İthal edilen başlıca ürünler: Demir çelik, döküntü ve hurdaları, poliasetaller, diğer poliaterler, epoksit – alkid reçineler, petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar, traktörler.
Ülkenin 2021'de süs bitkileri ve çiçek soğanı ihracatı 13.5 milyar dolara ulaşmış durumda. Hollanda'nın en çok ihraç ettiği ikinci tarım ürün grubu ise et ve et ürünleri. Önceki yıl 9.5 milyar dolar olan et ve et ürünleri ihracatı 2021'de yüzde 7 artarak 10.3 milyar dolara çıktı.
Türkiye Hollanda'ya başlıca motorlu kara taşıtlar olmak üzere örme giyim eşyası ve aksesuarları, örülmemiş giyim eşyası, mineral yakıtlar ve yağlar ile demir ve çelik ihraç etmektedir. Türkiye'nin Hollanda'ya ihraç ettiği ürünlerin değeri 3 milyar dolar tutarındadır.
Uzun yıllar Avrupa ekonomisi arasında en ileri ülkeler arasında yer alırken, tarım, sanayi ürünleri, gemicilik ve bankacılık Hollanda ekonomisinin temel dinamikleridir. Hollanda dünyanın en fazla ihracat yapan 10 ülkesinden biridir.
İlgili 17 soru bulundu
İthal edilen başlıca ürünler: Demir çelik, döküntü ve hurdaları, poliasetaller, diğer poliaterler, epoksit – alkid reçineler, petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar, traktörler.
Hollanda, geçen yıl gerçekleştirdiği 116 milyar dolarlık tarımsal ürün ihracatıyla ikinci sırada gelirken Türkiye 19.4 milyar dolarla 23. sırada yer aldı 41 bin kilometrekarelik yüzölçümüyle Konya'dan sadece 3 bin kilometrekare büyük olan Hollanda, Türkiye'ye tarım üretiminde ve ihracatında fark atmaya devam ediyor.
Çiçekleri, sebzeleri ve birası ile ünlü olan Hollanda'nın en bilinen tarım ürünleri arasında, tahıllar, şeker pancarı, patates, sebze ve meyveler bulunuyor. Resmi kaynaklara göre, Hollanda'nın 2019 yılında en fazla ihraç ettiği ürünler arasında çiçek soğanları ve süs bitkileri var.
Ülke özellikle peynirleri, yel değirmenleri, bisikletleri, laleleri, Holştayn adı verilen inekleri ve sosyal hakları ile tanınır.
Hollanda'nın Kuzey Denizi'ndeki petrol rezervleri önemsiz olmakla birlikte, Hollanda'da AB'deki doğal gaz rezervlerinin %25'i bulunmaktadır.
Konya'nın yüz ölçümü 38 bin kilometrekare, tarımda rekorlar kıran Hollanda'nın yüz ölçümü ise sadece 41 bin kilometrekare. Konya'dan çok az büyük olan Hollanda'nın 2017 yılı tarımsal ihracatı 100 milyar Euro.
Hollanda'da Devlet Başkanı Kral'dır. 1848 yılında kralın yetkileri kısıtlanmış ve anayasal monarşi sistemine geçilmiştir. “Yürütme” erki Hükümet ve Bakanlar Kurulu olarak ikiye ayrılmaktadır. Hükümet, Kral, Başbakan, Bakanlar ve Devlet Sekreterlerinden oluşmaktadır.
Türk vatandaşları Hollanda'da çalışabilir. Hollanda'da bulunan bir şirkete veya kuruma iş başvurusu yapan Türk vatandaşları, kabul edilmeleri halinde Hollanda çalışma vizesi alarak çalışma hakkına sahip olur.
Türkiye'nin en büyük yatırım ortağı konumundaki Hollanda, son 18 yılda liman ve lojistik, gayrimenkul ve inşaat, tarım, havacılık, gıda, elektronik, otomotiv yan sanayi, sağlık turizmi gibi alanlarda yatırım yaptı. Hollanda söz konusu dönemde Türkiye'de 26,2 milyar dolarlık yatırımda bulundu.
Hollanda Krallığı'nı meydana getiren 4 ülkenin en büyüğü olan Hollanda, dünyanın en zengin 15. ülkesi. Ülkede kişi başına düşen gayri safi milli hasıla 72.973 dolar. Hollanda ekonomisi ülkede bulunan doğal gaz rezervlerinden besleniyor.
Ticaret: Hollanda dışarıya tabii gaz, tuz ve sanayi mamülleri satar. İhracat milli gelirin % 47'sini teşkil etmektedir.
Amsterdam merkezli yayın kuruluşu Adformatie, Hollanda'nın ülke ismi olarak resmen 'Netherlands' adını kullanma kararı aldığını duyurdu. Söz konusu kararın, Hollanda isminin uyuşturucu ve Red Light Sokağı ile özdeştirilmesi sebebiyle alındığı bildirildi.
Bundan seneler önce Hollanda milli takımı maç yapmak adına Belçika'ya gider. 14 Nisan 1907 tarihinde yaşanan olayda Hollanda milli takımı Portakal renkli formasıyla sahaya çıkar. Kraliyet ailesinin soyadı ORANJE olduğundan bu forma renkleri Hollanda milli takımı ile özdeşleşir.
Hollanda, tüm dünyada Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra en büyük ikinci tarım ürünleri ihracatçısıdır. Hollanda, çiçekleri, peyniri, domatesi, sebzeleri ve birasıyla ünlüdür.
Hollanda on yıllardır ve sürekli olarak, tarımsal üretim zincirlerinin yenilenmesine yatırım yaparak uluslararası rakiplerinin üzerinde liderliğini sürdürmeyi başardı. Çiftçiler ve yetiştiriciler, tarımsal üretim zincirinin tam ve etkili bir ortağı konumundalar. Bu durum başarının en önemli sebeplerinden biri.
Et, süt ve süt ürünleri, yumurta, vs. ikinci sırada. Tabii tahıllar, un, unlu mamuller, işlenmiş gıdalar da önemli bir ihraç kalemi oluşturuyor. Unutmadan hatırlatmakta yarar var; bu 85 milyar Euro temel ve az işlenmiş tarımsal ürünlerin değeri.
Bugün Çin dünyanın en büyük tarım ekonomisi.
Çin genel olarak en büyük tarım üreticisi olmasına rağmen, en fazla ürünü Amerika ihraç ediyor. Dünya Tarım Ürünü İhracatı Sıralamasının en başında yer alan Amerika aynı zamanda en büyük mısır üreticisi ve en büyük yulaf,soya, baharat, soya fasulyesi ve domates üreticileri arasındadır.
Bunun yanı sıra, Akdeniz ülkelerinde (İtalya, Fas, Yunanistan), Latin Amerika'da (Uruguay, Paraguay, Brezilya, Arjantin) ve hatta Orta Avrupa'da (Belçika, Hollanda) başarıyla pirinç yetiştirilmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri