Bahreyn ise "iki deniz" anlamına gelir.
"Bahreyn" Arapça bir kelime olup "iki denizin arasında" demektir.
Bahreyn Arapça'da “iki deniz” anlamına geliyor. Bu ismin verilmesinde tatlı ve tuzlu suyun birleşip birbirine karışmamasını ifade eden Kur'an ayetlerinden ilham alındığı anlaşılıyor.
Nil sularının Akdeniz'e döküldüğü fakat tuzlu su ile karışmadığının çıplak gözle görüldüğü Dimyat şehrine bağlı Ras el-Bar beldesi, her ne kadar nehir ile denizin birleştiği yer olsa da Mısırlıların deyimi ve Kuran'ı Kerim'in ifadesine atıfla “iki denizin birleştiği” bölge olarak isimlendiriliyor.
Bahreyn (Arapça: البحرين - El Bahreyn) resmi adıyla Bahreyn Krallığı (Arapça: مملكة البحرين - Memleketü'l-Bahreyn), Asya'da, Basra Körfezi'nde yer alan bir ada ülkesidir. Bahreyn'in güneydoğusunda Katar, batısında Suudi Arabistan yer alır.
İlgili 35 soru bulundu
Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, adalar hariç Akdeniz, Ege Denizi, Marmara Denizi ve Karadeniz kıyıları olmak üzere yaklaşık 8.500 km kıyı uzunluğuna sahiptir.
Deniz, bir okyanus ile bağı olan ve büyük bir alanı kaplayan ve genellikle tuzlu olan su kütlesi. Terim genellikle okyanus terimi yerine de kullanılır.
Türkçe: Eski Türkçe: sundırı (otk) (sundırı), sundurı (otk) (sundurı), taluy (otk) (taluy), teniz (otk) (teniz)
Diğer bir ülke adıyla anılan Japon Denizi;
Bugünlerde Güney Kore, Japon Denizi'nin ismi Kore Denizi ya da Doğu Deniz olarak geri döndürmeye çalışmaktadır. Yavaş olsa bile artık haritalarda iki ismi de (Doğu Deniz, Japon Denizi) yazılmaya başlamıştır.
Deniz ismi Türkçede bir doğa unsuru olarak karşımıza çıkar ve kökleri itibarıyla Türkçe bir sözcüktür.
Büyük Okyanus veya Pasifik Okyanusu, Amerika, Asya ve Okyanusya kıtaları arasında ve dünyanın en büyük okyanusu. Pasifik adını İspanya krallığı adına Dünya'yı dolaşan Portekizli denizci Ferdinand Magellan vermiştir.
Bugün evrensel bir nitelik kazanan Karadeniz isimlendirmesinin kaynağı aranırken, en başta ve kolay yol olarak Anadolu Türklerine başvurulmakta, Türklerin kuzeye 'kara', güneye 'ak' (krş. Akdeniz) dedikleri kurgusundan hareketle bu isim açıklanmaktadır.
Her birinin özgün birer hikayesi olduğu bu isimleri incelerken, tüm okuyuculara geçirdikleri 2021'den daha mutlu, daha sağlıklı, ve daha başarılı bir 2022 diliyorum. Marmara Denizi adını, deniz üzerindeki en büyük, Türkiye'nin ise en büyük ikinci adası olan Marmara Adası'ndan almaktadır.
Büyük Okyanus veya Pasifik Okyanusu, Amerika, Asya ve Okyanusya kıtaları arasında ve dünyanın en büyük okyanusu. Pasifik adını İspanya krallığı adına Dünya'yı dolaşan Portekizli denizci Ferdinand Magellan vermiştir.
Bu yüzden bu bölge, batıya açılan deniz manasına gelecek şekilde “Batı Denizi”, aynı zamanda Osmanlı dönemi haritalarında da yer aldığı Farsça ismi ile “Bahr-i Sefid”, diğer adıyla “Akdeniz” olarak isimlendirilmiştir (www.dzkk.tsk.tr).
Guinness Rekorlar Kitabı'na göre Türkiye'de bulunan Marmara Denizi, dünyanın en küçüğüdür. "Sciencedirect", minyatür denizin ortalama derinliğinin yaklaşık 11.350 metre olduğu 494 km²'lik bir alana sahip olduğunu yazıyor.
Karadeniz'in yazılı kaynaklarda geçen ilk adı "Ahşena" olmakla birlikte sonradan Yunanlarca "Pelagos o Pontikon", "Pontus Euxinus" veya Yunan mitolojisinde Gaia'nın oğlu, Nereus'un babası olan deniz tanrısı Pontus'un adıyla anılmıştır.
Karadeniz'in günümüzdeki demografik yapısını ortaya çıkartan 2 önemli göç hareketinden birisi Kıpçaklaşan Çepniler tarafından, diğeri ise Kumanlar ile birlikte Karadeniz'de hakimiyet kuran ve Kırım Hanlığı'nın esas unsurlarından olan Kıpçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Karadeniz'in derinliklerinde de çok ciddi miktarda hidrojen sülfür bulunmaktadır. Bu gaz çok zehirlidir ve çok kötü bir kokusu vardır. Karadeniz'in en önemli özelliklerinden biri, derinliklerinde oksijen bulunmamasıdır. Bu durum Karadeniz'in derinliklerinde zehir oluşumuna neden olur.
Mariana Çukuru (Challenger Çukuru), Dünya üzerinde bilinen en derin noktadır. Büyük Okyanus'ta, Guam Adası'nın güney batısında, Japonya ve Endonezya arasında, iki ülkeye de aşağı yukarı eşit uzaklıkta yer alır. Yapılan son ölçümlere göre en derin noktası yaklaşık 10.994 metredir.
Mavi balina ya da gök balina (Balaenoptera musculus), en büyükleri 33 metreyi bulan boyu ve 150 tonu geçebilen ağırlığıyla, yaşayan en büyük hayvan olduğuna inanılan bir deniz memelisidir.
Dünya üzerinde yaşayan en büyük hayvan mavi balinadır (Balaenoptera musculus). Erkek mavi balinaların boyları 25 metre, dişilerinki ise 27 metre kadar olabiliyor. Bilimsel olarak kaydedilen en büyük ölçüleriyse 33,5 metre boy ve 190 ton ağırlık.
Türkçe kökenli bir isim olan Deniz ismi, anlam olarak da oldukça derindir. Deniz isminin anlamı gerçek anlamıyla aynıdır. İsmin ilk anlamı yer kabuğunda genellikle çukur bölümlerde oluşan tuzlu ve oldukça büyük su kütlesi olarak bilinmektedir.
Zeytin tacını ifade etmektedir. Eski Yunan içerisinde olimpiyat oyunları kapsamında kazananlara verilebilen, zeytin ağacı dallarından veya yapraklarından elde edilen taçtır. Bir diğer anlamı ise Kuran içerisinde geçen Lina isminin anlamı ise hurma fidesi şeklinde olmaktadır.
Eski Türkçe teŋiz “büyük göl, deniz” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe teŋ “denk, eşit” sözcüğünden türetilmiştir. Anlam bağı için karş. Latince aequor "deniz" < aequus "denk" - belki "düz, engebesiz" anlamında.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri