Bu iki harf arasındaki başlıca farklar şöylece sıralanabilir: 1. Hemze boğaz harfi, elif boğaz boşluğu harfidir. 2. Hemze sadece ince söylenirken elif önündeki harfe göre ince veya kalın olarak telaffuz edilebilir.
Hemze ile Elif harflerini bu bağlamda ele aladığımızda ikisinin ayrı harfler olduğunu görürüz. Hemze'nin çıkış yeri boğazdır. Elfi'inçıkış yeriise nefes boşluğudur. Aşağıdaki tabloda her iksinin farkı açıkça belirtilmiştir.
Böyle kelimelerin sonunda bulunan hemze çeviride de genellikle yazılmaz. Ancak sondaki hemzeden önce ünsüz harf varsa, çeviride bu hemzeler kesme işareti ile yazılmalıdır. yazılır ( ؤ). Kendinden önceki harf “e” ünlüsüyle okunuyorsa elif üzerinde hemze ( ﺄ ) şeklinde yazılır.
Hemze (Arapça: اَلْهَمْزَةْ (al-hamzah), ء , IPA: /ʔ/), Arap alfabesinde tek başına bir harf olmayıp elif harfinin harekeli hâlidir.
Elif harfi (harekeli iken Hemze) harekesine göre a ile e, ı ile i veya u ile ü arasında sesler veren bir harftir.
İlgili 29 soru bulundu
İki üstünlü bir hemze ise tenvin düşer ve hemze bir elif miktarı uzatılarak durulur. İki üstünlü bir hemzede durulursa tenvin düşer, hemze bir elif miktarı uzatılarak okunur ve durulur.
Hemze kelimesi bir dilbilgisi terimi olarak kullanılmaktadır. Ciğerlerden gelen havanın gırtlağa çarparak kesilmesiyle oluşan ve bir kesinti oluştuğu izlenimini veren ünsüz harf olarak ifade edilebilir. Bu ünsüzün özellikle Arapçada yer aldığını söylemek mümkündür.
İstifham edatla- rından hemze Kur'an-ı Kerim'de 560 ayette geçmektedir. Hemzenin cevapta evet veya hayır anlamını gerektiren kullanımını gerektiren istifham halidir.
Hemze Arap dilindeki seslerden biri olup genişçe ele alınan bir harftir. Kendine has özellikleri vardır. Başka seslerle birleşerek kelimenin yapısında etkin rol yüklenmektedir. Hemzenin meâni'l-hurûftan bir harf olarak gelmesi ise, yalnız istifhâm hemzesi (soru hemzesi) ve nidâ hemzesi(çağırma hemzesi)'nde gelmektedir.
Nabatî halkası aracılığıyla Ârâmî yazısı Araplar tarafından kabul edilince, bu sistemde elif harfinin hemze ve elif için ortaklaşa kullanıldığını gören gramerciler ve kıraat âlimleri, Kur'an kıraatinde karışıklığa meydan vermemek için sert ünsüz olan hemzeyi ayrı bir işaretle gösterme gereğini duydular.
Hemze-i Müsehhele, teshil olunan, yani kolaylaştırılarak okunan hemze demektir. Yan yana gelen iki hemzeden ikincisini, hemzenin kendi sesi ile harekesi cinsinden olan harfin sesi arasındaki bir sesle okumaktır.
KURAN-I KERİM HARFLERİNİN MAHREÇLERİ Mahreçler: أ (Hemze): Boğazın sonunda göğse bitişik olan yerden çıkar.
C. Harfi medden sonra hemze gelince iki çeşit med olur: 1. Medd-i muttasıl, 2. Medd-i munfasıl.
Parmakla sıkma, dürtme, sıkıştırma.
Bir inanışa göre elif alfabenin ilk harfi olduğu için diğer harflerin de varlık sebebidir. Tasavvuf sanatında Elif harfi Allah'ı sembolize eder. Elif harfi zarafetin, aynı zamanda gücün timsalidir. Şiirlerde sıklıkla karşımıza çıkan Elif harfi, genellikle sevgilinin endamını, boyunu ve düzgün karakterini ifade eder.
Bu Elif-Lam takısındaki Lâm ( ل ) harfi cezimliyse Lâm okunur. Lâm'dan sonraki harf şeddeliyse Lam harfi okunmaz. Kısaca sadece üzerinde hareke veya cezim olan harf okunur.
Diğeri ise, harekeyi kabul etmeyen ve başlangıç elifi olmayan sakin eliftir. Arapça'da hemze iki çeşittir: 1- Bir anlam için konulm uş m ünferid ve m üstakil hemzedir. Bu hemze de iki tanedir.
Ayn /ʕ/ sesini temsil ederken Hemze ise /ʔ/ (Gırtlak vuruşu; Türkçede "a-aaa" gibi bazı ünlemlerde bulunur) sesini temsil eder. Arapçadaki Ayn (ع) yutaksıl bir ses olup, kesinlikle sessiz bir harftir. Türkçede bu ses yoktur. ISO'nunArapça latinizasyonunda hemze ˈ ile gösterilirken Ayn ise ʿ işaretiyle kullanılır.
Harekesiz Ya(ﻯ), kalın okunan harfleri "ı" sesi ile başlayan ve "i" sesi ile sona eren bir sesle, ince okunan harfleriyse "i" sesiyle uzatarak okutur.
Şedde kelimesi, Arap yazısında bir ünsüzün iki kez okunması gerektiğini gösteren bir im olarak bilinmektedir. Harflerin üzerinde bulunur. Şedde yazılışı bakımından 'w' şeklinde görülmektedir.
Vav harfi aynı zamanda yardımcı harftir. Sessiz bir harften sonra gelerek o sessiz harfi o, ö, u, ü sesleriyle okutur. Türkçe kelimelerde bu “u”lar kısa, Arapça ve Farsça kelimelerde ise uzun u “û” şeklinde okunur.
Türkçe'de ortada ve sonda 'e' ünlüsünü okutmak için he ( ه) harfini de ünlü listesine eklemeliyiz. 1 - Türkçe kelimelerde “a” ünlüsü kelime başında daima “medli elif” ( آ ) ile gösterilir. Kelime ortasında ve sonunda “a” elifle ( ا) yazılır.
Med harflerinin herhangi birisinden sonra, med sebebi hemzenin aynı kelimede yanyana gelmesiyle oluşan fer'î medde medd-i muttasıl denir. Muttasıl bitişik demektir. Med harfi ile med sebebi olan olan hemze bir kelimede yanyana bulundukları için bu isim verilmiştir.
Hareke (Arapça:حركة) Arap harflerine ses veren veya harfleri birleştiren sistemdir. Hareke sisteminde 8 temel işaret vardır. Bunlar fetha (üstün), kesra (esre), damma (ötre), tenvin (iki üstün, iki esre, iki ötre), sükûn (cezm), teşdid (şedde)'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri