Hepatit B virüsü ile enfekte olan bir kişide genelde yorgun hissetme, iştahın kesilmesi, mide bulantısı, kusma, karın ve eklem ağrısı ile birlikte sarılık olarak bilinen cilt ve göz akının sararması gibi belirtiler görülür.
Hepatit B kan testleri ile tanınır. Testler sonucunda akut veya kronik enfeksiyon, taşıyıcılık, geçirilmiş enfeksiyon veya bulaştırıcılık varsa tanınabilir.
Hepatit B testleri kan tahlili yoluyla yapılan testler arasındadır. Hastanın pozitif ya da reaktif sonucunda olduğunu gösterir. Normal yolla alınan kan laboratuvara gönderilerek inceleme bırakılır. Gelişen teknolojiler sayesinde kısa sürede sonuçlar alınır.
Vücut direncine ve uygulanan tedaviye bağlı olarak bağışıklık gelişebilir ve vücut virüsü yener.Hepatit B virüsünün vücuda girdikten sonra 5 hafta ila 6 ay arasında değişen bir kuluçka süresi vardır.
Hepatit B e-Antijeni (HBeAg) – Bu, enfekte karaciğer hücrelerinden kana salınan Hepatit B virüsünün ürettiği bir viral proteindir. Bu tahlil çok aktif viral replikasyon sonucunda kanda ne kadar virüs bulunduğunu tespit eder. Negatif tahlil sonucu, virüsün karaciğerde aktif olarak çoğalmadığına işaret eder.
İlgili 30 soru bulundu
Akut Hepatit B virüsü enfeksiyonu, Hepatit B virüsüne maruz kaldıktan sonra ilk 6 ay içinde oluşan kısa süreli hastalıktır ve şu şikayetlere yol açar: Ateş, bitkinlik, iştahsızlık, bulantı ve/veya kusma. Sarılık (sarı cilt veya göz rengi, koyu renkli idrar, kil renkli dışkı) Kas, eklem ve mide ağrısı
Anti-HBc(anti-Hepatit B core antikoru) testi Pozitif bir Hepatit-B yüzey antikoru(anti-HBs) ile beraber görülürse, kişinin bir enfeksiyon geçirdiğini ya da taşıyıcı olduğunu gösterir. Akut Hepatit-B enfeksiyonlarında, HBc'ye karşı oluşan antikor IgM'dir.
Yeni enfekte olmuş çoğu sağlıklı yetişkin herhangi bir problem olmadan iyileşir. Ancak bebekler ve küçük çocuklar virüsten başarıyla kurtulamayabilir. Yetişkinler – sağlıklı yetişkinlerin %90'ı virüsten kurtulup problemsiz bir şekilde iyileşir; %10'unda kronik hepatit B gelişecektir.
Hepatit B virüsü, bazı kişilere bulaştıktan sonra hastalığa yol açmaksızın vücutta yaşamını sürdürebilir. Bazı kişilerde ise hastalık iyileşmesine rağmen virüs vücuttan atılamaz. Bu kişilerde virüs herhangi bir semptoma yol açmasa da kişinin taşıyıcılığı ve dolayısıyla enfeksiyonu bulaştırma riski devem eder.
Bu tabloda öncelikle halsizlik, yorgunluk, bulantı gibi genel yakınmalar olur, sonraki günlerde göz aklarında ve tüm vücutta sarılık ve kaşıntı tablosu oluşur.
Aile Sağlığı Merkezlerinde HIV, sifiliz, Hepatit B, C, HPV gibi cinsel yolla aktarılan enfeksiyonlar (CYAE) için test yaptırabilir miyim? Aile Sağlığı Merkezlerine giderek cinsel yolla aktarılan enfeksiyonlardan bazıları için test yaptırabilirsin.
Anti HBs testi (HBsAb testi), daha önce hepatit B bulaşmış kişilerin sağlık durumlarını değerlendirmek için yapılabilir. Hastanın enfeksiyon durumunu, kronik veya akut olduğunu gösterir. Kişinin iyileşme durumu da anti HBs testi ile takip edilebilir.
Evlilik öncesinde çiftlerin birbirlerine hepatit virüsü taşıdığını söylemesi gerektiğini vurgulayan Karabay, ''Hepatitli hastaların evlenmesi için engel yoktur, evlenmek isteyen çiftler eşlerine açıkça söylemeli ve eşi de aşı yaptırmalıdır'' ifadelerini kullandı.
Hepatit B enfeksiyonu 6 aydan daha uzun süre devam ederse, yani bu süre içerisinde kişinin bağışıklık sistemi hastalığa karşı antikor üretemezse, kronik hepatit B hastalığı olarak adlandırılır. Kronik Hepatit B uzunca bir süre (20-30 yıla kadar varabilir) ve hiçbir belirti vermez.
Erişkinlerde hastalık bulguları genellikle virüsün alınmasından 2-6 ay sonra ortaya çıkar. HBV ile enfekte erişkinlerin %60 ında hastalık bir belirti oluşturmadan sessiz seyreder veya genellikle hafif bir gripal enfeksiyon veya yorgunluk, halsizlik dönemi şeklinde geçiştirilir.
Yetişkinlerin yaklaşık % 50'sinde hastalık etkeni olan virüsle temas ettikten 45-160 gün (ortalama, 120 gün) sonra belirtiler görülebilir. İyileşme döneminde,sarılık, iştahsızlık ve diğer belirtiler kaybolur ise de halsizlik ve yorgunluk, haftalar ya da aylarca sürebilir.
Kısa süreli (Akut) enfeksiyon ve uzun süreli (Kronik) enfeksiyona yol açabilen Hepatit B hastalığı, bazı hastalarda ilerleyen dönemlerde siroz, karaciğer kanseri gibi ölümcül hastalıklara neden olabilmektedir.
Hepatit B genellikle kendini belli etmeden ilerler. İlk enfeksiyonda hastaların %20'sinde sarılık görülürken kalan %80'lik kısımda belirti görülmez. Belirti vermeden hastalık ilerledikten sonra kronik viral enfeksiyon 10-50 yıl aralığından sonra kendini siroz ya da kanser olarak gösterir.
HBV, vücut dışında en az 7 gün canlı kalabilir ve enfeksiyona neden olabilir. Virüsü taşıyıcı bir böcek veya hayvan yoktur.
HIV doğum esnasında anneden bebeğe geçer. HIV emzirme, ortak iğne kullanma, kan ürünleri yoluyla da bulaşabilir. Cinsel yolla bulaşı önlemenin yolu prezervatif kullanmaktır. Hepatit B: Hem cinsel yolla hemde kan ürünleri, ortak iğneler yoluyla bulaşabilir.
Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif olması, kişinin hepatit-b virüsüne karşı bağışıklık taşıdığı ve korunduğunu gösterir. Test sonucunda 10 mIU/mL ve üzerinde çıkan bir sonuç vücudun hepatit b'den koruyucu düzeyde antikor oluşturduğu anlamına gelir.
Hepatoloji Nedir? Karaciğerin hepatit B ve C infeksiyonları, alkole bağlı karaciğer hastalığı, yağlı karaciğer hastalığı ve diğer metabolik hastalıklarının tanı ve tedavisi başarıyla yürütülür.
HbsAg (yüzey antijeni) bulaşmayı izleyen 15-180 gün sonra ( kuluçka dönemi) kanda tespit edilebilir. 2-6 ay süren akut hepatit döneminde kanda mevcuttur. Hastaların %90'ında bu süre sonunda kanda kaybolur. %10 kişide ise ömür boyu müspet kalır.
Hepatit B aşısı olmamış bir kişinin değeri < 5 mIU/ml düşük yani negatif olmalıdır. Aşı yapılmış kişinin ise Anti HBS değeri ≥12 mIU/ml yüksek yani pozitif olmalıdır. Yapılan test sonucunda değerin 5-12 arasında bir değer belirtmesi “belirsiz” olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri