Hırsızlıktan 4 yıl 2 ay ceza alan sanık, 1 yıl 1 ay hapis yatar. Zira 4 yıl 2 ay hapis cezasından koşullu salıverilme süresi çıkarıldığında yatarı 2 yıl 1 ay olmaktadır.
4 yıl 2 ay hapis cezası 1520 gün yapmaktadır. Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir.
8 yıl 4 ay cezanın 1 ay kapalı cezaevinde, 1 yıl 1 ay da açık cezaevinde olmak üzere 1 yıl 2 ay yatarı bulunmaktadır.
Geri kalan 100,5 ayını da yatacak . O da 8 yıl 4 ay 15 yapar . 5 yıl kala da açık cezaevine ayırılır. 12 yıl 6 ay hapis, 150 ay yapar. 188'de koşullu salıverilmeye esas oran 3/4'tür. Dolayısıyla 150 aydan 150'nin 3/4'ü olan 112.5 ay çıkarıldığında 37.5 ay kalır.
30.03.2020 tarihinden önce işlenen suçlar bakımından, 6 yıl ve daha az ceza alan hükümlü doğrudan tahliye olabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Zira 4 yıl 2 ay hapis cezasından koşullu salıverilme süresi çıkarıldığında yatarı 3 yıl 1 ay 15 gün olmalıdır. Sonuç ceza 1 yıldan fazla olduğu için sanık denetimli serbestlikten yararlanamaz. 2 yıl 1 ay 15 gün cezayı ceza infaz kurumunda çektikten sonra denetimli serbestlikten yararlanabilir.
Hırsızlıktan 6 yıl ceza almış bir hükümlü, 3 yıl cezaevinde kalıp şartla tahliye olabilir. Terör ve cinsel saldırı suçundan hükümlüler ise cezanın 3/4 ünü yatarlar.
Tekerrür olması halinde 5 seneden daha kısa süreli verilen cezalarda bireyin yatarı 3 senedir. 5 seneden fazla olanlarda ise süre 5 sene ile limitlendirilebilir. Müebbet Kaç Yıl Yatar Hesaplama? Müebbet cezası kaç sen, yani hapis cezasının infaz süresi ömür boyudur.
Sanığa verilen ceza 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasıdır. Sanığa verilen cezadan koşullu salıverilme süresi (şartla tahliye) çıkarıldığında YATARI: 1 YIL 6 AY 25 GÜN HAPİS cezasıdır. Sonuç ceza 3 yıl veya daha az süreli olduğundan 5275 Sayılı Kanunun 105/A maddesi gereğince Sanık denetimli serbestlikten yararlanır.
İkinci kez tekerrür halinde ise sanık 2. Kez mükerrerlerine özgü infaz rejimine tabi olmaktadır. Bu da cezanın tamamının kapalı ceza infaz kurulunda çektirilmesi anlamına gelmektedir. Genellikle 4'te 4 ceza (4/4 ceza) olarak da tabir edilmektedir.
Hırsızlık suçu gece vakti işlendiği zaman ceza, yarı oranda artırılır. Örneğin 5 yıl ceza verilecek bir suç işleyen kişi, bu suçu gece vakti işlediği zaman 7,5 yıl hapis cezası alır.
Hırsızlık suçu işleyen kişi hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verildiği takdirde sanık, 5 yıl boyunca denetimli serbestliğe tabi tutulur. 5 yıl süren denetimli serbestlik süresinde kasıtlı bir suç işlemeyen kişi bakımından ceza düşer.
Kararın sonucuna göre verilen ceza 3 yıl ya da daha az süreli olduğu için 5275 sayılı Kanunu'nun 105/A maddesi gereğince sanık denetimli serbestlikten yararlanmaktadır.
Kanun koyucu tarafından Hırsızlık suçu, TCK m.141/1'de düzenlendiği hali ile; “Zilyedinin rızası olmadan başkasına ait taşınır bir malı, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak maksadıyla bulunduğu yerden alan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.”
Basit hırsızlık suçlarında faile 1-3 yıl arasında hapis cezası verilmektedir. Nitelikli hırsızlık için ise, hırsızlık suçunun daha kolay işlenebileceği mekan ve eşyalar söz konusu olduğundan 3-7 yıl arasında hapis cezası uygulanmaktadır.
TCK m. 141 hükmünde hırsızlık cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır. TCK m. 142/f.1 hükmünde nitelikli hırsızlık cezası 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasıdır. TCK m. 142/f.2 hükmünde nitelikli hırsızlık cezası 1/3 oranında arttırılır.
Kesinleşen sonuç ceza itibariyle, hükümlünün cezasının cezaevinde infaz gerektirmemesi haline halk arasında yaygın olarak cezaevine gir çık yapmak denilmektedir. Böyle bir durumda, hükümlü cezasını cezaevinde 1 ila 5 gün (bazı hallerde 10 güne kadar uzayabilmektedir) geçirmekle infaz etmiş olacaktır.
Mahkeme tarafından Mustafa'ya 3 yıl 6 ay süreyle hapis cezası verilmiştir. Eğer süreli hapis cezalılar cezalarının yarısını infaz kurumunda geçirirlerse, koşullu salıverilmeye hak kazanabilirler. Bu durumda; Koşullu salıverilme sonrası tamamlanması gereken net ceza süresi: 1 yıl 9 ay 2 gün olarak hesaplanmıştır.
HAGB kararının kesinleşmesinden sonrasında 5 yıl boyunca kasıtlı bir suçtan dolayı ceza alınmadığı takdirde bu maddenin 10. Fıkrası gereğince açıklanması geri bırakılan hüküm ortadan kaldırılarak davanın düşmesine karar verilecektir.
Ceza miktarı kasti işlenmiş suçlarda 3 yıl, taksirli işlenmiş suçlarda ise 5 yıl üstünde ise ve yine mükerrer bir durum varsa kişi kapalı cezaevine girdi çıktı yapmak zorunda kalabilir. Kişi cezavine girer ve kısa sürede çıkabilir.
Sanığın ikinci kez tekerrür durumuna düşmesi yani hükmün ağırlığına göre beş ya da üç yıl içinde ikiden fazla suç işlemesi durumudur. Bu durumda mükerrirlere özgü infaz rejiminden farklı olarak sanık hakkında verilen hapis cezasının tamamı ceza infaz kurumunda geçirilmektedir.
TCK 141 Hırsızlık Suçu ve Cezası
Zilyedinin rızası olmadan başkasına ait taşınır bir malı, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak maksadıyla bulunduğu yerden alan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.
Nitelikli Hırsızlık Suçunda Ceza
Fıkra kapsamındaki hallerde uygulanacak ceza 3 yıldan 7 yıla kadar, 3. Fıkra kapsamındaki halde ise ikinci fıkraya göre cezaya hükmolunur. Bu fiilin bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, on beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.
K1 tipi cezaevine hangi suçtan girerler sorusunun cevabı işe şu şekilde sıralanabilmektedir: Hırsızlık ve cinayet gibi suçları işlemiş olan mahkumlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri