Âl-i İmrân Suresi 173.
Kuran'da Ali İmran suresinde geçen “Hasbünallahü ve nimel vekil” anlamı sıkça araştırılanlar arasında bulunuyor.
(Âl-i İmrân Suresi - 173 . Ayet)
173: Onlar ki, bazı kimseler kendilerine: “Düşmanlar sizinle savaşmak üzere ordular topladı, onlardan korkun!” dediklerinde, bu onların imanını bir kat daha artırdı da: “Allah bize yeter, O ne güzel vekîldir!” mukabelesinde bulundular.
Hasbinallah ve nimel vekil Arapça yazılışı; حَسْبُنَا اللَّهُ وَ نِعْمَ الْوَ كِيلُ Latin harflerle Arapça yazılışı; Hasbinallah ve nimel vekil Türkçe anlamı; Allah bana yeter O, ne güzel bir vekildir.
İlgili 29 soru bulundu
Hz. İbn Abbas (r.a.), "Hasbünallahü ve nimel vekil duası, sıkıntılı zamanlarda söylenecek en güzel duadır." demiştir. Kişinin içinden çıkamadığı, kendisini çaresiz hissettikleri bir durum içerisinde olduklarında kişi Allah'ı bu dua ile vekil kılarak sıkıntısını Allah'a havale etmelidir.
"Allah bize yeter, o ne güzel vekildir" sözünü, ateşe atıldığında İbrahim aleyhisselâm söylemiştir. Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem de bu sözü "Müşrikler size karşı toplandılar, başınızın çaresine bakınız!" dediklerinde söylemiştir.
Peygamber'e onları en güzel bir şekilde yetiştirmesini emretmiştir. Bu cümleden olarak onların şahsiyetlerine değer vermesini, yönetimde onlarla istişare etmesini, onlara görev verip sorumluluk duygularının gelişmesi için çaba göstermesini, hatalarını bağışlamasını, günahlarının affı için dua etmesini emretmiştir.
Allah'ın dostluğunu ve yardımını kazanmış olan kimse başkalarının yardımına muhtaç olmaz. O'nun yardımının tecelli ettiği yerde mağlûbiyet yoktur; yardımsız bıraktıkları ise iflâh olmazlar. Bu sebeple müminler sadece O'na dayanmalı, O'na tevekkül etmeli ve O'ndan yardım istemelidirler.
171. âyet hem bir önceki âyeti pekiştirmekte hem de şehitlerin sadece arkada bıraktıkları müminler için korku ve tasa olmadığını öğrenmeleri sebebiyle değil aynı zamanda Allah'ın kendilerine vereceği nimeti ve müminlerin ecrini zayi etmeyeceği vaadi dolayısıyla da sevineceklerini ifade eder.
Hz. Peygamber'in sihirli beyanında buyrulduğu gibi, “Yüce Allah acizliği kınar, hâlbuki akıllı olmalısın. Bir işin üstesinden gelemediğin zaman, 'Allah bana yeter, O ne güzel vekildir.
Anlamı: Allah bize yeter, o ne güzel vekildir. O ne güzel Mevla o ne güzel yardımcıdır.
O ne güzel vekildir". 173-174. (Bir kısım) insanlar mü'minlere, “(Düşmanınız olan) insanlar size karşı ordu toplamışlar, onlardan korkun!” dediklerinde, bu söz onların îmânını (n kemâlâtını daha da) artırdı ve “Allah bize yeter, O ne güzel vekildir!” dediler.
Zikirlerin en kıymetlisi olarak kabul edilen Hasbinallah ve nimel vekil, sıkıntıya düşen kişilerin Allah'a sığınmak için okudukları duadır.
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler.
Enbiya Suresi 87. ayetin son kısmında yer alan 'Lâ ilâhe illâ ente subhâneke innî kuntu mine-zzâlimîn' duasını Hz. Yunus'un çok fazla zikretmesi onu balığın karnından kurtarmıştır.
Doğuştan körleri ve cüzamlıları iyileştiririm. Allah'ın izniyle ölülere hayat veririm. Yediklerinizi ve evlerinizde sakladıklarınızı size haber veririm. Eğer gerçekten inanmışsanız, bunda sizin için bir ibret [âyet] vardır.”
Din düşmanlarının kurdukları tuzakların karşılıksız kalmayacağını vurgulamak üzere ve “mekera” fiilinin hainleri nereden geldiğini anlayamayacakları biçimde cezalandırma mânasını da içermesine binaen yüce Allah'ın onların planlarını boşa çıkaran tedbirleri için de bu fiil kullanılmıştır.
Allah-u Teala ayetleri gizlemelerinden pişman olanların, ayette tarif edildiği gibi, hem tevbe edip kendini düzelterek, hem de geçmişte gizlediklerini insanlığa açıklayarak gereğini yerine getirenlerin tevbesini kabul edeceğini söylemiştir.
Hep birlikte Allah'ın ipine sımsıkı yapışın; bölünüp parçalanmayın. Allah'ın size olan nimetini hatırlayın. Hani siz birbirinize düşman idiniz de Allah gönüllerinizi birleştirdi ve O'nun nimeti sayesinde kardeş oldunuz. Siz bir ateş çukurunun tam kenarında iken oradan da sizi Allah kurtarmıştı.
Meryem'in babası İmrân olmasını gerektirmektedir. Sûrenin nüzûl sebebi, peygamberlik konusuna açıklık kazandırmak, peygamberlerin Allah'a, birbirlerine ve diğer insanlara (ümmete) karşı görev ve sorumluluklarını belirlemek ve onlar hakkındaki yanlış görüş ve inanışları düzeltmektir.
Bu ayette bize verilen mesaj; her nerede olursak olalım, yaşam şartlarımız nasıl olursa olsun, Allah'ın (c.c) rızasını kazanmak doğrultusunda hareket ederek İslam'ın emirlerini yerine getirmeyen insanları güzel bir dille uyarmaktır.
Eğer (İnananlara bu derece düşkün olan bu elçiden) yüz çevirirlerse, onlara deki “Kendisinden başka ilah olmayan Allah bana yeter. Ben güvenip, O na teslim oldum. Büyük arşın sahibi de O dur.” Eğer yüz çevirecek olurlarsa onlara de ki: "Allah bana yeter, Allah'tan başka hiçbir tanrı yoktur.
Hasbünallahü ve Nimel Vekil (Allah Bize Yeter, O Ne Güzel Vekildir) Duası - YouTube.
İmam Mâtürîdî, “vekil olarak Allah, yeter” âyetinin tefsirinde vekile; “şeytanın özendirmelerinden seni koruyan, hilelerine karşı sana destek veren, sığınacak bir yer bulmanı sağlayan” veya “bütün işlerinde güvenebileceğin gerçek dost” anlamı vermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri