Hendek fikrinin doğrudan İran kökenli sahabî Selmân-i Fârisî'den geldiği bilgisi birçok kaynakta yaygın olarak nakledilmektedir.
İsim. Savaş, Müslümanların bir savunma eylemi olarak savaşa hazırlanırken kazdıkları hendek adını almıştır. Arapça: خندق Orta Farsça kandag (Farsça: کندگ) kelimesinin Arapçalaştırılmış halidir; "kazılmış olan" anlamına gelir). İranlı Selman, Muhammed'e şehrin çevresine bir hendek kazmasını tavsiye etti.
Mekke'de yaşayan ve İslamiyet'in yayılmasını istemeyen müşriklerin çabaları. İslamiyet yayılmasın diye son darbeyi vurmak istemeleri. Uhud Savaşı'nda yaşanan yenilginin intikamını alma ve zararını karşılama isteği. Hendek Savaşı, Müslümanların son savunma savaşıdır.
HENDEK SAVAŞI KISACA ÖZETİ
Amaçları Mekke'den Müslümanları tamamen atmaktı. Mekkeli paganist Araplar ve Yahudi Beni Kureyza kabilesi birlik olarak Müslümanlara üçüncü kez savaş açacaktı. Yahudiler ve Müşriklerin bir araya gelip kuşatma yapacağı haberi Müslümanlar tarafından alınmıştı.
Saldırgan tarafta yer alan Kureyşliler, Hayber yahudileri, Gatafânlılar, Fezâreliler, Esedoğulları ve Süleymoğulları gibi birçok grubu ifade etmek için Kur'ân-ı Kerîm'de kullanılan “ahzâb” (hizipler, gruplar) tabirinden dolayı bu savaşa Ahzâb Gazvesi adı da verilir.
İlgili 19 soru bulundu
- Hendek savaşında Amr´ın karşısına, Peygamberimiz (asm) "O bağıran Amr´dır, müşriklerin başıdır." dese de Hz.
Hendek Savaşı'nda Beni Kurayza'nın anlaşmayı bozduğu, düşmanla ittifak ettiği haberini alan Peygamber Efendimiz (sav),Evs ve Hazrec'in büyüklerinden Sad bin Muaz ve Sad bin Ubade'yi birkaç ashabıyla birlikte Beni Kurayza'ya gönderdi.
Hendek fikrinin doğrudan İran kökenli sahabî Selmân-i Fârisî'den geldiği bilgisi birçok kaynakta yaygın olarak nakledilmektedir.
Konu, Kur'ân-ı Kerim'de hakkında sûre nazil olan tek savaş olması yanında Hz. Peygamber döneminde uygulanan savunma tekniği bakımından da tek örnek olma özelliğine sahiptir.
Ahzab Suresi, 25. ayet: Allah, inkar edenleri kin ve öfkeleriyle geri çevirdi, onlar hiçbir hayra varamadılar. Savaşta Allah (yardımcı ve zafer nasib edici olarak) mü'minlere yetti.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı, 22 Mart 2016 tarihinde operasyonlara dair bir rapor yayımlamış, bu rapora göre operasyonlar boyunca 7 ilde ve 22 ilçede toplam 63 kez sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Yine bu rapora göre, en az 310 sivil çatışmalarda ölmüştür.
Yirmi gün süren savaşta kazılan hendekler, Kureyş'i büyük şaşkınlığa uğratmış ve tükenen erzak da dağılmalarına neden olmuştur. Hendek savaşında Müslümanlardan 6 kişi şehit olmuştur.
Hendek, özellikle kale, bina veya kenti çevreleyen geniş, derin ve genellikle suyla dolu tahkimattır. Bazı örneklerde su engeli olarak da daha karmaşık yapay göllere evrildiği görülmüştür. Modern dönemlerde hendek veya su engelleri artık önleyici etkileri kaybolduğundan görsel olarak tercih edilmeye başlanmıştır.
Peygamber'in intihar düşüncesine işaret yoktur. Bazı rivayetlere göre Cenâb-ı Peygamber bu esnada o kadar korkmuş ve şaşırmıştır ki hayatına son vererek içinde bulunduğu durumdan kurtulmayı düşünmüştür.
Evs bin Havlî testi ile su taşıyor, Hz. Abbas ile Üsâme ve Şükrân, Peygamberimizin (asm) üzerine su döküyorlardı. Hz. Ali (ra) de eline sarmış olduğu bez ile gömlek üzerinden oğuşturarak Peygamberimizi (asm) yıkıyordu.
Muharebenin sonucunda Müslümanlar çok fazla kayıp vermiş, Muhammed yaralanmış ve en önemli sahabelerden biri olan Hamza bin Abdülmuttalib öldürülmüştür. Kureyş zaferi.
Peygamber Efendimizden emir almadan yerini terk eden okçular ise savaşın kaybedilmesine neden olmuştur. Emre itaat etmek yerine dünya malına savaş ganimetlerine düşmek ise mağlubiyetle sonuçlanmıştır. Hem mağlubiyet hem de çok sayıda şehit verilmesinin sebebi okçuların emre itaat etmemeleridir.
- Hendek Savaşı'nın sonuçlarını Kureyza Yahudileri ağır ödemiştir. Mekkeliler ile işbirliği yaptıkları için şehir dışına sürülmüşlerdir. - Kureyza Yahudileri ile birlikte Beni Kaynuka Yahudileri de çıkarılmıştır. - Müslümanların gücü tüm düşmanlara ispatlanmış, karşı tarafın cesareti önemli oranda kırılmıştır.
İlk sahabe; kadınlardan Hatice, erkeklerden ise Sünnilere göre Ebu Bekir, Şiilere göre ise Ali'dir.
Beni Kureyza Muharebesi veya Beni Kureyza Gazvesi (Arapça: غزوة بني قريظة, Ghazwat Benî Qariza), 627 yılında İslam peygamberi Muhammed'in güçleri ile Medineli Yahudi kabilesi Benî Kurayza güçleri arasında gerçekleşen savaştır. Savaş, Müslümanların zaferiyle sonuçlanmıştır.
Sıffin Muharebesi (Arapça: صفين) (Mayıs-Temmuz 657), İlk Fitne esnasında, Halife Ali ile İslam Devleti'nin Suriye valisi Muaviye bin Ebu Süfyan arasında Sıffin'de yapılan savaş.
Sıffin Savaşı Hz Ali'nin halife seçilmesinden sonra Muaviye ve taraftarları tarafından başlatılmış olan bir savaştır. 28 Temmuz 657 tarihinde başlayarak 24 Ocak 661 tarihine kadar devam etmiştir. Sıffin Savaşı Hz Ali'nin ölümü ile sona ermiştir.
Hz Ali tek başına 900 kilo olan Hayber'in kapısını taşıyacak kadar güçlüyken Hz Fatma'nın tabutunu taşıyamayıp Yardım istemiştir.… | Instagram.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri