Hârut ve Mârut Hz. Süleyman döneminde Babil'de insan şeklinde ortaya çıkan, insanları "küfür"e düşmemeleri, kötülük için kullanmamaları şartıyla insanlara sihir öğreten, insanların bu yolla imtihan olmalarına vesile olan iki melektir.
Özellikle tefsir kitapları Hârût ve Mârût'un kişiliklerine dair İsrâiliyat'a dayanan pek çok rivayet aktarır. Bu rivayetlerin bazılarına göre Hârût ve Mârût Irak'ta, Dünbâvend Bâbili'nde, Demâvend dağında, Garp'ta bir yerde oturmaktadırlar; İdrîs peygamber zamanında yaşamışlardır.
Ayette sihir ve büyü mevzusu Harut ile Marut kıssası üzerinden anlatılmıştır. 🔶 Ayette büyü ile uğraşmanın küfür olduğu ve dolayısıyla Hz. Süleyman'ın, Peygamberimizin ve meleklerin bununla bir ilgilerinin olmayacağı ifade edilmiştir. Bu sebeple ayetin asıl maksadı Hz.
İçkiyi içerler. Sarhoş olunca hem kadının ırzına geçerler, hem de çocuğu öldürürler. Ayılınca, kadın onlara «Allah'a yemin ederim ki, sarhoş olunca daha önce reddettiğiniz günahların her ikisini de işlediniz» der.
Allah bu ayetlerle Harut ve Marut isimli iki meleği insanalrı denemek için gödnerdiğini ve onlardan öğrenilen büyüleri yapmanın tek karşılığının cehennem olduğunu söylüyor. Fakat bir çok insan cehennemi kabul edip harut ve marut isimli iki meleğin öğrettiği büyüleri yaparak kendilerini sonsuza kadar lanetlemiş oldular.
İlgili 19 soru bulundu
İslam'da da isimlerinden bahsedilen Harut ile Marut Kur'an'da detaylı olarak geçmektedir. Bakara Suresi2nin 102. ve 103. ayetlerinde isimlerinden bahsedilir. Bu ayetlerde Hz. Süleyman'a atılan iftiralar ile Harut ile Marut'a sihir öğretilmesi bir arada anlatılmaktadır.
Kur'an'da sihir küfür sayılır (Bakara:102), büyü yapanlar yerilir (Taha: 69, Yunus:77). Bakara suresinde (102) Harut ve Marut kıssası anlatılır. Bunlar iki melek veya insan olup, büyü bilgisi verilmiş, onlar bilgileri insanlara öğretmiş, şeytan ve cinler bu bilgileri alarak kullanınca başlarına azap indirilmiştir.
Bazı Kur'an yorumcuları Bakara suresi 102. ayetini tefsir ederken Harut ve Marut adlı kimselerin melek olduklarını söylemişlerdir. Oysa onlar ayette insanlara kötü işler yapmak üzere sihir öğreten kimseler olarak tasvir edilmektedir. Bu durumda Harut ve Marut'un melek olması Kur'an'ın ruhuna uygun düşmemektedir.
İslami yazarlarca kabul gören açıklama Harut ve Marut'un Allah'ın emri ile sadece insanlara çeşitli bilgileri ve sihri öğreten iki melek olduğudur.
Yüce Allah onları Babil'de bir kuyuya baş aşağı asılıp, kıyamet gününe kadar azap çekmelerini buyurmuş. Ençok kabul gören: Hazreti Süleyman döneminde insan şeklinde ortaya çıkmışlar. İnsanların küfür-e düşmemeleri, kötülük için kullanmamaları şartı ile insanlara sihri öğretmişler.
Kur'an-ı Kerîm'de Hârût ve Mârût'un zikredildiği konumuz olan âyet, Süleyman'a atılan iftiralarla Hârût ve Mârût'un sihir öğretişi hakkında iki ana konuya dair bilgi verir. Müfessirler bu âyetin sihir öğretme ve öğrenmenin sakıncalarını vurguladığı konusunda hemfikirdirler.
Kur'an'da adı geçen iki melek Harut ve Marut - YouTube.
Bakara Suresi, 102. ayet: Ve onlar, Süleyman'ın mülkü (nübüvveti) hakkında şeytanların anlattıklarına uydular. Süleyman inkar etmedi; ancak şeytanlar inkar etti. Onlar, insanlara sihri ve Babil'deki iki meleğe Harut'a ve Marut'a indirileni öğretiyorlardı.
Divan şiirinde çâh-ı Bâbil, sevgilinin Hârût ile Mârût'tan büyü öğrendiği yer olarak da geçer. Ayrıca sevgilinin yüzündeki çukur yerler, gözler, özellikle de gamzeler ve çene çukuru (çâh-ı zekan, zenah / zeneh, zenahdân) âşığı büyüleyen birer büyü kuyusu gibi düşünülerek çâh-ı Bâbil'e teşbih edilir.
102: Onlar, Süleyman'ın saltanatı aleyhinde şeytanların uydurduğu yalanlara uydular. Oysa Süleyman hiçbir zaman kâfir olmadı. Lâkin şeytanlar kâfir oldular. Çünkü onlar, insanlara büyü yapmayı ve Bâbil'de Hârut ile Mârut isimli iki meleğe indirilen bilgileri öğretiyorlardı.
Bakara suresi 102. ayet çeşitli durumlarda okunabilir. Evdeki kötü cinleri ve şeytanları uzaklaştırmak için okunan Bakara suresi, aynı zamanda bolluk ve bereket için okunabilecek en etkili surelerdendir.
Bilinenin aksine yaygın olan üç adet vudu kara büyü kültürü bulunmaktadır. Bunlardan en yaygın olanı Doğu Afrika bölgesine aittir. Günümüzde yaklaşık 30 milyon kişi tarafından özellikle Ghana ve Benin bölgelerinde uygulanmaktadır. İkinci yaygın olan bölge güneybatı Amerika'da yer alan Louisiana bölgesidir.
Büyü, Kur'an ve hadislerin bildirdiğine göre, Hz. Süleyman zamanından beri yapılmaktadır. Hz. Musa'nın büyücülerle mücadelesi, onun zamanında da büyünün yaygın olduğunu hatırlatmaktadır.
Kara Büyü - 2009 yapımı ABD korku filmi.
Ayrıca Hârut ve Mârut'un melek oldukları düşüncesi, bazı kaynaklarda sihir öğreten melekler veya günahkâr melekler olarak zikredilmeleri, Kur'ân'da geçen ve meleklerin masum/günahsız olduklarını açıkça ifade eden âyetle tenakuz oluşturmaktadır.
Doğrulanmış Cevap. Açıklama: ↬ Melekler günah işlemez, meleklerler Allah için ibadet eden varlıklardır, melekler Allahıne emrinden hiç bir şekilde çıkamaz.
Hafaza Melekleri devamlı insanla beraber bulunurlar. Ancak bazı anlarda ayrılır, geride durur beklerler. Bu hususta Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurur: 'Sizinle beraber bulunan ve hiç ayrılmayan melekler vardır.
Necronomicon'un çıldırtması olarak bildiğimiz delirme, diğer delirmelerden biraz farklı olduğu düşünülüyor. İddialara göre bilinen, inanılan her şeyi kitabın reddetmesi ve gerçeklerin çok farklı ve belki de çok acımasız olması yüzünden okuyanlar şoka giriyor ve zihinlerine hapsoluyorlar.
Peygamber'ebüyü yapılmış, Hz. Peygamber bir süre bu büyünün etkisinde kalmış, fakat Allah'ın kendisine yolgöstermesi sayesinde büyüden kurtulabilmiştir. Hz. Peygamber'e büyü yapıldığını haber verenrivayetler, bazı itirazlara ve eleştirilere de yol açmıştır.
Büyü yapmak İslamiyet'e aykırıdır. Güç Allah'ın elindedir. Büyü sihir başkalarının aleyhine yapılan bir şeydir.Vardır ama olmamalıdır. İnsanlar buna tevessül etmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri