KİRA BEDELİ : Kiraya verilecek Hazineye ait tarım arazisinin ilk yıl kira bedeli cari yıl ecrimisil bedelinin yarısıdır. KİRA SÜRESİ : 10 Yıldır.
Başvuru sayısının kiraya verilecek taşınmaz/ bölüm sayısından daha az olması durumunda, İdarece başvuru sayısı kadar belirlenecek taşınmaz kuraya dâhil edilir. Hazineye ait tarım arazileri; 10 yıl süre ile kiralanabilir.
49 yıllığına arazi kiralama denilen konu aslında yatırım teşvik işlemleri kapsamında yapılan tahsistir. Hazine arazileri belirli konularda ve şartlarda yatırım yapan kişilere 49 yıllığına tahsis edilir. Bu işlemler Milli Emlak Müdürlükleri ve Şeflikleri tarafından yürütülür.
Bu zorunluluklara uyulmadığı takdirde, protesto çekmeye ve hüküm almaya gerek kalmaksızın ihale bozulur ve varsa geçici teminat Hazineye gelir kaydedilir ve 1 (bir) yıla kadar ihalelere katılmaktan yasaklama kararı verilir. Hazine Taşınmazları en fazla 10 (on) yıl süreyle kiralanabilir.
Hazine taşınmazlarında tarımsal üretim amacıyla yapılacak kiralamalarda ilk yıl tahmini kira bedeli; Taşınmazın rayiç bedelinin yüzde birbuçuğudur. İlk yıl kira bedeli peşin olarak veya aynı süre içerisinde faiz uygulanmaksızın dörtte biri peşin, kalanı üçer aylık dönemler hâlinde üç eşit taksitle ödenebilir.
İlgili 32 soru bulundu
Hazine arazisi kiralamak için çiftçi olmak ve o köy ya da beldede 3 yıldır oturuyor olmak koşulu kaldırıldı. Bunun yerine o köy ya da mahallede kayıtlı olan, oturan ya da oraya kayıtlı olmasa da 3 yıldır oturan, oturmasa da kayıtlı olan topraksız veya yeterli toprağı olmayanlara kiraya verilebilir hale getirildi.
Hazine taşınmazları için “ecrimsil yöntemi ile kiralama” diye bir kiralama yöntemi bulunmamaktadır. Ecrimisil Hazine taşınmazlarının şahıslar tarafından işgal edilmesi durumunda Milli Emlak tarafından istenilen bir kullanım bedelidir.
Hazine taşınmazları üzerinde kavak, kızılağaç, okaliptüs, badem, antepfıstığı, zeytin, ceviz, fıstıkçamı, kızılçam, sedir, göknar, ladin, akasya vb. türler üzerinde ağaçlandırma izni verilir. Ancak elma, armut, şeftali, incir ve benzeri meyve ağacı türlerine ağaçlandırma izni verilmemektedir.
Kiralama süresi, Devlet İhale kanunun 51. maddesine göre 10 yıl süreyle pazarlık usulüne uygun olarak kiralanmasına imkân verilecektir. İki alternatif için de tarla kira sözleşmesi en fazla kaç yıllık yapılır sorusuna cevap olarak 10 yıl süre kanunen belirlenmiştir.
Bunun yanında yaşadığınız şehirde bulunan Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne gidip fiziksel olarak da bu araştırma işlemini gerçekleştirmeniz mümkün. Bu sorgulama sonucunda arazinin devlete mi, vakfa mı, yoksa bir kişiye mi ait olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Konuya ilgili kişi ve kurumlara hukuki destek verilmektedir.
HAZİNE ARAZİLERİNİN 2022/2023 EKİM DÖNEMİ KİRALAMA ÇALIŞMALARI 07.11.2022 TARİHİNDE BAŞLAMIŞ OLUP, 31.12.2022 TARİHİNDE SONA ERECEKTİR. Hazine arazilerinin 2022/2023 ekim dönemi kiralama çalışmaları 07.11.2022 tarihinde başlamış olup, 31.12.2022 tarinde sona erecektir.
https://www.milliemlak.gov.tr/Rent/PreparedRent (Paylaşılan linkte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü resmi sitesinde yayımlanan kiralamaya hazırlanılan araziler ve özelliklerine ulaşılabilmektedir.)
Kiralanabilecek taşınmazlar bakımından ise kiralama işlemleri Devlet İhale Kanunu'na göre yapılmaktadır. Kişiler halihazırda Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nce kiralanması kararlaştıran taşınmazlar için başvuru yapabileceği gibi kendileri de kiralamak istedikleri taşınmazlar hakkında başvuru yapabilirler.
Yukarıda yer alan mevzuat açıklamaları doğrultusunda belediye encümeni en fazla 3 (üç) yıllığına, belediye meclisi ise 10 (on) yıllığına taşınmaz kiralaması yapabilmektedir. Ancak fiili durumda mevcut kiracı olan Zafer A.Ş. 18 (on sekiz) yıldır kiracıdır.
www.milliemlak.gov.tr web adresinden ve taşınmazın bulunduğu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü web adreslerinden ulaşılabilmektedir.
Hazine arazisini işgal etmenin cezası artık yok.
TBK m.333 ve m.356 hükümleri kapsamında ölen kiracının mirasçıları kira sözleşmesine kendiliğinden taraf olacaktır ve kira ilişkisi devam edecektir. Ölen kiracının mirasçıları genel hükümlere göre fesih bildirim süresine uyarak en yakın fesih döneminin sonunda geçerli olmak üzere kira sözleşmesini sonlandırabilirler.
Kira Kontratı Yenilenmezse Devam Eder Mi? Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez.
İcar kira anlamına gelmektedir.
Belediye ve belediye mücavir alan sınırları dışında kalan Hazine taşınmazları üzerinde kavak, kızılağaç, okaliptüs, badem, antepfıstığı, zeytin, ceviz, fıstıkçamı, kızılçam, sedir, göknar, ladin, akasya vb. türler için 10 yıla kadar ağaçlandırma izni verilebilmektedir.
Mülkiyeti devlete ait olan arazilere hazine arazisi denir. Bu kapsamda yer alan ve hazineye tescili yapılmış olanlar özel mülkiyetli, tescili yapılmamış olanlar genel mülkiyetli hazine arazisi olarak tanımlanır. Hazine arazilerinin bir kısmı hak sahipleri tarafından tapuya tescil ettirebilir.
Hazineye ait tarım arazilerinin satışına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlükleri ve Kaymakamlıklar yetkilidir. 1) Satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 50'si olarak belirlenmiştir. 2) Peşin ödemelerde ayrıca yüzde 20 indirim uygulanmaktadır.
Ecrimisil Ödeyen Kişi Hak Sahibi Olur Mu? Ecrimisil bedelinin ödenmesi taraflar arasında herhangi bir sözleşmenin kurulmasına yol açmayacaktır. Yalnızca haksız işgalden kaynaklanan zararı giderecektir. Yani ecrimisil ödeyen kişi, taraflar aksini kararlaştırmadıkça, hak sahibi olmayacaktır.
2022 yılında dönüm (1000 m²) başına alınacak kira bedelleri; Kavak, kestane, zeytin, ceviz ve badem gibi odun dışı (meyveli) orman ürünü veren ve hızlı gelişen türlere ait ağaç ve ağaççıklarda; İlk 5 (beş) yıl için 10 TL (ilk 5 yıl %50 indirimli), • 6 (altı) yıldan sonra 20 TL'dir.
Bu yönteme göre yapılacak değer tespitinde öncelikle arazinin rantı ve kapitalizasyon faiz oranının tespit edilmesi durumunda arazinin değeri; K = R/f formülü uygulanarak bulunacaktır. Burada; K = Arazinin değeri (TL), R = Arazinin rantı (TL), f = Kapitalizasyon faiz oranını (%) ifade etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri