Divan şiirinde hiciv denilince akla gelen ilk isim şüphesiz Erzurumlu Ömer Nef'i'dir. 17. yüzyılda yaşamış bu büyük şair en acımasız hicivleri yazmış bu yolda da canını vermiştir. Şeyhülislam Yahya Efendi ile karşılıklı atışma şeklinde olan beyitleri hiciv sanatının başyapıtları arasındadır.
Nef'î, (Osmanlı Türkçesi: نفعي), (d. 1572, Hasankale, Erzurum – ö. 27 Ocak 1635, İstanbul), 17. yüzyıl Türk şâirlerindendir. Kasidede gerçek bir varlık göstermiş ve gerek kendi zamanında, gerekse sonraki yüzyıllarda kaside yazan bütün şairlere etki eden şâir, edebiyatçı ve hiciv üstadı.
Halk edebiyatında taşlama teriminin karşılığı olarak kullanılmakta olan hiciv, günümüzde yergi (Pala, 2003: 219) veya satir anlamlarına karşılık gelmektedir (Akman, 2012: 147).
Taşlamalar divan edebiyatında bir tür olarak hicviyye karşılığını bulur. Hicviyye veya hiciv türünün Divan edebiyatındaki en büyük temsilcisi ise Nefi'dir. Siham-ı Kaza Nef'i'nin hicviyelerinden oluşan ünlü eseridir.
Hiciv sanatı, muhtemelen ilk önce eski Mezopotamya'da ortaya çıkmıştır. Türk edebiyatında hicvin ortaya çıkışı, daha geçtir. Eleştirici bir anlatımı olan şiirler Divan edebiyatında hiciv, Halk edebiyatında taşlama, yeni edebiyatımızda ise yergi olarak anılmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Divan şiirinde hiciv denilince akla gelen ilk isim şüphesiz Erzurumlu Ömer Nef'i'dir. 17. yüzyılda yaşamış bu büyük şair en acımasız hicivleri yazmış bu yolda da canını vermiştir. Şeyhülislam Yahya Efendi ile karşılıklı atışma şeklinde olan beyitleri hiciv sanatının başyapıtları arasındadır.
Bâkî ya da asıl adıyla Mahmud Abdülbâkî (1526 - 7 Nisan 1600), Türk divan şairi. Baki, Divan edebiyatı şairi olup "Sultânü'ş-şuarâ" (Şairler sultanı) olarak anılmış, Türk edebiyatının en önemli isimleri arasında yer almıştır.
Müşkil-zâde lakabıyla meşhur Namî mahlaslı Erbilli Molla Abdullah Efendi'nin Erbil hâkimi Dizdar El-Hâc Kâsım hakkında yazdığı hicviye.
Klasik Türk edebiyatında hiciv konulu eserler, ilk olarak XIV. ve XV. asırlarda Risâletü'n-Nushiyye, Mesnevi, Garibnâme gibi eğitici nitelikli eserler olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle XVI. yüzyıldan itibaren hiciv türünde yazılmış eser ve temsilcilerinde büyük bir artış görülmektedir.
Harnâme, mizah ve hiciv edebiyatı açısından önemli bir eserdir. 15. yüzyılda yazılmasına rağmen eserin şöhreti günümüze kadar ulaşmıştır. Harnâme'nin beğenilmesinin en önemli sebeplerinden biri işlenilen konunun güncelliğini koruyabilmesidir.
9- Hicviye; Birini yerme, alay etme, gülünç duruma düşürme amaçlı yazılan şiirlerdir. Halk edebiyatında taşlama biçiminde kullanılmıştır. Gazel, kaside, murabba, muhammes gibi nazım biçimleriyle yazılmıştır. En bilinen hicviye eserlerini Nef'i yazmıştır.
Bir kimseyi veya toplumun bozuk yönlerini eleştirmek için yazılan şiirlerdir. Koşma nazım şekliyle yazılır. Aşık Dertli, Bayburtlu Zihni, Ruhsati ve Develili Seyrani önemli taşlama şairleridir. Divan edebiyatındaki adı hicviye'dir.
Şairin, bir kişinin ya da toplumun hatalı yönlerini alaycı bir üslupla eleştirdiği şiirlere hicviye denir. Hicviyeler sadece manzum değil nesir türünde de kaleme alınabilir. Tariz, kinaye ve tecahül-i arif, hicviyelerde en çok kullanılan söz sanatları arasında yer alır.
Cumhuriyet Devri Türk Şiirinde Hiciv (1923-1960).
Hicviye halk edebiyatında karşılığı nedir diye merak ediyorsanız, bu şiir türü "taşlama" olarak geçer. Alay etme ve birini küçük duruma düşürme gibi amaçlarla yazılması, hicviye nazım türü özellikleri arasındadır.
Türk edebiyatında hamse sahibi olan ve beş mesnevisi elde bulunan şairler Ali Şir Nevai, Hamdullah Hamdi (Yusuf u Züleyha*), Taşlıcalı Yahya, Ahmed-i Rıdvan, Nevizade Atai, Lamii'dir.
Pek çok klasikleşmiş eseri tanımlarken kullanılabilecek “hiciv” kavramı; bir insanı, bir kurumu veya bütün bir toplumu, alaycı bir şekilde ele alan, konu alınan şeyin kötü yanlarını çoğu zaman komik bir şekilde dile getiren bir tür olarak tanımlanabilir.
Hiciv Sözlük Anlamı
[ هجو ] yergi, taşlama. hicviye bk. hicviyye.
Bir kişi, kurum veya toplumu alaylı tarzda eleştirme ve eleştiri metinlerinin oluşturduğu edebî tür. Ciddi fikirlerin mizahî bir anlatımla dile getirildiği edebî tür.
Bilime olan merakı ile İran'a gitti; burada başta tıp ve tasavvuf olmak üzere yoğun bir eğitim gördü. Öğrenimini tamamlayarak Anadolu'ya geri döndükten sonra Hekim Sinan olarak ünlendi. Tıpta en ziyade mahareti göz hastalıkları üzerine idi. Dönüş yolunda Ankara'ya uğrayıp Hacı Bayram Veli'nin halifesi olduğu söylenir.
Sultan (Çelebi) Mehmed I'in hekimi olan ve Türk edebiyatının ünlü şairlerinden sayılan Şeyhî; Kenzü'l-Menâfi adlı eserinde yaşadığı dönem anlayışına göre hangi bitkilerin, hangi havanın ve hangi yiyecek ile içeceğin faydalı veya zararlı olabileceğini şiir şeklinde anlatmıştır.
Âşıkların bu şekilde bir kimseyi yermek ya da toplumun bozuk yönlerini eleştirmek amacıyla yazdığı şiirlere taşlama denir (Dilçin 2016: 339). Taşlama söyleme geleneği 16. yüzyılda âşıklar arasında görülmeye başlar. Özellikle Pir Sultan Abdal ve Âşık Kerem bu dönemde taşlama söyleyen âşıkların başında gelmektedir.
Kısakürek, etkili konuşma yeteneği ve kalabalıkları coşturan hitabetiyle dönemin gençleri arasında "üstad" olarak anılmaya başladı. Türk Edebiyatı Vakfınca 1980'de "Sultanu'ş Şuara (Şairler Sultanı)" unvanı verilen usta edebiyatçı, Baki'den sonra bu unvanı alan ikinci şair olarak tarihe geçti.
Abdülhak Hamit Tarhan Divan edebiyatını bitiren ve şiirin kurallarını değiştiren kişi olmaktadır. Hem Doğu'ya hem de Fransız şiirine ait biçimleri ustaca kullanmıştır. Aynı zamanda hiçbir kurala bağlı olmayan şiirleri de bulunmaktadır. İçli Kızın yazarı Abdülhak Hamit Tarhan tezatlar şairi olarak bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri