2023 yılı itibari ile 34 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Hukuk Sekreteri maaşları 11930 TL'dir. En düşük Hukuk Sekreteri maaşı 11400 TL iken, en yüksek Hukuk Sekreteri maaşı 16920 TL'dir. Güncel Hukuk Sekreteri maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Hukuk sekreterleri çoğunluğu 2023 yılında aylık ₺1.400 ile ₺2.974 arasında maaş alıyor. Hukuk sekreterleri giriş seviyesinde aylık maaş ₺1.400 ile ₺2.546 aralığındadır. 5 yıl deneyim kazandıktan sonra geliri aylık ₺1.655 ile ₺2.791 arasında olacaktır.
Hukuk sekreteri; avukatlık büroları, barolar, adliye teşkilatı ve hukuk müşavirlikleri gibi birtakım kurum ve kuruluşlarda evrak işleri ile ilgilenip kayıt tutan kişilere verilen mesleki unvandır. Yöneticinin günlük işlerini organize eder ve büro yönetiminden sorumludur.
Bu program, öğrencilere hukuk ofisi yönetimini, hukuki belge hazırlama becerilerini, hukuki yazışmaları ve dava dosyası yönetimini öğretir. Bu programı tamamlayan mezunlar, hukuk bürolarında, avukatlık ofislerinde, hukuk departmanlarında veya yargı kurumlarında çalışabilirler.
Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği bölümü, 2 yıllık bir bölümdür. Özellikle tercih dönemlerinde araştırılan bu bölüm ile en çok merak edilenlerin başında, "Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği bölümü hangi üniversitelerde var?" sorusu gelmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Avukat Kâtibi; avukatın almış olduğu davaları takip eden, icra dosyalarını yürüten, adliyeye giderek dava işleriyle ilgilenen ve avukatın yapacağı işlemlerde avukata yardımcı olan kişidir. Avukatın sekreterlik, danışmanlık ve yardımcılık işlerini yürütürler.
Kurum/kuruluş ve şahıslardan Dekanlığa gelen yazıların cevaplandırılması için gerekli işlemleri yapar. Fakülte kurullarının gündemlerini hazırlatır; alınan kararların yazdırılmasını, ilgililere dağıtılmasını ve arşivlenmesini sağlar. Akademik ve idari personelin özlük hakları işlemlerinin yürütülmesini sağlar.
Hasta Kabul Sekreteri Maaşları
Devlet kurumlarında günde 8, haftada 40 saat çalışabiliyorsunuz. Özel kurum ve kuruluşlarda ise çalışma süreleri daha uzun olabiliyor.
Üniversitelerin iki yıllık ön lisans programı Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Bölümü'nden mezun olanlar kişiler, sekreter olurlar. Bu alanda üniversite eğitimi almayıp sertifikalı eğitim programlarına katılan kişiler de sekreter olarak çalışabilmektedir.
Birlikte çalıştığı avukatın baktığı davalarla ilgili yasal araştırmalar yapabilir ve yardımcısı olduğu avukatın bilgisi dahilinde müvekkillere davalarının durumu hakkında bilgi veren ya da bilgi talep eden mektuplar yazabilir.
Elbise, pantolon, etek temiz, düzgün, ütülü ve sade, ayakkabılar ve/veya çizmeler sade ve normal topuklu, boyalı, görev mahallinde baş daima açık, saçlar düzgün taranmış veya toplanmış, tırnaklar normal kesilmiş olur.
Avukat katiplerinin maaşının ne kadar olduğu en temelde avukatın iş yüküne ve meslekte geçirdiğiniz yıla bağlıdır. Bir avukat katibinin başlangıç maaşı ortalama yıllık 45.000 TL ile 50.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Nasıl Sekreter Olunur? Üniversitelerin, iki yıllık 'Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı' önlisans programlarından mezun olarak sekreter unvanına hak kazanılmaktadır.
Sekreter olmak isteyen kişilerin üniversitelerin, iki yıllık 'Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı' önlisans bölümlerinden mezun olması ve bunun neticesinde de sekreter unvanına hak kazanması gerekmektedir.
İlk bakışta çok da zor görünmeyen ve hemen herkesin başarabileceği bir meslekmiş gibi algılanan “sekreterlik”, mesleki eğitimin yanı sıra, diğer mesleklerde olduğundan daha fazla, yüksek kişisel becerilere gereksinim duyan bir meslektir.
Fakülte sekreteri olmak için çalışanın en az lisans mezunu olması gerekir. Fakülte sekreteri olmak için ne yapmalı sorusunun yanıtı bu alanda kariyer inşa etmek isteyenler tarafından merak edilir. Bunun için öncelikle adayın en az 5 yıl görev yapmış olması ve lisans mezunu olması gerekir.
Fakülte, enstitü ve yüksekokul sekreterinin atanması, ilgili dekan ve müdürün önerisi üzerine rektör tarafından yapılır." hükmü yer almaktadır.
Türkiye'de bir hukuk bürosu açabilmek için avukatlık ruhsatı almak şarttır. Avukatlık ruhsatı alabilmek için hukuk fakültesi mezunu olmak ve 1 yıl avukatlık stajı yapmak gerekir. Avukatlık stajı bittikten sonra Türkiye'deki herhangi bir ilde bulunan bir baroya kayıt yapılarak hukuk bürosu açılabilir.
eleman.net verilerine göre, Avukat 2023 yılında ortalama 31.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Avukat , Temmuz 2023 yılında ortalama 31.300 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 24.860 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Avukat katibi olmak için üniversitede 2 yıl eğitim alınmalıdır. Ancak en az lise mezunu olanlar da bu mesleği yapabilir. Öte yandan mesleki gelişim alanında sertifika programlarına katılanların iş bulma şansı artar. Sertifika programları ise ortalama 2-3 ay sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri