K1 tipi cezaevine hangi suçtan girerler sorusunun cevabı işe şu şekilde sıralanabilmektedir: Hırsızlık ve cinayet gibi suçları işlemiş olan mahkumlar.
Hırsızlık Yapan Kaç Yıl Yatar? Hırsızlık suçunu işleyen kişi, basit hırsızlık suçu işlediği takdirde 1 yıldan 3 yıla kadar, nitelikli hırsızlık suçu işlediği takdirde 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İlk Kez Hırsızlık Yapan Ne Kadar Ceza Alır? Suçu işleyen kişi eğer ilk defa hırsızlık suçuna karışmışsa, yasalar gereği defalarca kez suça karışan kişilerle aynı şekilde yargılanır. İlk defa hırsızlığa karışmış olan bir kişi eğer basit hırsızlık suçu işlediyse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası alabilir.
Hırsızlık suçunu işleyen kimse basit hırsızlık suçunu işlemiş ise 1 yıldan 3 yıla kadar, hırsızlık suçunun nitelikli halini işlemiş ise 3 yıldan 7 yıla kadar belirlenecek olan hapis cezası ile cezalandırılacaktır.
Basit hırsızlık suçlarında faile 1-3 yıl arasında hapis cezası verilmektedir. Nitelikli hırsızlık için ise, hırsızlık suçunun daha kolay işlenebileceği mekan ve eşyalar söz konusu olduğundan 3-7 yıl arasında hapis cezası uygulanmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Sanığa verilen bu cezadan şartlı tahliye süresi çıkarıldığında yatarı 1 yıl 4 ay 1 gün hapis cezası olmaktadır.
4 yıl 2 ay hapis cezası 1520 gün yapmaktadır. Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir. Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır.
Türk Ceza Kanunun 142. Maddesinde sayılan hırsızlık suçunun nitelikli halinin işlenmesi halinde, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına hükmolunması nedeniyle tutuklama nedenlerinin varlığı halinde 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunun 100. Maddesine göre Hakim tarafından tutuklama kararı verilebilir.
K 1 cezaevi: İlçe tipi cezaevleri olup, 4 koğuş, 2 disiplin hücresi, kadın ve çocuk hükümlüler için ayrı bölümler var. K 2 cezaevi: 6 koğuş, 2 disiplin hücresi bulunan bu cezaevlerinde her koğuşun ayrı havalandırma bahçesi bulunuyor.
Nitelikli hırsızlık suçu ise, taşınır bir malın belli kapalı yerlerde bulunması, özellikli fonksiyona sahip olması, özel beceriyle alınması, kamu malı olması, suçta teknolojinin kullanılması gibi nedenlerle oluşan daha ağır hukuki ihlalleri cezalandırmaktadır.
İşlenmesi hâlinde, beş yıldan on yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Hırsızlığın herkesin girebileceği bir yerde bırakılmakla birlikte kilitlenmek suretiyle ya da bina veya eklentileri içinde muhafaza altına alınmış olan eşya hakkında işlenmesi halinde fail daha ağır ceza ile cezalandırılmaktadır.
Yani hırsızlık yapıp kendi elinin kesilmesine sebep olarak kendine zulmetmiş olan hırsız erkek veya hırsız kadından herhangi birisi, eli kesildikten sonra tövbe edip hâlini düzeltirse, Allah affedici ve merhametli olduğu için tövbesini -her halde- kabul eder. Ve ahirette ona başka azab yapmaz, rahmet ve mağfiret eder.
Somut olayın özellikleri ve hukuka uygun deliller ışığında ispatlamalıdır. Suçun işlendiği yerdeki kamera görüntüleri bulunuyorsa, fotoğraf veya ses kaydı mevcutsa bunlar mahkemeye sunulabilir. Olaya şahit olan bir görgü tanığı varsa tanık delili yoluna gidilebilir. Eğer ikrar varsa bu da ispat açısından çok önemlidir.
Hırsızlık Suçunun Yaptırımı Nedir? Hırsızlık suçunun basit temel şekli, TCK m. 141'de düzenlenen açıkta bırakılan eşya (kullanım veya adet gereği açıkça bırakılan eşyalar hariç) hakkındadır. Basit hırsızlık suçu cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır.
Hırsızlık davasında diğer davalarda olduğu gibi belli bir zaman aşımı vardır. Bu zaman aşımı 8 yıldır. Eğer 8 yıl gibi bir zaman aşımı söz konusu olursa dava süreci sonuçsuz olacak şekilde sona erer. Dosya kapandığı için dava devam etmez.
Örneğin, 10 yıl hapis cezası alan bir hükümlünün koşullu salıverilme/şartlı tahliyesi şöyle hesaplanır: 10 yıl hapis cezasının 1/2'si 5 yıldır. 5 yıl hapis cezasından 3 yıllık denetimli serbestlik süresi düşülür, böylece bu mahkumun 2 yıl cezaevinde kalması gerektiği ortaya çıkmış olur.
Terör üyeleri, teröre yardım ve yataklık yapanlar, terör suçu işlemiş olanlar, bu suçlara yardım ve yataklık yapanlar, cinayet, tecavüz, taciz suçluları genel olarak bu cezaevinde yatmaktadır. Cezaevinin yüksek güvenliği bulunmaktadır ve kurallara uymayan kişiler için belirlenmiş olan ceza sistemleri bulunmaktadır.
D tipi cezaevleri farklılıkları sebebiyle bu harf ile adlandırılmaktadır. Bu tip cezaevine gönderilenler genellikle ağır suçlardan dolayı yatmaktadır. Terör, cinayet, taciz ve tecavüz gibi ağır suç işleyen kişiler D tipi cezaevinde ceza sürelerini tamamlarlar.
H tipi cezaevlerinde devlete ve topluma karşı işlenmiş terör suçlularının olduğu bir cezaevidir. H tipi cezaevinde hafif suçlardan ceza alanlar bulunmamaktadır. Bu cezaevinin kapasitesi diğer cezaevlerine göre az kalsa da yüksek güvenlik önlemleri alınmasını kolaylaştırmaktadır.
Nitelikli Hırsızlık Etkin Pişmanlık
TCK m. 168'e göre; Hırsızlık suçu işleyen kimse, suç tamamlandıktan sonra ancak kovuşturma başlamadan önce pişmanlık göstererek mağdurun uğradığı zararı aynen geri verme veya tazmin etme suretiyle gidermesi halinde, verilecek olan cezanın üçte ikisine kadarı indirilir.
Hapis cezasının üst sınırı 2 yıldan fazla olmayan suçlarda tutuklama kararı verilemez (CMK md.100/4). Vücut dokunulmazlığına karşı suçlar açısından (kasten yaralama, taksirle yaralama, taksirle öldürme vs. tutuklama yasağı yoktur.
Hırsızlık suçu kapsamında görevli mahkemeler asliye ceza mahkemeleridir. Buna göre sanık hakkında kamu davası asliye ceza mahkemesi nezdinde görülecektir. Hırsızlık suçunda yetkili mahkeme ise öncelikle suçun işlendiği yer asliye ceza mahkemesidir.
Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşuluyla onbeş yıl geçmesiyle, 2. Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşulu aranmaksızın otuz yıl geçmesiyle, 3) Diğer mahkûmiyetler bakımından kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren beş yıl geçmesiyle silinir.
7 yıl hapis cezası alanlar 6 ay, 8 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl, 9 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl 6 ay, 10 yıl hapis cezası alanlar 2 yıl, 15 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl 6 ay cezaevinde kaldıkları takdirde tahliye olma hakkı kazanırlar.
İlk işlenen suç sebebiyle hükmedilen ceza kesinleşir; ancak, henüz infazına başlanmazsa; sonradan işlenen suç, ilk işlenen suç sebebiyle verilen cezanın kesinleşmesinden sonra işlenmiş olması şartıyla, ne zaman işlenmiş olursa olsun sonradan işlenen suç sebebiyle suçta tekerrür hükümlerine başvurulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri