Hastane müdürü; hastaneler, klinikler, kamu sağlığı kurumları veya benzer kuruluşlardaki sağlık hizmetlerini planlamak veya koordine etmekle sorumludur.
Üst düzey yönetici hastanede çalışan Başhekim, Başhekim Yardımcısı, Başhemşire, Başhemşire Yardımcısı, Hastane Müdürü, Hastane Müdür Yardımcısı olarak tanımlanmıştır.
Hastane müdürü, sağlık bölümü yöneticilerine ve sağlık bakanlığına bağlıdır.
MADDE 14 – (1) (Değişik:RG-13/7/2020-31184) Hastane Başmüdürü, en az dört yıllık yüksek öğrenim mezunu olan, en az 10 yıl kamu kurumlarında görev yapan ve ilgili mevzuatta belirtilen şartlara uygun kişiler arasından Rektör tarafından görevlendirilir. Hastane Başmüdürü, Merkez Müdürüne karşı sorumludur.
Eğitim & Kariyer konusunda 4,5b cevap paylaştı. Hastane müdürü olmak için önce sağlık bakanlığına bağlı çalışan olmanız gerekiyor daha sonra lisans mezunu olanlar görevde yükselme sınavı ile önce müdür yardımcısı olmanız 2 yıl bu şekilde çalıştıktan sonra tekrar sınava girerek de hastane müdürü olabilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Hastane Müdürü 2023 yılında ortalama 31.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Hastane Müdürü , Temmuz 2023 yılında ortalama 31.800 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 25.520 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
5. Hemşire ve Ebenin yanı sıra Hemşire Yardımcısı, Sağlık Teknikeri, Laborant, Diş Protez Teknisyeni, Sağlık Memuru ve Sağlık Teknisyeninin disiplin amiri de Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü, üst disiplin amiri Hastane Yöneticisidir.
MADDE 5 – (1) Başhekim; Tıp Fakültesinde çalışan öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl süre ile atanır ve Rektöre karşı sorumludur. Süresi biten Başhekim yeniden atanabilir. Rektör gerekli gördüğü hallerde Başhekimi süresinden önce görevden alabilir.
Üniversitelerin Sağlık Yönetimi Bölümü'nden mezun olan kişiler hastane müdürü pozisyonunda çalışabilir. Fakat İşletme, İktisat gibi alanlarda eğitim alan kişiler de hastane müdürlüğü yapabilir. Ayrıca hastane yöneticiliğine ilişkin yüksek lisans ya da doktora yapan kişiler daha avantajlıdır.
Başhekim; hastanenin idari, tıbbi ve eğitim süreçlerini kontrol eder. Başhekimler, yönettikleri hastanelerin amiridir ve Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kurallar doğrultusunda hareket ederler. Başhekimler, kamu, vakıf ya da özel hastaneler bünyesinde çalışabilir.
Hemşirenin amiri yine bir hemşiredir. Doktorun amiri yine bir doktordur.
Birliğe bağlı hastaneler hastane yöneticisi tarafından yönetilir. Hastane yöneticisine bağlı olarak başhekimlik, idari ve mali işler ile sağlık bakım hizmetleri müdürlükleri kurulur. Kurumca tespit edilen standardı aşmamak kaydıyla başhekim yardımcılıkları ve müdür yardımcılıkları oluşturulur.
Üst düzey yönetici hastanede çalışan Başhekim, Başhekim Yardımcısı, Başhemşire, Başhemşire Yardımcısı, Hastane Müdürü, Hastane Müdür Yardımcısı olarak tanımlanmıştır.
(3) Hastane yöneticisi, hastane ölçeğinde Genel Sekreterin görev, yetki ve sorumluluklarına sahip olup, hastanede tüm hizmetlerin verimli ve mevzuata uygun şekilde yürütülmesinden Genel Sekretere karşı sorumludur.
Sağlık müdürü ilin en üst sağlık yöneticisi olup, görevinde valiye karşı sorumludur. Sağlık müdürü, görevleri müdür yardımcıları arasında dengeli bir şekilde dağıtır.
1. Hastaneler hastane başhekimi tarafından yönetilir. Hastane başhekimine bağlı olarak idari ve mali işler ile sağlık bakım hizmetleri müdürlükleri kurulur.
Yataklı tedavi kuruluşlarında tıbbi sekreterler, poliklinik, klinik, acil servis, ameliyathane, laboratuvar, idari bürolar, hastane müdürlüğü, ana bilim dalı, hasta kabul, arşiv, istatistik birimi sekreteri olarak görev yapabilmektedir.
Bunun yanı sıra yüksek hemşire olabilmek için ilk olarak Sağlık Bilimleri Fakültesi hemşirelik lisans bölümünden başarı ile mezun olmak gerekir. Daha sonra hemşirelik alanında yüksek lisans yaparak yüksek hemşire unvanına sahip olabilirsiniz.
Devlet Personel Başkanlığı Danıştay Başkanlığına verdiği mütalaasında "görevde yükselme eğitimi sonunda yapılacak sınavda başarılı olması halinde, sağlık teknisyeni unvanlı kadrodan şef unvanlı kadroya atanabileceği" belirtilmektedir.
Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır.
Hemşire ve ebelerin ise disiplin amiri Müdür, üst disiplin amiri ise başhekim olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri