sistem "savaş veya kaç"tır. Parasempatik sistem ise "dinlen ve sindir"dir. Tehlikeli bir durumda sempatik sistem devreye girer, vücudu alarm haline sokar ve kendini korumaya aldırır. Bu, gerçek bir tehlike karşısında bizi hayatta tutan yegane durumdur.
Sempatik sinir sistemi vücudun artan aktivitesi durumunda veya stres durumlarında enerji tüketimini uyarır, örneğin kalp atışları ve nefes alıp vermeyi hızlanır ve tansiyonu yükseltir.
Sempatik sistem vücudun tehlikelere karşı uyarılmasını sağlar ve kişileri tetikte tutar. Böbrek üstü bezleri içerisinde adrenalin ve noradrenalin hormonlarının salgılanmasına sebep olur.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri