Özellikle sarı-yeşil renkli ve rahatsız edici derecede kokulu vajinal akıntı, “Trikomonas Enfeksiyonu” nedeniyle ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda zaman kaybetmeden bir jinekoloğa başvurulması gerekir. Sarı renkli ve parlak vajinal akıntı normal olarak kabul edilebilir.
Koku: Normal vajinal akıntı hafif bir kokuya sahip olabilir. Ancak kötü bir koku enfeksiyonun bir işaretidir. Özellikle balık kokusu enfeksiyon belirtisi olarak kabul edilir. Renk: Genellikle vajinadan beyaz sıvı gelmesi Ancak enfeksiyonlar sarı, yeşil, kahverengi veya gri renkte akıntıya neden olabilir.
* Beyaz renkte akıntı ve kaşıntı varsa etken "vajinal mantar" olur. * Kahverengi ve yeşil renkte vajinal akıntı ile kötü koku varsa sorun bakteri kaynaklıdır. * Kanlı vajinal akıntı ise rahim ağzındaki hücresel bozukluklardan kaynaklanır. Vajinal mantara sıklıkla candida adı verilen bir enfeksiyon neden olur.
4- Sarı Akıntı: Genellikle bir enfeksiyon belirtisidir. Sarı renkte vajinal akıntı kötü kokulu ise ve akıntının yanı sıra kaşıntı ve ağrı hissi duyuluyorsa doktora başvurulması ve gerekli tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Sarı renkte vajinal akıntının nedeni cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar da olabilir.
Sarı veya yeşilimtırak, köpüklü, kötü kokulu bol vajinal akıntı ve vajinal yanma, vulvada kaşıntı bulguları ile karakterizedir. Tedavide Metronidazol ve Antibiyotik tedavisi uygulanır.
İlgili 17 soru bulundu
Gonore: Bulanık veya sarı, ancak çoğu zaman semptom yok. Tedavi edilmezse enfeksiyon yayılarak pelvik ağrılı pelvik inflamatuar hastalığa neden olabilir. Klamidya: Çoğu zaman semptom yok. Tedavi edilmezse enfeksiyon yayılarak pelvik ağrılı pelvik inflamatuar hastalığa neden olabilir.
Özellikle kalın, yoğun kıvamlı veya nahoş bir koku eşliğinde sarı akıntı veya yeşil akıntı normal değildir. Bu akıntı tipi trichomonas adı verilen bir enfeksiyonun işareti olabilir.
Enfekte olmuş vajinal sekresyonlar genellikle sarı-yeşil veya gri renkte, pürülan görünümde, daha yoğun kıvamlı ve kötü kokuludur. Mantar enfeksiyonu ise sıklıkla beyaz süt kesiği veya peynirimsi akıntıya neden olur.
Bu fizyolojik vajinal akıntı, yumurtlama dönemi yaklaştıkça iç çamaşırlarını ıslatacak kadar artabilir. Yumurtlama gününde yumurta akı kıvamında, çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Her ne kadar aşırı miktarda olabilse de, fizyolojik akıntı renksiz, kokusuzdur; kaşıntı ve tahriş yapmaz.
Mantara bağlı vajinal enfeksiyon tedavisinde tablet ya da krem tarzında antifungal grubu ilaçlar kullanılır. Bakteriyel vajinal enfeksiyon tedavisi tablet ya da fitil şeklindeki antibiyotikler ile yapılmaktadır. Paraziter vajinal enfeksiyon tedavisi oral ya da vajinal yolla kullanılan antiprotozoal ilaçlar ile yapılır.
Akıntı çeşitli durumlardan ötürü olabilir. Örneğin adet döngüsünde, cinsel olarak uyarılma, hamilelikte ve lohusalıkta vajinal akıntı yaşamak doğal kabul edilir. Ancak yine de bazı durumlar enfeksiyonu işaret edebilir. Bu gibi durumda akıntının sarı ya da yeşilimsi bir renkte olduğu görülür.
Regl öncesi vajinadan dökülen epitel hücreleri ve sıvı, beyaz akıntı şeklinde görülür. Bu beyaz akıntıya lökore adı verilir. Bu akıntının rengi bazen hafif sarıya kayar. Adet öncesi görülen bu beyaz akıntının nedeni progesteron hormonundaki artıştır.
Örneğin balık kokusu gibi bazı tipik kokular bir enfeksiyona işaret edebilir. Vajinal pH'ın (asit-baz dengesi) değişimi, flora ortamının enfekte olması, beslenme düzeninin değişmesi, stres, hamilelik gibi sebeplerden dolayı farklı koku ve akıntı türleri görülebilir.
İdrar yolunda hücrelerin iltihaplanması sonucunda idrar yolu enfeksiyonu meydana gelmektedir. İdrar yolunda meydana gelen enfeksiyon(iltihaplanma) sonucunda özellikle kadınlarda koyu sarı akıntılar meydana gelmektedir. Bu akıntıların nedeni genellikle idrar yolu enfeksiyonuna bağlı olarak gelişir.
Trikomonas enfeksiyonları: Trichomonas vaginalis mikroorganizması cinsel ilişki ile bulaşarak vajinal enfeksiyona yol açar. Sarı veya yeşilimtırak, köpüklü, kötü kokulu bol vajinal akıntı ve vajinal yanma, vulvada kaşıntı bulguları ile karakterizedir. Tedavide Metronidazol ve Antibiyotik tedavisi uygulanır.
Bakteriyel vajinozda etken maddesi metronidazol olan antibiyotiklerden yararlanılıyor ve tedaviler bir hafta sürebiliyor. Kadınlarda sık rastlanan diğer bir vajinal enfeksiyon, kandida türü mantarlar oluyor.
Rahim ağzından gelen sümüksü ve saydam renkli bu akıntılar hormonlar ile ilgili olduğundan belirli zamanlarda artış gösterir. Muayenede bulgu yoksa normal kabul edilir. Ancak her akıntı sağlıklı vajinal akıntı değildir.
Fizyolojik akıntı adet döngüsünün her gününde var olabileceği gibi yalnızca belli günlerde ortaya çıkabilir. Yumurtlama döneminde rahim ağzından yumurta akı kıvamında, lastik gibi uzayabilen berrak bir sıvı salgılanır ve bu sıvı kadın tarafından çoğunlukla hissedilerek “akıntı” olarak nitelendirilir.
Bu akıntının beyaz renkli, kötü kokulu ve süt kesiği kıvamlı bir akıntı olduğu söylenebilir.
'Temre' olarak da telaffuz edilen mantar enfeksiyonu, ciltte pembemsi ve kırmızı halkalar halinde ortaya çıkar. Mantar enfeksiyonu vücuda hızla yayılabilir ve ayrıca kişinin yakın fiziksel temasta bulunduğu diğer insanlara da bulaşabilir.
Vajinal mantar tedavi edilmezse makata ve kalçalara yayılım gösterebilir. Daha da gecikilirse kronik ve tam iyileşmeyen bir enfeksiyon halini alabilir.
Sarı ve yeşil vajinal akıntı genellikle bir hastalık habercisidir. Özellikle cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve bakteriyel vajinitler bu tür akıntılara neden olur. Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan trikomonas enfeksiyonunda kötü kokulu, sarı, yeşil renkli, köpüklü bir akıntı olur.
Sarı-Yeşil Akıntı: Yoğun kıvamlı, kötü kokulu sarı-yeşil akıntı sağlıklı bir vajinal sisteme işaret etmez, enfeksiyon belirtisidir. Genellikle Trichomonas isimli parazit dolayısıyla oluşan enfeksiyon sarı-yeşil akıntı, kaşıntı, idrar yaparken yanma gibi belirtiler de verir.
Sarı akıntı gebelik sonuna kadar devam edebilir.
Vajinal enfeksiyon (vajinit), en temelde vajinanın iç kısmını tamamıyla kaplayan mukoza dokusunun iltihaplanmasıdır. Bu iltihaplanma bakteri, mantar ya da diğer mikroorganizmalar nedeniyle gerçekleşebilir. Diğer yandan kullanılan hijyen ürünleri, giysiler gibi faktörler de vajinite sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri