Beyincik ve omurilik soğanı beynin bölümlerdir. Beynin Görevleri: 1- Düşünülerek yapılan istemli hareketleri gerçekleştirir. (Akıl, zeka, düşünme, öğrenme, hafıza, hayal kurma, değerlendirme, algılama, yazma, okuma, konuşma, müzik aleti çalmayı öğrenme.).
Hayal kurmak aynı zamanda beynimizin dinlenmesini ve yenilenmesini sağlar. Hayal kurma eylemi beyinde, hipokampüs ve prefrontal korteks arasındaki iletişime bağlıdır. Hipokampüs, bellek oluşumundan ve mekansal navigasyondan sorumlu olan bir beyin bölgesidir.
Sağ lobta ise, ritim, hayal kurma, renkler, resim, müzik, hacim, boyut algılama gibi fonksiyonlar gerçekleşmektedir. Yani kısaca beynin sol tarafı bilgiyi düz mantıkla işlemekte, sağ lob ise detaydan çok bilgiyi şekil ve hayalle işleyerek resmin artistik tarafıyla ilgilenmektedir.
Vücudumuzda besin alımını düzenlemeden sorumlu sistem, gözlerimizin hemen arkasında, beynimizin orta çizgisi altında yer alan hipotalamustur. Bu sinir hücrelerine oldukça yakın, açlık hissini güçlü bir şekilde bastıran bir diğer sinir hücresi grubu daha bulunur.
Beynin dinlenmesini sağlar. Yaratıcılığı arttırır. Anlayışlı ve açık fikirli olmaya yardımcı olur. Yakın çevrendekilerle daha sıkı bir iletişim kurmayı sağlar.
İlgili 31 soru bulundu
Maladaptive daydreaming yaşayan ve sürekli hayal kuran bireylerde depresyon, anksiyete (kaygı) bozuklukları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB-ADHD) ve obsesif kompülsif bozukluk (OKB) yüksek oranlarda görülmektedir6.
Sağ beynini aktif kullananlar daha güçlü hayal gücüne sahip, yaratıcı ve sezgisel olma eğilimindedirler. Düşünme süreçleri yapılandırılmamıştır, kalıplarla sınırlandırılmamıştır.
Beyinde yer alan epifiz bezinden salgılanan melatonin hormonunun insan sağlığı üzerinde ciddi bir etkisi vardır. Esas görevi, vücudun sirkadiyen ritminin ayarlanmasıdır. Ancak bunun yanı sıra uyku ritminin ve vücut ısısının düzenlenmesi üzerinde önemli bir paya sahiptir.
Hipotalamusun zarar görmesi veya düzgün çalışmaması durumunda ise kişiler stres bozukluğu, depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklar veya bazı fiziksel rahatsızlıklar yaşayabilir. Hipokampus beynin hafıza merkezi olarak bilinir. Kısa süreli hafızaya alınan bilgilerin uzun süreli hafızaya aktarılmasında görev alır.
İnsan beyni temel yakıt olarak glukoz kullanır. Kan-beyin bariyerinden dolayı serbest yağ asitleri yakıt olarak kullanılamaz ancak uzun süreli açlık durumda keton cisimleri kullanılabilir. Beyin ayrıca egzersiz sırasında laktat kullanabilir.
Beynimizde ileriye dönük hayal kurma mekanizmamız prefrontal korteks denilen alanın anılar ile haberleşme yaptığında ortaya çıkar. Anılarımız hipokampüs alanında saklı olduğu için demek ki prefrontal korteks hipokampüs etkileşimi bizim hayal kurarak gelecekte ne yapmamız gerektiğini ortaya koyar.
Bu nedenle sol beyni baskın olan kişilerin daha mantıksal ve objektif insanlar oldukları; sağ beyni baskın olan kişilerin ise daha düşünceli ve yaratıcı oldukları ifade edilir.
Amigdala, badem şeklinde bir yapıda limbik sistemde yer alan, kişinin korku, kaygı, öfke ve endişe gibi duygu alanlarını yöneten beyindeki bir bölgedir. Amigdala beyinde büyük bir ağın parçası olarak tehlikenin algılanmasında etkilidir. Bunun yanında amigdala, duygusal, davranışsal, kontrol ve öğrenmede rol oynar.
Zengin bir hayal gücüne sahip olmanın ilk şartı, zihninizi ve hayallerinizi bol bol beslemektir. Bunun içinde fırsatınız olduğu sürece okumak, gezmek, izlemek, dinlemek sizi besler ve daha serbest düşünmenize izin verir. Bir süre sonra biriktirdiğiniz her şeyin size yaratıcılık olarak geri döndüğünü görürsünüz.
Uç beyinde bulunan duyu merkezlerine iletir. Koku ise talamusa uğramadan direkt uç beyindeki değerlendirme merkezine geçer. ✔ Ayrıca uyanık durumdan uykuya geçişi sağlar.
Zihnimizi günlük sıkıcı rutinlerden uzaklaştırıp hayal kurmak, beynimizin ihtiyacı olan yaratıcı anlara olanak sağlamaktır. Bu şekilde çok daha iyi fikirler ortaya çıkarır ve aynı zamanda ruhsal bir rahatlama yaşayabiliriz. Hayal kurmak, çekim yasasını kullanır. Dikkat neredeyse enerji oraya akar.
Vücut sıcaklığı mekanizmasını, sempatik sinir sistemini ve hipofizin çalışmasını denetler. Susama, acıkma hislerinin merkezi olup vücut ısısını ve kan basıncını ayarlar. Ayrıca ürettiği RF maddesi ile hipofizi uyarır.
Özellikle, sıtma, ensefalit, meningit ve diğer enfeksiyonlar, hipotalamusa zarar verebilir ve adipsi hastalığına neden olabilir. Hipotalamusta meydana gelen hasar, susuzluk ve açlık hissi gibi vücuttaki çeşitli işlevleri kontrol eden bir bölgedir.
Hipotalamik puberte gecikmesi ve erken başlaması, hipotalamusun (beyindeki bir bölge) normal şekilde puberteye başlaması için gereken hormonların üretiminde veya salgılanmasında bir bozukluk olduğunda ortaya çıkan durumlardır. Hipotalamik puberte gecikmesi, puberte sürecinin normalden daha geç başlamasıdır.
Oldukça yaygın olan bu hisse beyindeki iki bölgenin kontrol çatışması neden oluyor. Bunu bir rüyanın parçasıymış gibi algılıyorsak boşlukta düşüyormuş hissi oluşur; buna hipnik seğirme denir. Beynimiz uyku için çevreyle bağlantısını keserken ortaya çıkan bir çatışmanın göstergesidir bu.
Beyin uyku sırasında gün içinde aldığımız bilgileri işliyor ve uyandığımızda göstereceğimiz davranış kalıplarına hazırlık yapıyor. Araştırmalar gösteriyor ki, uyku sırasında çalışmaya devam eden bilinçaltı, 'karar alma' mekanizmamızı hızlandırıyor. Uyku sırasında beyin, o gün yaşadığımız anlara şekil veriyor.
Beynin uykuya dalamaması, bir hastalık olarak nitelendirilmeyen ve genellikle kaygı kaynaklı olup dönem dönem kişinin stres seviyesi arttıkça kendini gösteren bir problemdir.
Ancak solaklığın kesinlikle bir hastalık olmadığı, bir beyin hasarı ya da yeti yitimiyle ilişkili olmadığı da bilinmelidir. Solakların beyni ile sağlakların beyni arasındaki en temel fark dil merkezi açısından ortaya çıkar. Sağlaklarda dil merkezi sol beyindedir. Solaklarda ise genelde sağ beyindedir.”
Beyninizin en aktif olduğu saatler sabah 09.00 ile 11.30 arasıdır. Yüksek kortizol hormonu nedeniyle sabahki dikkat seviyeniz ve stresle baş etme beceriniz daha yüksektir. Önemli toplantılarınızı, sınavlarınızı ve buluşmalarınızı sabah saatlerine ayarlayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri