"Hasan Dağı'nın son patlaması M.Ö. 6600'lü yıllarda olmuş.
TÜRKİYE'DE PATLAMA POTANSİYELİNE SAHİP 10 VOLKANDAN BİRİ DE HASANDAĞI.
Açıklamada şunlar kaydedildi: "Aynı bölgede meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depremden sonra TÜBİTAK kapsamında desteklenen proje ve AFAD desteği ile Hasan Dağı ve TGFZ (Tuz Gölü Fay Zonu) toplam 5 GPS istasyonu ve farklı sensörlerle birlikte Hasan Dağı anlık olarak takip edilmektedir.
Hasan Dağı'nda en son M.Ö 6600 yılında patlama oldu!
Türkiye'nin en genç volkanik dağları arasında yer alan Hasandağı'nın volkanik durumu, Kahramanmaraş ve Niğde merkezli depremler sonrası hareketlilik göstermedi.
İlgili 17 soru bulundu
HASAN DAĞI VOLKANİK Mİ AKTİF Mİ? Hasan Dağı tahminen M.Ö 7000 yıllarında son patlamasını gerçekleştirmiş olan Hasan Dağı, artık etkisini yitirmiş bir volkanik dağdır.
Oldukça taze ve karakteristik volkan şekilleriyle Türkiye'nin en genç volkan dağları arasında bulunan Hasan Dağı volkanik ünitesi tarihi çağlardan bu yana daldığı uykusuna devam etmektedir.
Ancak günümüzde Türkiye'de aktif volkan bulunmamaktadır. Bilim adamları, yanardağları 'tamamen sönmüş' kabul etmenin son derece yanlış olduğu, Türkiye için az da olsa halen risk bulunduğu fikrindedir. Bazı yanardağlarda (Erciyes, Hasan dağı, Büyük ve Küçük Ağrı dağları, Tendürek, Nemrut, Süphan dağları vb.)
Girekol Tepe, Gölcük, Kars Platosu, Süphan Dağı.. Kenanoğlu, verilere göre Türkiye'de yaşanan son volkanik patlamanın 1855 yılında Tendürek Dağı'nda gerçekleştiğini, ondan 15 yıl önce 1840'ta Ağrı Dağı'nda gerçekleşen patlamada 1900 kişinin öldüğünün iddia edildiğini kaydetti.
Dağ eteğinde bulunan Nora Antik Şehri önemli bir kültür hazinesine ev sahipliği yaparken, Helvadere Göleti yanında bulunan balık lokantaları ise farklı lezzetleri doğa tutkunlarına sunuyor. 3268 metre zirvesiyle volkanik bir dağ olan Hasandağı, heybetli duruşuyla dört mevsim zirve tutkunlarını kendisine çekiyor.
Kayseri'nin 25 km güneybatısındaki Sultansazlığı ovaların yanından yükselen büyük kütleli bir stratovolkandır. Yüksek derecede aşınmaya uğramış olan volkanın son olarak, Roma dönemi madeni paralarındaki betimlemelere dayanarak, MÖ 253 yılında püskürdüğü söylenebilir.
Karaca Dağ, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin yaklaşık olarak ortasında, Diyarbakır havzası ile Şanlıurfa Platosunu kuzey-güney doğrultusunda ayıran sönmüş yanardağ.
Hasan Dede, Danişmendli Beyliği'nin komutanlarından Sultan Turasan'dır. Haçlı seferleri sırasında II. Kılıçarslan'la büyük mücadeleler vermiş, şehit olunca da Hasandağı doruklarına defnedilmiştir. Adı zamanla Hasan'a dönüşür, dağın adı da Hasandağı olur.
Hasan Dağı'nda en son M.Ö 6600 yılında patlama oldu!
Teknik olarak bir volkanın aktif kabul edilmesi için en son 10 bin yıl önce patlamış olması gerekiyor. Erciyes Dağı patlayalı 2 bin yıldan biraz fazla olduğuna göre oldukça aktif olduğunu söyleyebiliriz.
Erciyes Volkanik Dağı'nın en az onlarca kez patladığı ve en son patlamanın Holosen başlarında olduğu yani günümüzden yaklaşık 800 yıl önce son defa patladığı yine bilim adamları tarafından yapılan çalışmalarla netlik kazanmıştır.
Depremin oluşturduğu sismik dalgalar, yanardağın içindeki akışkan sistemi hızlandırıyor. Bu da gaz üretimini artıyor. Bu gazların yanardağ bacasında birikmesi sonucu yüksek bir basınç oluşuyor.artıyor. Sonunda da volkanik patlama meydana geliyor.
DEPREM YANARDAĞI TETİKLER Mİ? Uzmanlara göre teorik olarak, depremlerin yanardağların tetikleme ihtimali her zaman var. Bununla birlikte yanardağların da deprem üretme olasılığı bulunuyor. Ancak bu, bir deprem yüzünden kesinlikle volkanik hareketlilik olacak anlamına gelmemektedir.
Uludağ volkanik bir dağ değildir. Uludağ'da yer kabuğunun arasına sokulan magma, alttan basınç uygulayarak Uludağ'ın yüksek kesimlerini oluşturmuş, ama hiçbir zaman yeryüzüne çıkamamıştır, bu yüzden Uludağ'ımız volkanik bir dağ değil iç püskürük bir dağdır.
Türkiye'de şu an 13 tane volkan var, bu volkanlar aktif. Şu anda aktif olmayabilir ama aktif olduğunu söylüyoruz. Mesela Orta Anadolu'da Erciyes, Hasan Dağı var. Bunların tarihsel dönemde aktif olduğunu biliyoruz.
Türkiye'deki 8 Sönmüş Yanardağ
Volkanlar, etkinliklerini yüz binlerce hatta milyonlarca yıl devam ettirebilir. Ancak bir volkanın uzun süredir faaliyete geçmemiş olması etkinliğini kaybettiği anlamına gelmez. Çünkü volkanlar yaşam süreleri boyunca birçok kez faaliyete geçebilir ve bu volkanik faaliyetler arasında on binlerce yıl olabilir.
Kel Dağı, Türkiye'de Hatay İli'ne bağlı Yayladağı İlçesi'nde bulunan, aktivitesini yitirmiş volkanik bir dağdır. Antik adı Silpiyus Dağı'dır. Yerel halk tarafından Cebel-i Akra diye bilinir. Akdeniz'in güneydoğu köşesinde hemen deniz kıyısından yükselen bu dağın yüksekliği 1740m olup koni şeklindedir.
Hasandağ'ın tarihi adının “Athar” olduğu bilinir. Hasandağ'da kuzey ve güneyinde volkanik yapılı kırmızı ve siyah renkli tepelere halk küçük Hasandağı, Hüseyin dağı ve Kılıç dağı demektedir.
Tektonik hareketler sonucu kıvrılarak yükselmiş olan dağ, büyük oranda kalkerlerden oluşmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri