Çünkü hurma Hz. Meryem'in loğusalığındaki yiyeceği idi. (Hz. Meryem validemize Allah (C.C.) kuru bir hurma ağacından onu vermişti).
Hurmanın tek sayıda yenmesi Allah'ın birliğine işaret içindir. Resûlullah (aleyhisselam) gün içinde, nice fiilinde, hep teki seçer. Mesela, suyu iki veya dört yudumda değil, üç yudumda içer.
Bazı kültürlerde hurma ağaçları kutsaldır (evlilik, neşe ve dostluğu temsil ettiği düşünülür). Hurma, sonsuz aşkın simgesidir. Birçok insan hurma çeşitlerini dinin simgesi olarak görür.
Rick Sopher, 1400 yıldır Medine'ye hurma ağacı diken ilk Yahudi'nin kendisi olduğunu söyledi. Hz. Muhammed'in kendi elleriyle diktiği acve hurması, hadislere konu olması bakımından hurmalar ve meyveler arasında özel bir öneme sahip.
Allah(cc)Hz. Âdem'i yaratacağı zaman meleklere Hz.Âdem'in toprağını bir eleğe koymalarını emretti. Elendikten sonra saf ve ince olan topraktan Hz. Âdem yaratıldı.Nakhle, yani elekte kalan topraktan da hurma ağacı yaratıldı.Bu yüzden hurma ağacına halamız denilmiştir.
İlgili 41 soru bulundu
Kur'ân-ı Kerîm'de yirmi üç yerde “hurma ağacı” (nahl, nahle, lîne), “hurma bahçesi” (cennetün / cennâtün min nahîl), “hurma” (nahîl, semerâtü'n-nahl, rutab), “hurma kütüğü” (a'câzü nahl), “hurma dalı” (urcûn) ve “hurma lifi” (mesed) şekillerinde hurmanın bahsi geçmektedir.
Ana vatanı Çin ve Japonya'dır. Türkiye'de Karadeniz kıyıları ile Hatay ve Antalya civarında yetiştirilir. Dünyada Akdeniz hurmasının 2 milyon ton civarında üretildiği tahmin edilmektedir.
Lina: Cennetteki hurma ağacı, hurma fidesi anlamına gelir.
İlk Ağacını Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) mübarek elleriyle diktikleri rivayet edilmektedir. Yanmış hurma dalının yeşermesi mucizesine konu olmuş çok özel bir hurmadır. Bazılarının çekirdeklerinde ALLAH(c.c)'ın 99 esması yazdığı kabul görmüştür.
Meryem'e babasız bir çocuk olan İsa'yı doğuracağı Cebrail tarafından müjdelenmiştir. Doğum insanlardan uzakta, bir hurma ağacının altında gerçekleşir.
Canan Karatay, iftar sofralarının vazgeçilmezi olan hurmayla oruç açılmasına sert tepki gösterip, "Zeytinle açılacak oruç. Hurma İsrail'den geliyor. Aklınızı başınıza alın." dedi.
ABD'li bilim insanlarının araştırmasına göre, hurma ve kan şekeri arasında dengede tutulması gereken bir nokta var. Hurmayı tek sayılar üzerinden yerseniz şekeri karbonhidrata çevriliyor ve vücuda enerji veriyor. Eğer çift olarak yerseniz ( 2-4-6) şeker potasyuma dönüşüyor ve böbrekleri olumsuz etkiliyor.
Hurma, mutlaka yıkanması gereken bir besindir. Bunun nedeni, yıkanmadan yenilen hurma örneklerinde sağlık açısından riskli olan ağır metallerin bulunmasıdır. Bol suyla yıkanan hurmalar, daha faydalı, daha etli, daha parlak ve yumuşak olur. Fakat yıkandıktan hemen sonra bekletilmeden tüketilmelidir.
Efendimiz (sas) bir hadis-i şerifinde acve hurmasının şifasını şöyle ifade ediyor: "Kim sabah aç karnına yedi tane acve hurması yerse o gün ona ne sihir ne de zehir tesir eder.”
En'âm Sûresinin 141 .
O, çardaklı, çardaksız olarak bahçeleri, ürünleri çeşit çeşit hurmalıkları ve ekinleri, zeytini ve narı (herbiri) birbirine benzer ve (herbiri) birbirinden farklı biçimde yaratandır. Bunlar meyve verince meyvelerinden yiyin.
Hurma ve başka yiyecek-içecekle oruç açma diye bir sünnet yoktur.
Peygamberimiz (s.a.v.) en çok berni hurmasını severdi.
Hurmanın tek kılınması Allah'ın birliğine işaret içindir.
Abdestte de, gusülde de suyu iki, dört veya altı kere değil; üç kere üstüne dökmeyi tercih eder. Her namazdan sonra yaptığı tesbihat için seçtiği rakam, 33'tür. Sübhânallah'ı da, Elhamdülillah'ı da, Allahuekber'i de 33 kere söyler.
Acve Hurması; Peygamber Efendimizin (S.A.V.) mübarek elleriyle diktikleri, Medine ve çevresinde yetişen, bazılarının çekirdeklerinde, bazılarında ise hurmanın üstünde ALLAH (C.C. )'ın 99 ismi bulunan kutsal ve mucizeye konu olmuş en özel hurmadır. Acve (yanık) isminin mucize üzerine verildiği rivayet edilir.
Son âyette de hurma ile birlikte nar, cennet meyveleri içerisinde sayılmıştır. Dolayısıyla nar iki dünyanın en güzel meyvelerindendir.
Trabzon hurması, , Japon hurması, cennet hurması ya da Akdeniz hurması, yöresel adı ile ambe veya amme; abanozgiller (Ebenaceae) familyasından, Akdeniz Bölgesi gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir ağaç türü ve bunun meyvesine verilen ad.
İnsan gibi hurmanın da hem dişi ağacı hem de erkek ağacı vardır ve hurma da insanlar gibi döllenme sonucu meyve verir. Erkeklerin spermleri ile erkek hurmanın polenlerinin kokusu aynıdır. Yavrulama adetlerinin ortalama rakamları benzerlik gösterir. Hurmanın lifleri insan vücudundaki kıl ve tüyleri andırır.
Efendimizin (ASM) "hurma çeşitlerinden en hayırlısı bernidir" buyurduğu rivayet edilmektedir. Medine ve çevresinde yetiştirilmektedir. Mebrum Medine Hurması; hurma denince akla gelen, Berni ailesinden kahverengi-kırmızı renge sahip, ince kabuklu, besleyici bir çeşittir. Özgün bir aroması vardır.
Hurma ağacı yetiştiriciliğinin 5.000 yıllık bir geçmişi olduğu ve ilk kez Basra Körfezi'nde yetiştirildiği düşünülmektedir. Özellikle Arap yarımadasında yetiştirilen ve genellikle iftar sofralarında gördüğümüz hurma meyveleri, çöl ikliminde yetişen bir türdür.
İklim ve toprak yapısından dolayı dünyada en lezzetli hurmalar Medine, Bağdat ve Kudüs'te yetişmektedir. Hurma nerede yetişir sorusunun cevabından sonra ise hurma ağaçları ile ilgili kısmı açıklayalım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri