Hermes (Yunanca: ʽἙρμῆς ), Yunancada "Hermes Trimegustus" (üç kere kutsanmış hermes) anlamına gelmektedir. Zeus ve Maia'nın oğludur. Zeus'un habercisidir. Tanrıların en kurnazı sayılır, tanrıların en hızlısıdır.
Hermes büyük Olympos tanrılarından biri olarak hayvanların hakimi, yolların, seyahatlerin, konukseverliğin, haberciliğin, diplomasinin, ticaretin, hırsızlığın, dilin, yazmanın, ikna etmenin, kurnazlığın, yarışmanın, gymnasiumların, astronomi ve astrolojinin tanrısıdır.
Kökenleri yüzünden, Peloponnese'ye özel bir sevgisi olan Arcadian doğurganlık tanrısı olarak, antik Yunanlılar Hermes'in Zeus ve su perisi Maia'nın (Titan Atlas'ın kızı) oğlu olduğuna ve Arcadia'daki Killene Dağı'nda doğduğuna inanıyorlardı.
Mükemmel bilim adamı olarak da görülen Hermes-Thoth simyacılıkta önemli rol oynamıştır. Hermes-Thoth kimilerine göre bir inisiye, kimilerine göre bir peygamberdi. Antik Yunanca metinlerde bilge Hermes-Thoth'dan majinin, simyanın, astronominin, tıbbın ve bilgeliğin kurucusu olarak söz edilir.
Hermetizm, Eski Mısır'da Hermes'in ardından kurulmuş öğretiye denildiği gibi bu öğretinin verildiği ezoterik vasıftaki ekollerin çalışma sistemlerine de denilir. Bu öğretinin çıkış noktası hakikatin araştırılmasıdır. Hermetizmin temel öğretisine göre, madde karanlık ile özdeştir, ışık ise ruhtur ve aydınlık ruhtadır.
İlgili 35 soru bulundu
Farklı mitolojilerde Hermes
Hermes Roma mitolojisinde Merkür olarak anılır. Güneş'e en yakın gezegene onun adı verilmiştir. Hermes'in aslen Mısır mitolojisindeki Thot olduğu iddia edilmektedir. Bazı düşünürler Hermes'in İslam mitolojisindeki İdris olduğu kanaatindedirler.
Mitolojideki Tıp ve Sağlık tanrısı Asclepios elinde yılan sarılı asa ile tasvir edilmiştir. 20.Yüzyılın başlarında ise erken Rönesans döneminde Simyanın sembolü olarak kullanılan Yunan tanrılarından Hermes'in kanatlı ve çift yılan sarılı kadüse isimli asası da tıp sembolü olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Ingilizce-Türkçe Çeviri
İsim tanrıların habercisi, yol/ticaret/keşif/kurnazlık/belagat tanrısı.
Türk Tarih Kurumu, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ile Kültür Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü adlarına yürütülen Perge Kazısı 1977 yılı çalışmaları sırasında Güney Hamamının (I) Palaestra'sında bulunan Hermes heykeli (Lev. I-III) Antalya Müzesinde teşhir edilmektedir (Env. No. 3. 25. 77).
Praksiteles ve onun okuluna bağlı heykeltıraşlar, eserlerinde neredeyse tamamen mermer kullandılar. O dönemin en iyi mermeri, Paros adasındaki ocaklardan çıkarılıyordu ve Praksiteles de Hermes heykelini bu mermeri kullanarak yonttu. Praksiteles'in bazı heykelleri, o dönemin ressamlarından Nicias tarafından boyandı.
Bu efsaneye göre Baş Tanrı olan Zeus, Argos kenti kralı Inakhos'un güzel kızı Io'ya aşık olur. Io ile buluşmak için Olympos Dağı'ndaki sarayından aşağıya iner. Ancak Zeus ne kadar çapkınsa, karısı Hera da o ölçüde kıskançtır.
Mitolojide en güçlü, en cesur ve Aphrodite'den sonra en güzel tanrıça olarak nitelendirilir. İnek gözlü, beyaz kollu Hera da denilir. Hatta Hera, Aphrodite'den sonra en güzel ikinci tanrıça olduğunu bildiği halde kendisine âşık olan erkekleri hep reddetmiş, kendisini hep Zeus'a sunmuştur.
Nike (Yunanca telaffuz: [nǐːkɛː]), Yunan mitolojisinde zafer tanrıçasıdır. Roma mitolojisindeki karşılığı Victoria'dır.
Loki, İskandinav mitolojisinde kötülük ve kurnazlık tanrısı. Kimi tasvirlerde boynuzludur. Ayrıca şekil değiştirme yeteneğine sahiptir. Loki'nin Angrboda ile evliliğinden Jörmungandr, Fenrir ve Hel adında çocukları vardır.
Kuzey Cermenleri'nin teleffuzu ile Thor, diğer Cermen halklarının teleffuzları ile Donar, Donner, Dunor, Thunraz, Thunor; çeşitli Cermen mitolojilerinde yer alan gök gürültüsü tanrısı. Thor hakkındaki bilgilerin çoğu Cermen mitolojilerinde çok önemli bir yeri olan İskandinav mitolojisinde geçmektedir.
Atlas, Yunan mitolojisinde Titan soyundan bir kişilik olup, Titanlar ile Olymposlu tanrılar arasında yaşanan iktidar savaşının sonunda Gökkubbe'yi taşımakla cezalandırılmıştır. Farnase Atlası adlı bu heykel, bilinen en eski göksel küreyi taşırken betimlenmiştir.
Ağzında musluk bulunan restore edilmiş heykel, Türkiye'de değil İtalya'da bulunuyor.
Apollon (Yunanca: Απόλλων, Latince: Apollo), mitolojide müziğin, sanatların, Güneş'in, ateşin ve şiirin tanrısı, kehanet yapan, bilici tanrıdır. Aynı zamanda kâhinlik yeteneğini diğer insanlara da transfer edebilir.
"Dünyanın Yedi Harikası" arasında sayılan heykel, Atina'nın ileri gelenleri tarafından, yeni kurulan Konstantinopolis'e taşındı ve orada da 462 yılındaki büyük yangında yok oldu. Olimpos'ta 1829'da Fransızlar tarafından burada bulunan heykele ait bazı parçalar Paris'te Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir.
Hermès: ehr-Mez
Fransız menşeili ünlü çanta markası Hermes okunurken başındaki H harfini yutup bir Fransız vurgusuyla söylenmeyi gerektiriyor.
Hermès Fransa'da kurulan lüks bir giyim markası olarak biliniyor. 1837 yılında kurulan markanın ilk etapta eyer şirketi olarak sektöre girdiğini söylemek mümkün. Şu anda ise lüks deri çantalarının yanında, aksesuarları, ev eşyaları, teknoloji şirketleriyle kurduğu ortaklıklar sebebiyle bazı ürünleri bulunuyor.
Hermes'in kutuları ilk başta yaldızlı kenarları olan krem rengi kutularken, daha sonra kahverengi kenarları olan hardal renkli kutular olmuştur. Şu anda herkes tarafından bilinen turuncu kutular ise 2. Dünya Savaşı sonrasında orijinal materyallerin bulunamaması nedeniyle bu şekilde tasarlanmaya başlanmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ambleminde kullanılan Kadüse sembolü. Ateş çıkarabilme ve uzlaştırma gücüne sahiptir. Mitolojiye göre Hermes'e, ağabeyi Apollon zenginlik ve servetin sihirli asasını verir. Asa, uyuşmazlık içinde olan herhangi iki şeyi uzlaştırma gücüne de sahiptir.
Dr. Ahmet Süheyl Ünver tarafından, Sultan I. Alaaddin Keykubad'ın Atabeyi Lala Cemaleddin Ferruh'un 1235 yılında Çankırı'da yaptırdığı Dârüşşifâsı'nın girişindeki duvarda bulunan çift yılan-ejderha motifinden esinlenerek çizilmiştir.
Yılan figürü:
Gılgamış efsanesinden kaynaklanan ebedi hayat otunu yediğinde ve her yıl derisini değiştirerek kendini yenilediğinden, ölümsüzlüğün ve doğurganlığın sembolüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri