Tarihte bilinen ilk Türk denizci Çaka Bey'dir. Çaka Bey, Çağa Bey olarak da bilinmektedir. Denizci olduğu zamanlarda hem Selçuklu komutanı olmuş hem de Selçuklu'nun denizlerde ki hakimiyetini sağlamıştır. Çaka Bey'in tam olarak doğum tarihi bilinmese de 1092 yılında öldüğü bilinmektedir.
İlk Türk Denizcisi Çaka Bey.
Eğitim ve öğretimiyle bir donanma oluşturulan ve bizzat komuta ederek başarı sağlayan Mürsel Alp bir Türk Büyüğü, Bir Derya Beyi, Kaptan-ı Derya ve ilk Osmanlı Türk Denizcisidir.
Tarihte bilinen ilk Türk denizci Çaka Bey olmaktadır. Çaka Bey aynı zamanda Çağa Bey olarak da bilinir. Çaka Bey denizci olduğu zamanlarda Selçuklu komutanı olmuştur. Ayrıca Selçuklunun denizdeki hakimiyetini de sağlamıştır.
Türkiye Selçuklu Devleti'nin yıkılmasından sonra, Beyliğin Bizans ile giriştiği mücadelelerde denizciliğe ilk adımlar atılmıştır[1]. Burada göz önünde bulundurulması gereken bir husus ise, Selçuklu harekatından ayrı olarak 1081-1097 yıllarında Batı Anadolu'da faaliyet gösteren Çaka (Çakan) Bey'in deniz devletidir.
İlgili 18 soru bulundu
Barbaros, Hızır Reis, Barbarossa… Akdeniz'de 1500'lü yıllarda bu isim tek bir kişiyi ifade ederdi: Barbaros Hayreddin Paşa. Osmanlı'nın ve Türk tarihinin en büyük denizcisi, Akdeniz'in fatihi ve Osmanlı'nın deniz hâkimiyetini sağlayan büyük denizci.
Gerçek anlamda denizciliği ilk başlatan ve bu mesleği savaşmak için değil, ticareti geliştirmek için yapan Fenikeliler olmuştur. Fenikelilerden önce insanlar ağaç parçalarının suda yüzdüğünü görebiliyorlardı ve suya düştüklerinde bunlara tutunup suyun yüzeyinde kalabileceklerini biliyorlardı.
📌Barbaros Hayreddin Paşa çok sayıda denizci yetiştirmiş olup, bunların en ünlüleri; Turgut Reis, Salih Reis, Piri Reis, Murat Reis, Seydi Ali Reis ve Kılıç Ali Reis'tir.
Türk Denizcilik Tarihi Ortaya Çıkışı
Türkleri denizcilikle tanıştıran ilk isim Çaka Bey'dir. 1081 yılında 50 parçaya sahip olan ilk Türk Donanması Çaka Bey tarafından kurulmuştur. Bu tarih (1081 yılı) ülkemizde Deniz Kuvvetlerinin kuruluş tarihi olarak kabul edilmiştir.
Çaka Bey, Bizans ile Peçenekler arasındaki mücadeleden de faydalanarak 1081 yılında Bizans'ın elindeki Smirni'yi, yaklaşık 8.000 askeriyle ele geçirdi. Buradaki Rum ustaları kullanarak 40 parçalık bir donanma oluşturdu.
Çaka Beyliği: İlk Türk denizcisi olan Çaka bey tarafından, İzmir civarında kurulan bu beylik aynı zamanda denizcilik faaliyeti gösteren ilk beyliktir.
Yaşadığı dönemdeki kısıtlı imkânlara rağmen dünya haritasını ilk çizen kişi olarak bilinen Piri Reis, yaşadığı zamanın çok ötesinden bugünlere ulaşmış tarihî bir kahramandır. Kaptan, haritacı, komutan ve keşifçi kişiliğiyle Osmanlı denizcilik tarihinde iz bırakan Piri Reis, çocuk edebiyatımızın usta kalemlerinden H.
Beyliğin kurucusu, Germiyanoğulları ordusunda subaşı olan Mübârizeddin Gazi Mehmed Bey'dir.
Deniz Kuvvetlerine bağlı asker anlamına gelen bahriyeli terimi, Arapçadan alıntı bahriye “deniz işleri” sözcüğüne +li isimden isim yapma eki getirilerek oluşturulmuştur. Bahriye, Arapça baḥr “deniz” söz- cüğünün +î ekiyle yapılan nispet sıfatının dişilidir.
1323 yılında Marmara Denizi'ne ulaşan Osmanlı Devleti, 1324 yılında Karesioğulları Beyliği'nin 24 gemiden oluşan yardımını aldı. Bu yardım kuvvetinin başında Karamürsel Bey bulunuyordu.
Bu denizcilerin en ünlüleri Turgut Reis, Salih Reis, Piri Reis, Murat Reis, Seydi Ali Reis ve Kılıç Ali Reis. Osmanlı deniz gücü onun yetiştirdiği denizciler sayesinde varlığını uzun süre sürdürdü.
Osmanlı donanması kaç kez yakıldı diye merak ediyorsanız toplamda 4 kez bu olayın gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Osmanlı donanmasının yakılma nedenleri ve tarihleri yazımızın devamında.
Abdülaziz, Birleşik Krallık gezisinde Kraliyet Donanması'nı görmüş ve çok etkilenmişti. Ülkeye geri dönünce hemen yeni bir donanma kurma hazırlıklarına girişti ve onun girişimleriyle birçok gemi satın alındı. Ahşap gemilerden oluşan bu yeni donanmanın o günlerde dünyanın en büyük üçüncü donanması olduğu söylenir.
1524'te Mısır seyrinde kılavuzluğunu yaptığı sadrazam Pargalı Damat İbrahim Paşa'nın takdiri ve desteğini kazanınca, 1525'te gözden geçirdiği Kitab-ı Bahriye'sini İbrahim Paşa aracılığıyla Kanuni'ye sundu. 1533 yılında Barbaros Hayreddin Paşa kaptan-ı derya olunca Pîrî Reis de Derya Sancak Beyi (Tümamiral) unvanı aldı.
1511'de amcasının ölümünün ardından, bir süre için açık denizlere açılmayan ve Gelibolu'ya yerleşerek burada, 1513 tarihli ilk dünya haritasını çizen Piri Reis, bu haritasında Atlas Okyanusu, İber Yarımadası, Afrika'nın batısı ile yeni dünya Amerika'nın doğu kıyılarını kapsayan haritayı çizdi.
Osmanlı Devleti'nde ilk denizcilik faaliyetleri Orhan Bey zamanında , Karesioğulları Beyliği'nin afethedilmesiyle başlamıştır.
Osmanlı devletinin ilk deniz komutanı Karamürsel Bey olup ilk deniz savaşı da Venediklilerle yapılan Çalıbey Savaşıdır. Osmanlıda deniz askerine Levent denirken deniz subaylarına Piyale, Patrona, Kapudane ve Kaptan-I Derya gibi isimler verilmiştir.
Çaka Bey veya Çağa Bey Selçuklu komutanı ve denizcisidir. 1071'deki Malazgirt Meydan Muharebesi'nin ardından Selçukluların Anadolu coğrafyasına yayıldıkları dönemde Smirni merkezli bağımsız bir beylik kurmuştur. Türk tarihinin ilk donanmasını oluşturduğu için tarihteki ilk Türk amirali olarak kabul edilmektedir.
İzmir'i ele geçirdikten sonra oluşturduğu ilk açık deniz Türk donanmasını faaliyete geçiren ve Peçeneklerle bir dostluk antlaşması imzalayan Çaka Bey, Bizans hizmetinde bulunan Türkleri de kendi ordusuna çağırdı. Ardından İstanbul'u karadan ve denizden kuşatmak üzere harekete geçti.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri