Hatim duası arapça olarak ta okunabilir, türkçe olarak ta okunabilir. Genellikle ilk önce arapçası okunup arkasından türkçeside okunarak ne için ve nelere dua ettiğimiz bilinerek samimiyetle amin denilir. Duanın sonunda da El-Fatiha denilir ve Fatiha süresi okunarak bitirilir.
Hatim duası, Kur'an-ı Kerim hatim edildikten sonra iki farklı şekilde yapılabilir. Elbette hatim duasında bu farklılıkların önemi yoktur. Gereken Allah rızası için namaz kılıp, ardından hatim duası okuyarak yaparsınız. Gerekse de Kur'an-ı Kerim'İ aktardıktan sonra kıbleye doğrularak hatim duası yaparsınız.
Hatim yapabilmek için Kur'an-ı Kerim'in baştan sona kadar okunması yeterli olmaktadır. Allah katında yapılmış en makbul olan ibadetlerden bir tanesi hatim şeklinde bilinir. Hatmi isteyen kişiler tek başlarına isteyenler de cüzleri ayırarak da birden çok kişi vasıtası ile gerçekleştirebilirler.
Hatim duasının Türkçe okunuşu şu şekilde olmaktadır: "Sadekallâhü'l-'azîm ve belleğa Rasûlühü'l-Kerîm. Ve nahnü 'alâ zâlike mineş-şâhidîn. Rabbenâ âmennâ bimâ enzelte vet-teba'ner-Rasûle fektübnâ meaş-şâhidîn” ya da kısa bir şekilde “Sübhâne Rabbiyel-'aliyyil-â'lel-vehhâb." şeklinde okunmaktadır.
El-hamdü lillâhi Rabbil-'âlemîn. Vel-'âkibetü lil-müttekîn. Velâ 'udvâne illâ 'alezzalimîn. Ves-salâtü ves-selâmü 'alâ Rasûlinâ Muhammedin ve 'âlihî ve sahbihî ecme'în.
İlgili 15 soru bulundu
Ancak bazı alimlerin görüşüne göre bir hatim için kırk günden fazla zaman harcanmamalıdır. Bu durumda her gün en az on beş sayfa okumak gerekir. Eğer herhangi bir sebepten dolayı bir gün okunamazsa ertesi gün kaza edilmelidir. İstenilen şey kırk gün içinde bir defa Kur'an-ı Kerim'i tamamlamaktır.
Hatm ve hıtâm sözlükte “örtmek, mühürlemek, bir şeyi tamamlayıp sonuna ulaşmak” gibi mânalara gelir. Kur'ân-ı Kerîm'i başından sonuna kadar yüzünden veya ezbere okuyarak bitirmeye, ayrıca Ṣaḥîḥ-i Buḫârî başta olmak üzere tanınmış hadis kitaplarını okuyup sona erdirmeye hatim (hatim indirmek, hatmetmek) denilmiştir.
Ancak yapılan hatmin hediye edilmesinde ise bir kişi kısıtlaması bulunmamaktadır. İstediğiniz kadar kişiye yaptığınız hatmi hediye edebilirsiniz. Hatim okunup bitirildikten sonra kişinin ellerini açarak dua etmesi gerekmektedir.
Yarım kalan hatime devam edilmesinde dinen hiçbir sakınca yoktur. Kişiler istediği zaman yarım bıraktığı hatime devam etme imkânına sahiptir.
Evet, cüz dağıtarak Kur'an-ı Kerim hatmi yapılabilir.
Kuran yaşamımızdaki her alanda yer almaktadır. Müslüman olan kişinin her işinde, yaptığı her etkinlikte her daim Kuran ilk kelam olmuştur. Kuran okumalarının ardından Sadakallahülazim denilmektedir.
Değerli kardeşimiz, Kur'an-ı Kerim okunduktan sonra, "Subhane Rabbike Rabbil izzeti amma yesifun ve salamun alel murselin vel hamdu lillahi Rabbil alemin." duası okunur.
Hatime başlarken niyet etmek uygundur. Bu niyetin şekli ve nasıl yapılacağı ile ilgili dini kaynaklarda herhangi bir bilgi yoktur. Fakat "niyet ettim Allah rızası için Kuran'ı hatmetmeye" gibi bir niyetle Kuran hatmine başlanabilir.
En iyisini Allah cc bilir. Bilindiği üzere İhlas-ı Şerifin hatmi, onu 1.000 kere okumaktır.
Hatim etmiş bir kişi okuduğu hatmi bir başkasına dil ile ve kalp ile verdiğini beyan eder ise o hatim sevabını diğer kişi de alabilmektedir. Bu yöntem ile kendisi hatim ibadeti yapamayan kişiler için yakınları veya sevdikleri tarafından yapılan hatim ibadeti alınarak duası yapılabilmektedir.
İNTERNETTEN MUKABELE DİNLEMEK HATİM SAYILIR MI? Hatim, Kur'an'ın başından sonuna kadar Arapça olarak okunarak bitirilmesidir. Televizyon, internetten veya cd'den okunan bir mukabeleyi takip etmek veya dinlemek sevaptır. Ancak bu durumda kişi okunan mukabeleyi sadece dinlemekle yetinirse hatim sevabı alır.
Bu konuyla ilgili bilgiler, (88728) nolu sorunun cevabında verilmiştir. Evde olduğunuzda veya olmadığınızda, uyanıkken veya uykudayken Kur'an-ı Kerim'i açık bırakmanızda sakınca yoktur.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 'parayla Kuran okuma fetvası' yayınladı. “Bu sebeple, Kur'an-ı Kerim'in para karşılığında okunması ve okunan Kur'an karşılığında para verilmesi dinen caiz değildir. Böyle bir okumadan dolayı sevap da yoktur.
Bir hatim bir kişi için mi olur, yoksa bu okuduğum hatimi birkaç kişiye verebilir miyim? Değerli kardeşimiz, Okuduğunuz hatimin sevabını, bahsettiğiniz kişilerin hepsine bağışlayabilirsiniz ve istediğiniz kişiye hediye edebilirsiniz.
Hadislerden aktarılan bilgilere göre Hatim okuyan bir kişinin istediği dileği kabul edilir. Hatim indiren bir kişiye altmış bin tane melek de şahit olur. Büyük sevabı olduğu hadislerde ve ayetlerde belirtilmiştir. Hatim etmenin bir diğer fazileti ise cihad kavramıdır.
Namaz dışında abdestli okuyunca, her harfi için 25 sevap verilir. Kur'ân-ı kerîm okunan yere rahmet ve bereket iner. Bu zaman yapılan duânın kabul olması umulur. Hatmin ve her türlü ibâdetin sevâbı, hem ölülerin ve hem de dirilerin rûhuna hediye edilip gönderilebilir.
Kur'an'ı ezberleyen kişiye hafız denir. Ramazan ayında hatim indirmek, camide imamı takip ederek hatim indirilir. Buna mukabele adı verilir. Hafızların hatiminden sonra camide hatim duası okunur.
1-Kur'an-ı Kerim, insanı üstün melekler seviyesine yüceltir ve insan ile cehennem arasında engel olur... 2-Kur'an-ı Kerim, gerçek anlamıyla kendisini okuyan kimseye alçak gönüllülük, bağlılık, yücelik, izzet ve ziynet kazandırır ve Kur'an'ı hatmeden kimseye de teyidî peygamberlik nimeti verilir...
Sual: Kur'an-ı kerimi hatmettim. Evde okumam için örnek bir hatim duası bildirir misiniz? Hatimden sonra, okunması şart olan belli dua yoktur. Herkes ihtiyacına göre dua eder.
Peygamberimiz Her Ramazan'da Cebrail ile Mukabele Yapardı
Peygamber ile Cebrâil'in, her yılın Ramazan ayında o zamana kadar nâzil olan âyet ve sûreleri birbirlerine okuyarak mukabele ettikleri ve bir anlamda hatim indirdikleri bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri