insanlar, bitki örtüsü, hayvan topluluğu ve mikro organizmalardan oluşur. Cansız öğeler ise iklim, hava, su ve yeryuvarın yapısıdır.
Toprak, su ve hava gibi varlıkları canlılık özelliği göstermediğinden cansız varlıklar olarak adlandırırız.
Bu tanım doğrultusunda su bu özellikleri barındırmadığından suya canlı demek olanaksızdır. Peki nedir su? Su; Dünya üzerinde bol miktarda bulunan ve hayat için vazgeçilmez olan, kokusuz ve tatsız bir kimyasal bileşiktir.
Hareket etme özelliği güneşte var olsa da güneş canlı değildir. Dolayısıyla güneş hareket ettiği için canlı da değildir. Güneş birçok özelliği ve faydası ile karşımıza çıksa da cansız bir varlıktır.
İlgili 45 soru bulundu
Canlıyı bir organizma olarak ele alırsak; çevresiyle madde alışverişinde bulunan, buna göre tepkiler veren ve kendi içinde uzmanlaşmış farklı alt birimlerden oluşan sistemleri canlı diye tanımlıyoruz. Yıldızlar bu anlamda, canlı değillerdir. Minik bir virüs kadar bile canlılığı yoktur.
Canlılar dünyasının en önemli gruplarından biri olan bitkiler, genel olarak fotosentezle kendi besinini kendisi üretebilen, kökü, gövdesi ve yaprakları olan canlılar olarak tanımlanır. Bitkilerin yüz binlerce değişik türü vardır.
Hava kütleleri olarak tanımlanan bulutlar, canlı varlıklar değillerdir. Çünkü, yapılarında yaşamsal hiçbir fonksiyon yoktur. Nefes alma, beslenme, sindirme, boşaltma, üreme ve çoğalma gibi faaliyetlerin hiçbirine bulutlarda rastlamak mümkün değildir. Bu yüzden cansız varlıklardır.
Bugünkü yöntemlerle bunun yaklaşık bin yıl sürebileceği belirtiliyor. Biliminsanları son araştırmada 8 milyon 700 canlı türü tespit etsede aslında doğal hayattaki canlı türlerinin 100 milyonu bulabileceği tahmin ediliyor. Günümüzde bilim insanları her yıl 15 bin yeni tür keşfediyor.
Bitkiler, ağırlıklı olarak fotosentetik ökaryot canlılardır. Tarihsel olarak bitkiler alemi, algler ve mantarlar da dahil olmak üzere hayvan olmayan tüm canlıları kapsarken, günümüzde mevcut tüm tanımlamalar prokaryotları, mantarları ve bazı algleri hariç tutar.
Canlı su:İçindeki hayatiyet unsurları zarar görmemiş, yoğunluğu az, şifa veren sudur. Yağmur suyu, zemzem suyu, deniz suyu, kaynağında akmakta olan su gibi. Ölü su:Hareket etmeden bir kapta bir süre beklemiş ve yoğunlaşarak şifa özelliği kalmamış sudur.
Dünya veya Yerküre, Güneş Sistemi'nde Güneş'e en yakın üçüncü gezegen olup şu an için üzerinde yaşam ve sıvı su barındırdığı kesin olarak bilinen tek astronomik cisimdir.
Ağaçlar hareket etmediği için cansız varlıklar gibi düşünülebilir. Fakat ağaçlar da solunum yapan ve çevreyle bağı olan canlılardır.
EVREN CANLI MIDIR?-4
Evreni oluşturan madde ve enerji ve onların uyduğu yasalar, en ufak bir şekilde bile değişmeden, canlılarda devam etmektedirler. O halde canlılık evrende, evrenin diğer bölümlerinden soyutlanabilen bir olgu değildir. Evrenin kendisi, tümü canlıdır.
Yumurta, bir dişinin vücudunda oluşan, yumurtlama ve döllenmeden sonra aynı türden bir canlı oluşturan hücredir.
Virüsler canlı değildir. Çünkü hücre yapıları yoktur ve besini enerjiye dönüştüremezler. Ancak virüsler tam olarak cansız da kabul edilemez. Çünkü genetik materyale sahiptirler ve mutasyon geçirebilirler.
Kainattaki 7 varlık: •İnsanlar, •Hayvanlar, •Bitkiler, •Melekler, •Cinler. • ? • ? Yunus Suresi 20. ayet "De ki: Gaybı bilmek ALLAH'a mahsustur."
Bunlar melekler ve ruhanilerdir.
Bu beş/altı alem Monera (archaebacteria ve eubacteria), Protista, Fungi, Plantae ve Animalia 'dır.
Tırnak, saç ve nasırlaşmış deri hücreleri dışındaki hücreler canlıdır.
3- Cansız varlıklar (kalem, ekmek, kağıt, dağ, ateş, yıldız, toprak)'dan oluşmaktadır.
Bunların her biri sonunda girdiği yere yakın bir noktadan dışarı atılır. Yani bulutun rengi aslında ışığın ona verdiği renklerin karışımıdır. Gün ışığı genelde beyaz olduğu için bulutları beyaz görürüz. Fakat günbatımı veya gece ışıklandırılmış şehirlerde bulutlar beyaz dışı renkler alır.
Aristoteles, gökkuşağının çembersel şeklini ve maddi bir varlık olmadığını açıklayan ilk kişidir.
Hem canlı hem de cansız varlıklar hareket eder. Hareket, canlı varlıkların ortak özelliğidir. Havyan ve insanların hareketleri daha özgürken bitkilerin hareketleri daha kısıtlıdır. Bitkiler kökleriyle toprağa, yapraklarıyla güneş ışığına doğru yönelerek hareket eder.
Yaprak, bitkilerde fotosentez, transpirasyon ve solunumun gerçekleştiği temel organlardır. Gövde ve yan dalların üzerindeki boğumlardan çıkan ve büyümesi sınırlı olan yapılardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri